Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Privatekonomi - Konsumtion

No description
by

on 15 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Privatekonomi - Konsumtion

Konsumtion Eleven kan översiktligt/utförligt/utförligt och nyanserat redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin. Etiska perspektiv Lagstiftningen Konsumentköplagen * Gäller när ett företag säljer varor till en konsument. * Lagen är tvingande till konsumentens fördel * Gäller alla varor Distans- och hemförsäljningslagen * gäller när ett företag säljer varor eller tjänster till en konsument på distans, till exempel via e-handel. Lathundar finns på Konsumentköplagen, Konsumenttjänstlagen och Distans- och hemförsäljningslagen. Enklast hittar du dessa genom att gå in på

www.konsumentverket.se/publikationer och skriv ”lathund” i sökrutan.

Kunden har rätt till:

- Avhjälpande

- Omleverans

- Prisavdrag

- Hävning i första hand Om det är något fel på varan Konsumenten har 3 år på sig att reklamera ett fel.

Efter 6 månader ändras bevisbördan (dvs. det blir svårare att reklamera varan) Om du ångrar dig
Öppet köp och bytesrätt är upp till butiken (vad som gäller ska vara tydligt) Tillgodokvitto kan ges på felfri vara men inte efter reklamation. Varan ska vara oanvänd och ska kunna säljas igen! Ångerrätt inom 14 dagar när du handlar på internet (i Sverige), se distans- och försäljningslagen Privatekonomi Fall 1. Max

Max har äntligen sparat ihop till en ny mp3-spelare som han köper i en butik. Men redan efter 10 dagar så börjar den att strula, ljudet är ojämnt och ibland så tappar den musiken. Max går till butiken och reklamerar.

Kan Max kräva butiken på något?
Kan Max ångra sitt köp och få pengarna tillbaka?
Om felet hade dykt upp efter 7 månader, vilken rätt hade Max haft då? Fall 2. Tuva
Tuva har köpt en ny ryggsäck på Tradera. När hon får hem ryggsäcken ser hon att färgen inte alls stämmer överens med vad hon trodde. Den är mycket ljusare än på bilden och hon är inte alls nöjd.

Kan Tuva ångra sitt köp? Fall 3. Leyla

Leyla köpte en ny jacka förra veckan. Hon fick 20% rabatt på jackan eftersom den var defekt (innerfickan var trasig). När hon använt jackan i en månad går dragkedjan sönder. Leyla kan inte hitta kvittot, men hon vet att det bara är en butik i stan som säljer jackan. När hon går till butiken säger de att de inte kan hjälpa Leyla eftersom hon inte har något kvitto. Dessutom, menar de, visste hon att jackan var av dålig kvalitet när hon köpte den.

Vem har rätt? https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/6512 Politisk konsumtion
1. Vilka effekter (positiva och negativa) kan politisk konsumtion få tror ni?


2. Michele Micheletti menar att orsaken till politisk konsumtion idag framförallt har fokus på att hjälpa andra, tidigare var orsaken mer att främja sig själv eller sin egen grupp. Tror ni att hon har rätt? Vilka orsaker kan finnas till denna förändring?


3. Har man som konsument en skyldighet att tänka på etiska aspekter när man konsumerar? Exempel på politisk buycott eller bojcott? Obs! Du måste kunna bevisa köpet/avtalet.
Full transcript