Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Liqeni si ekosistem

No description
by

Liza Kotori

on 9 November 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Liqeni si ekosistem


Liqenet
Liqenet janë hapësira gjeografike të mëdha të mbushura me ujë dhe mund të kenë origjinë nga rreshjet, burimet, lumenjtë apo nga deti.
Liqene natyrore dhe artificiale
liqene oligrofike
Në bazë të prezencës së botës bimore kemi :
Liqeni gjatë stinëve të vitit
Liqeni si ekosistem
Përfshin zonën pranëbregore të liqenit, ku uji është i cekët dhe zhvillohen bimë që rrënjosen.
Afër bregut (shavari,kallamishtja), dy të tretat e trupit të tyre dalin mbi sipërfaqen e ujit.
Mbi sipërfaqen e ujit (potamogetoni notues, lëkoi i verdhë dhe i bardhë).
Përfshin rajonin prej sipërfaqes së ujit deri në thellësit ku depërton drita.
Në këtë zonë fitoplanktoni është më i shprehuri, prandaj është pjesa më fotosintetike e liqenit.
Sasia e ushqimit dhe e oksigjenit për zooplanktonin kryesisht sigurohet nga kjo zonë
Përfshin shtresën e ujit nën zonën limnetike deri në fund të liqenit
Kjo zonë është e pafavorshme për rritjen e bimëve që rrënjosen dhe algave sepse ka fare pak ose nuk aspak dritë.
Përfshin fundin e liqenit
Temperatura dhe sasia e oksigjenit është e ulët
Jetojnë butakë, krimba, larva insektesh etj.
janë liqene me ujë të kthjellët dhe të thellë
të varfër me azot, fosfor dhe kalcium
prandaj ka pak bimë dhe përshak se ka pak bimë edhe gjallesat shatzore janë të pakta.
liqene eutrofike
janë liqene të cekta dhe të pasura me lëndë ushqyese, prandaj janë të begatshme me bimë e shtazë.
kanë pak oksigjen sepse atë e përdorin zbërthyesit
mund të jetojnë shumë gjallesa të ndryshme
Liqeni gjatë verës

Drita
Sa më i pastër uji aq më thellë mund të depërtoj drita. Nuk mund të arrij fundin në thellësi të mëdha, këtë e pengon edhe fitoplanktoni.
Temperatura
Dielli e ngroh ujin në sipërfaqe deri në 5m, ndërsa në thellësi mbetet 4°C. Uji i sipërfaqes dhe thellësisë nuk mund të përzihet gjatë verës, prandaj në fund të liqenit temperatura mbetet 4°C.
Era
Gjatë verës era e përzien vetëm ujin e sipërfaqes.
Përmbajtja e Oksigjenit
Uji është i pasur me oksigjen, në sipërfaqen e tij e merr një pjesë të oksigjenit nga ajri, pjesën tjetër e merr nga bimët që ndodhen në të.

Liqeni gjatë vjeshtës
Drita
Përshkak se në vjeshtë ngordhin pjesë të planktonit, drita depërton shumë më thellë.
Temperatura
Gjatë vjeshtës i tërë liqeni ka temperaturën 4°C.
Era
Mund të ndikoj gjatë kësaj stine në përzierjen e ujit.
Sasia e Oksigjenit
Përshkak të përzierjes së ujit, gjallesat e fundit të liqenit marrin sasinë e nevojshme të oksigjenit.

Liqeni në pranverë
Liqeni në dimër
Drita
Kur shkrihet shtresa e akullit, drita mund të depërtoj prapë në ujë.
Temperatura
I gjithë liqeni ka temperaturën 4°C dhe ka dendësinë e njejtë.
Era
Gjate kësaj stine era mund ta përziej ujin deri në fund të liqenit.
Përmbajtja e oksigjenit
sikur në vjeshtë.
Drita
Një shtresë e akullit dhe e borës e lejon pak dritë të depërtojë në thellësi.
Temperatura
Nën shtresën e akullit uji ka temperaturën 0°C, në shtresat e poshtme deri në 4°C.
Era
Mbulesa e akullit dhe e borës e pengon përzierjen e ujit.
Përmbajtja e oksigjenit
Meqë nuk bëhet përzierja e ujit as oksigjeni nuk mund të depërtoj në ujë.
Vera
Vjeshta
Pranvera
Dimër
Liza Kotori
Full transcript