Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ZDRAVLJE NA TANJIRU

No description
by

Nataša Đorđević - Paović

on 22 September 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ZDRAVLJE NA TANJIRU

ZDRAVLJE NA TANJIRU
la santé sur une plaqueЗ

Biodiverzitet
biodiversité
Na simpozijumu 1986. godine, nakon izdavanja knjige BioDiversity (Wilson 1986), čiji uredenik je biolog E. O. Wilson, prihvaćeno je korišćenje reči "biodiverzitet".

Biodiverzitet je raznolikost živog sveta na planeti.

Prirodne resurse naše planete čine biljke, životinje, zemljište, voda, atmosfera, čak i sami ljudi! Svi zajedno činimo deo ekosistema naše planete, što znači da ako postoji kriza biodiverziteta, naše zdravlje i životi će se
naći u opasnosti.
Poljoprivreda, šumarstvo, turizam, građevina, industrija dovode do menjanja prirodnih uslova u ekosistemima. Na ovaj način određene biljne i životinjske vrste izumiru jer su direktno ili neposredno pogođene promenama koje čovek vrši, a neke od njih nemaju mogućnost adaptacije na nove uslove. Napredovanje savremenog čoveka ne sme značiti smrt ekosistema njegove okoline, jer će u suprotnom ista sudbina zadesiti upravo njega. Mutacije bolesti, najezde parazita, kao i izumiranje useva samo su neke od crnih prognoza za svet koji ne sačuva prirodni biodiverzitet.
Biodiverzitet predstavlja ogroman potencijal za razvoj novih vrsta hrane, lekova, materijala. Svakoga dana se opisuju i ispituju razne supstance izolovane iz živih bića koja nam mogu pomoći u borbi protiv nekih od najtežih bolesti. Međutim, sa tim resursom se moramo ponašati pažljivo. Potrebno je otkrivati ga, opisivati, proučavati, koristiti (a ne iskorišćavati) i štititi. Neka neotkrivena živa bića kriju u sebi tajne koje nam mogu pomoći da živimo i opstajemo još dugo na ovoj planeti.
Dobra ishrana zavisi od zdrave hrane. Genetski diverzitet useva i stoke podržava raznovrsnu i zdravu hranu. Zdrava ishrana zahteva ravnotežu povrća, žitarica i proteina te je zato biološki diverzitet njena osnova. Raznovrsna hrana zahteva raznovrsne sisteme gajenja.
Biodiverzitet hrana zdravlje
biodiversité l'alimentation la santé

Mleko za zdrave kosti / Lait pour des os sains

• Kravlje mleko ima manje šećera, a više proteina i sadrži od 3,5% do 6,5% masti, 4% do 8,5% hranljivih materija i oko 88% vode. Njegov glavni protein je kazein. Kravlje mleko se u ljudskoj ishrani najviše koristi i najčešće se priprema industrijski za čuvanje i dalju upotrebu, dok ostatak čine proteini albumini i globulini. Visoka proizvodnja mleka zahteva unos velikih količina vitamina i minerala kod krava, putem hrane. Organski vezani minerali su visoko iskoristivi u organizmu krave. Dodaci koncentrovanom delu obroka kroz premiks pozitivno utiču na mlečnost, smanjenje pojave mastitisa i reprodukciju krava.

o Organska proizvodnja

• Orgnaska proizvodnja zasniva se na iskorišćavanju pašnih površina i koncentrovanih hraniva proizvedenih na organski način. Sistem organske proizvodnje je slobodan što je važno za bolje zdravstveno stanje i prirodno ponašanje životinja (u ovom slučaju krava). Prelaskom na organski način proizvodnje može se značajno doprineti smanjenju zagađenja životne sredine i očuvanju ekološke ravnoteže. U sistemu organske proizvodnje se sve namirnice, uključujući i mleko, su proizvedene bez upotrebe veštačkih supstanci.Sunčeva svetlost za kosti /
Lumière du soleil pour des os sains
• Iako sunce nije hrana, važno je za kosti jer sunčanjem telo proizvodi vitamin D. Bez vitamina D naše telo ne može pravilno da prima kalcijum iz hrane. Ljudi koji imaju tamniju kožu i žive u delovima sveta gde je češće oblačno i hladno moraju da koriste suplement vitamina D koji ima skoro isti efekat kao sunčanje. Treba se izbegavati sunčanje u delovima dana kada sunce najjače greje i mazanje previsokim zaštitnim faktorom jer koža tako dobija najviše vitamina D.


Zdrava užina sa mlekom
Collation santé avec du lait
Avokado za srce i krvotok /
Avocados pour le cœur et le système circulatoire

OSOBINE:
Avokado je tropsko voće. Raste na istoimenoj vrsti drvenastih biljaka u Srednjoj Americi i Meksiku. Zimzeleno drvo može da naraste do visine od 20m. listovi su dužine 10-12cm.
UPOTREBA:
Dobar plod avokada je težak za svoju veličinu i bez fleka. Zreli su oni koji se blago savijaju pod pritiskom, ali ukoliko pritisak ostavi trag, avokado je prezreo. Sazrevanje se može ubrzati ukoliko se plodovi ostave na sobnoj temperaturi spakovani u papirne kese.
Kuvanje se ne preporučuje, jede se svež obično u salatama.Odličan za srce i krv.

Cvekla za srce i krvotok /
Betterave pour le cœur et le système circulatoire

POREKLO:
Cvekla vodi poreklo iz Sredozemlja. Veoma je zdravo povrće čiji se zadebljali koren biljke koristi za ishranu u svežem i kuvanom stanju. U njoj su zastupljeni ugljeni hidrati (8%), dok je vitaminski deo veoma velik.
BOTANIČKE OSOBINE:
Cvekla je dvogodišnja vrsta. U prvoj godini razvija zadebljali koren, a u drugoj stablo i plod. Cvekla uspeva na temperaturi 4-10c u trajanju od 2-3 nedelje.

