Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

stränginstrument

No description
by

Maria Skybäck

on 10 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of stränginstrument

stränginstrument
Elbas
Elbas
är ett stränginstrument som är elektriskt förstärkt. En elbas har oftast fyra strängar som är stämda på samma sätt som de fyra lägsta strängarna på en gitarr, men en oktav lägre. Det finns också elbasar med fem eller sex strängar. Strängarna är stämda i olika tonhöjder. Genom att förkorta strängarna med fingrarna mot greppbrädan får man fram olika toner. En elbas saknar resonanslåda och behöver kopplas till en förstärkare för att kunna höras. Oftast knäpper spelaren på strängarna med fingrarna, men ibland används ett plektrum.
Den första elbasen lanserades 1951 av gitarrmakaren Leo Fender. Elbas har ersatt kontrabas i de flesta populärmusikaliska genrer, som pop och rock.
Harpa
Harpa
är ett stränginstrument med strängarna fästa i en trekantig ram. Harpan är en urgammal typ av instrument och finns i olika former och storlekar i många länder. I symfoniorkestern används en nästan två meter hög harpa med 46 strängar. Harpan står på golvet och strängarna knäpps med fingrarna. I till exempel irländsk folkmusik används ett liknande instrument, fast mindre, omkring en meter högt.
Mandolin
Banjo
Balalajka
Ackord
Stränginstrument
Stränginstrument
är musikinstrument där tonen ljuder genom att man får strängar av olika längd att vibrera. Strängarna kan strykas med stråke, som hos violin (fiol), violoncell (cello), kontrabas (basfiol) och nyckelharpa. De kan knäppas på som hos gitarr, luta, harpa och cembalo. De kan också slås på med filtklädda klubbor, som hos piano och flygel.
Vilken ton som spelas beror på hur lång strängen är. Ju längre sträng, desto lägre ton. Somliga stränginstrument har strängar för varje ton, till exempel harpa, cembalo och piano. I andra förkortar man strängarna genom att med fingrarna hålla ner dem mot ett underlag. Så fungerar till exempel violin och gitarr.
Här finns några olika stränginstrument!
Vet du vad de heter?
Kan du höra vilket instrument detta är?
Stränginstrument
Vad har ni lärt er?

Vad är ett stränginstrument?

Vad finns det för olika stränginstrument?

Vad finns det för skillnader mellan de olika stränginstrumenten?
Luta
Lutan är ett stränginstrument som finns i ett antal olika utföranden. Den kan spåras ända tillbaka till 400-talets Persien och introducerades i Spanien på 800-talet av musikologen Zaryab. Lutan hade sin glansperiod över hela Europa under renässansen och barocken. Över sin resonanskropp, som är formad som ett genomskuret päron, sträcker det sig allt mellan sex till tretton körer, det vill säga strängpar. Körerna är unisont eller oktavstämda, första kören är dock oftast en enkelsträng. Historiskt gjordes strängarna av hårt tvinnade tarmar.

Lutor är i vetenskaplig terminologi gruppnamnet för alla instrument med strängar och hals, bland annat innefattande stråkinstrument och instrument av gitarrtyp.

Carl Michael Bellman uppges ofta ha spelat luta men vad som då avses är hans cister, [1] ett instrument som är släkt med lutan. Från cistern utvecklades småningom den svenska lutan.

Gitarren
Gitarr
är ett stränginstrument. Gitarren består av en låda med insvängda sidor och ett stort hål på framsidan. En långsmal greppbräda är fäst vid lådan. Gitarren har sex strängar som knäpps med ena handens fingrar eller med en liten, tunn platta som kallas plektrum eller plektron.
Vissångare, trubadurer, spelar gärna gitarr till sin egen sång. Spansk-zigensk flamencomusik på gitarr är världsberömd. Den vanliga gitarren, där tonen förstärks i den ihåliga lådan, kallas också akustisk gitarr. Inom jazz och rockmusik och liknande använder man elektrisk gitarr (elgitarr). I sådana förstärks tonen på elektrisk väg och går ut genom högtalare.
Det finns många andra stränginstrument som påminner om gitarren till utseende och spelsätt. Några sådana är luta, mandolin, banjo och det ryska folkinstrumentet balalajka.
Fler stränginstrument
Det finns fler stränginstrument, som bl.a. cittra.

Vi har också stränginstrument som passar in på fler grupper. Alla stråkinstrumenten är en form av stränginstrument ... och även pianot är ett stränginstrument! Men mer om det en annan lektion...
Stränginstrument kan spelas både med noter och ackord - ackord är en samling noter som klingar fint ihop. Vi ska nu lära oss D-ackordet på gitarren. Såhär ser ackordet ut:
Full transcript