Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Training Muzisch Agogische middelen

No description
by

Helprich ten Heuw

on 7 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Training Muzisch Agogische middelen

Training Muzisch Agogische middelen Muziek en emotie Muziek en Expressie Muziekactiviteiten Gevaren van popmuziek Muziek kan heel heftige emoties veroorzaken, het kan zelfs tot tranen roeren. We huilen het meest om liedjes waarin de (eindige) relatie tussen ouder en kind wordt bezongen. Een verschijnsel dat ook wel de 'akoestische navelstreng' wordt genoemd. Zo luiden de eerste conclusies van promotie-onderzoek van Anja Laan aan de Universiteit van Tilburg. Uit het onderzoek onder 3.000 mensen werd een top-10 samengesteld van snotternummers. Op nummer 1 staat Papa van Stef Bos, op 2 Avond van Boudewijn de Groot en op 3 Geen kind meer van Karin Bloemen. Andere tranentrekkers zijn Tears in Heaven van Eric Clapton en De Vlieger van André Hazes.

Zowel tekst als melodie zijn duidelijk van invloed op de mate van emotie. Vrouwen huilen het hevigst bij Marco Borsato (vooral bij Afscheid nemen bestaat niet), mannen raken eerder geëmotioneerd door Pink Floyd en Dire Straits. Muziek kan diepgelegen emoties oproepen. Want muziek is een soort geheugen dat het langst actief blijft, weet Sacks. Niet voor niets boeken muziektherapeuten zulke grote successen bij mensen met dementie. Oliver Sacks: "Vertrouwde muziek fungeert als een soort Proustiaans geheugenmiddel dat emoties en associaties oproept die al lang vergeten waren, en de patiënt weer toegang geeft tot stemmingen en herinneringen, gedachten en werelden die ogenschijnlijk volkomen verloren waren gegaan. Gezichten krijgen uitdrukking wanneer de oude muziek wordt herkend en de emotionele kracht ervan wordt gevoeld." Bronnen:
http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/4234970/Taal-van-de-emotie.ece

http://www.nieuwamsterdam.nl/iedereen-is-muzikaal Er zijn ook nummers die, tegen je wil, dagenlang in je hoofd blijven spoken. Honing deed onderzoek naar deze zogeheten oorwurmen. Bekende voorbeelden zijn Heb je even voor mij? van Frans Bauer en De Vogeltjesdans. Oorwurmen zijn liedjes met een simpele muzikale structuur, veel herhalingen en een onverwachte wending. Juist op het moment dat het liedje afwijkt van het verwachtingspatroon blijft het in ons hoofd haken. "Je hersenen krijgen iets dat ze niet verwachten en gaan het daarom eindeloos herhalen."

De oplossing? " Uitzingen tot het eind. Als je de muzikale structuur helemaal afluistert, lost de harmonische spanning in je hersenen op. Of je luistert naar iets ingewikkeldere muziek, daar raak je het vanzelf kwijt." Dat een liedje een oorwurm wordt, ligt vooral aan het ritme en de melodie. Hoewel sommige reclame-jingles erin slagen bij grote groepen mensen in het hoofd te blijven plakken, is er geen gouden formule voor een nummer dat altijd bij iedereen blijft hangen. "En dat is maar goed ook", zegt Honing. "Dan was er al lang een bedrijf geweest dat een machientje maakt dat continu oorwurmen produceert. Hadden zij een kas-kraker, dan zaten wij met z'n allen continu met hetzelfde deuntje in ons hoofd." Koeien geven meer melk met muziek Muziek en therapie
Ipv woorden muziek geven aan gevoel Kennis:
Muzikale ontw
Opbouw activiteiten Koppelen muziek aan Leary http://360test.nl/evaluate http://www.ted.com/talks/lang/en/bobby_mcferrin_hacks_your_brain_with_music.html Bijeenkomst 2 Pedagoog en organisatie (collega's)

1) Bespreken uitkomsten roos van Leary en uitleg Roos
2) Oefening Leary en muziek (zoek nr dat past bij jou uitkomst en allergie.)
zoek dat liedje dat past bij gedrag dat je laat zien als je met allergie wordt geconfronteerd. Is er een ander nr mogelijk?