USLOVI USPEVANJA:
Seme niče na 8c. Ima veće zahteve za toplotom od drugog povrća, naročito u fazama razvića.
GAJENJE:
Zahteva puno kalijuma. Proizvodi se početkom aprila ili leti od 15. jula. Sadi se početkom aprila. Gaji se u domaćinstvima

Zdrava salata od cvekle i avokada
Salade saine de betteraves et d'avocat
Med i đumbir za zdrava pluća
Le miel et le gingembre pour les poumons en bonne santé
Sastav meda; fruktoza, glukoza, saharoza, voda, pepeo... Med je posebno bogat vitaminima B i E. Sadrži glukozne, metanse, mlečne, sirćetne, jabukove...organske kiseline.
Pčela je jedna od najrasprostranjenijih životinja na svetu, nalazimo je na svim kontinetima. Povećanjem stanovnika na planeti, menja se struktura biljnog pokrivača(uništavanje livada, šuma, zbog izgradnje objekata), a u cvetovima su glavni izvori pčelinje hrane, nektar i polen. Primena savremenih hemijskih sredstava u poljoprivredi, drastično utiču na uslove života i gajenja pčela. Pored raznih bolesti i pčela i njihovog legla, trovanje trovanje sredstavima za zaštititu je jako opasna, pogotovu da mednosne pčele. Industrijski i izvodni gasovi štetno nepovoljno utiču na njihov opstanak i razvoj. U predelima gde je zagađenost otrovnim gasovim velika, pčele teško mogu da opstanu. Ako se nešto tako primeti i ljudsko biće je u opasnosti. Iskusniji pčelari znaju da pčele mogu da predvide meteorološke promene, pa prema njima usklađuju ponašanje. Insekt koji je dugačak samo 14 milimetara i težak 100 miligrama, vredniji je od jednog čoveka.
Poslednjih godina je veoma popularan i kod nas.Rizom je mesnat,na preseku svetlo zut,sadrzi skrob,smole i etarska ulja. U azijskim sistemima lecenja koristi se protiv smetnji u varenju,protiv mucnine i kao stimulans.Ekstrat djumbira dodaje se nekim osvezavajucim ili fermentisanim picima.Neki od najpoznatijih lekovitih dejstva ove biljke su za detoksikaciju i ciscenja pluca.
Riba - hrana za mozak / Le poisson - la nourriture pour le cerveau
Losos, haringa i pastrmka:Nutritivno vredne ribe poput lososa su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za sve moždane aktivnosti. Dovoljno je da unesete 100-120 g ribe, dva do tri puta nedeljno. Kao alternativu možete jesti i sardine, koje su takođe bogate sa omega-3 masnim kiselinama.
Orašasti plodovi za nervni sistem / Écrous pour le système nerveux
Orah-u narodu poznat kao čistač krvi,a dobar je i za lečenje plućnih bolesti,jača mišiće i vid…
Badem- višestruko je koristan za zdravlje. U svetu se koriste dve vrste badema:
*slatki bademi koji se jedu sirovi, prženi, kao dodatak raznim jelima, ili se prerađuju za proizvodnju bademovog, ulja ili mleka
*gorki koji je otrovan i koji služi samo za proizvodnju esencijalnog ulja.
Indijski orah-je hranljiva i zdrava namirnica koju redovno treba
konzumirati. Samo šaka ovog ploda pojačava lučenje hormona koji mozgu signaliziraju da je osoba sita i na taj način kontroliše apetit.
Sadrži čak pet puta više vitamina C nego pomorandža.

U kombinaciji sa medom orah je izuzetan prirodni lek, jer organizmu obezbeđuje sve neophodne vitamine,minerale, belančevine, masti, ugljene hidrate. Mešavina je naročito dobra za lečenje iscrpljenosti i malokrvnosti.

Ukusna salata od ribe / Salade Tasty de poissons
Hrana za kožu / La nourriture pour la peau
Banana sadrži vitamine A i D, H i C, ukupno osam vitamina, dok ga u drugom voću ima pretežno tri.
Bananesuveomazdravezakožu, podmladjuju lice i sprecavaju nastanak bora.

Treba da unesete oko 90 grama ovsa svaki dan u cilju regulacije holesterola.
Zdravaovsena kaša sa bananom / Gruau sain à la banane
Hrana za vid
Nourriture pour une bonne vision
Mnogi znaju koliko je zeleno lisnato povrće zdravo, a posebno je zdravo za oči i vid. Povrće iz ove grupe sadrži obilje hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, C. Brokoli, spanać, zelena salata i kelj daju očima neophodne minerale i vitamine, a nivo antioksidanasa u njima je izrazito velik. Oni štite mrežnjaču od UV zračenja i sprečavaju degeneraciju oka. Redovna upotreba zelenog lisnatog povrća može smanjti probleme sa vidom i kataraktom. Najbolje bi bilo da ne prekuvate ovo povrće i iskoristite sve nutrijente na pravi način.
Vitaminska salata / Vitamine salade
Paprika za lepu kosu / Pour de beaux cheveux
U 100G SADRžI:92% vode, 6g ugljenih hidrata,
0,99g belancevina, 0,3g masti
VITAMINE KOJE SADRZI : C , A , K , B6 , E


Omlet / Omelette
O radu / A propos du projet

Učenici 7. razreda su izradili pano pomoću koga su predstavili rad deci do 10 godina. Prezentacija je napravljena u cilju objedinjavanja rada i postavljanja na internet. Slike samog rada u prilogu.
Full transcript