3) Laat je nieuwe gedrag zien. Denk aan het nummer. Onstaat er harmonie met nummer allergant? Uitspelen dmv rollenspel Bijeenkomst 3 Pedagoog en professionalisering)

1) Intro twee liedjes door elkaar spelen op gitaar
2) Muziek en emotie. (iedere student laat lied horen dat waardevol voor hem of haar is en legt uit waarom. Student kan aangeven hoe dit hem gevormd heeft als pedagoog en kan toekomstmuziek verwoorden: Wat is het lied van jouw toekomst. Welk lied of muziekstuk laat zien wie jij wilt zijn als pedagoog. Muziek brengt herinneringen terug van alle tijden
Zlefs geur, smaak, geluid , kleur etc.

Doordat we bij muziek bepaalde emoties voelen worden we van deze emoties bevrijd (Aristoteles noemt dit Katharsis, loutering)


Muziek geeft een gevoel van beheersing (van de omringende wereld) en zo een toenemend gevoel van veiligheid Training Muziek Bijeenkomst 1 Oefening Bobby McFerrin Opzet training:
bijeenkomst 1: Kennismaking, muziek, emotie en de client
bijeenkomst 2: Muziek als interventie en gitaarspelen
bijeenkomst 3: Muziek en media-opvoeding ?
Waarom kies je voor deze training?
Wat zijn je verwachtingen? Oefening Muzikale intelligentie Wie is er intelligenter? Quiz
Wie is er intelligenter? Test je eigen muzikale intelligentie via de qqtest of: http://www.muziektesten.nl/index.php?pagina=1 Muziek en geheugen Bekijk het fragment van Met hart en ziel.
Schrijf bijzonderheden over effect van muziek op Luister naar de muziek.
Kun je herinneringen noemen? Huiswerkopdracht:
- Lees de casussen in je reader en kies er een uit.

- Bepaal op welke wijze je muziek als interventie kunt inzetten

- Werk je interventie methodisch uit. Maak een koppeling naar
relevantie theorie (Bijv. Rigter, Delfos). Laat duidelijk zien hoe je m.b.v. muziek en
emotie de cliënt in beweging kunt krijgen en actiebereidheid van de cliënt vergroot.

- Presenteer je interventie volgende week in de groep. Afsluiting:
- Evaluatie training
- Huiswerkopdracht Stelling: Een goede pedagoog maakt gebruik van muziek en emoties. Drie soorten emotie bij muziek: Inductie (opwekking), Attributie (Toeschrijving) en evaluatie (waardeoordeel) Emotie is verandering in actiebereidheid.

m.a.w

Muziek roept emotie op en kan zo mensen in beweging zetten Tot volgende week De resultaten van muziektherapie:
-Zijn het beste onderzocht. (vergeleken met andere creatieve therapieën.)
-Voorzichtige eerste conclusies zijn dat muziektherapie bij kinderen met autisme helpt communicatieproblemen te verminderen en sociaal gedrag te stimuleren Start training na oefening bobby
met verhaal over contact maken. Muziek gaan zien in kader van contact. Als pedagoog is contact belangrijk met clienten, collega's en jezelf. Veel competenties gaan hier over. Kader van deze training is contacten verbreden, intensiveren of maken dmv muziek.
Contact verondersteld gelijk en bepaalde mate van diepte en bereikbaarheid. De vraag na het maken van contact is: In hoeverre heb ik iemand bereikt? Of mezelf bereikt?
Met het bereiken wil je vaak komen tot beweging. MUZIEK Contact Beweging Relatie Verschillen tussen bijv. E en Em is 659 en 622 Hz per sec. Als oefening kan songfestival
of regels van nummers uitdelen
zingen en nummer vormen Muziek verkleint kans op orgaanafstoting
Jong gemusiceerd is fit oud worden!
Muziek beïnvloedt ons verouderingsproces
Baby herkent melodietjes die hij in de baarmoeder hoorde
Musiceren is goed voor het gehoor
Muziekles voor zevende verjaardag geeft breinontwikkeling een boost
Muziek helpt bij depressie
Muziek verandert onze waarneming
Muzieksmaak kan voorspellen of jongere het criminele pad opgaat
‘Zien’ door naar muziek te luisteren: het kan!

Bron: http://www.scientias.nl Welke herinneringen komen bij je naar boven als je naar muziek luistert?
Full transcript