Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Prezi Tips vd Prezi Kikker

Prezi Handout 3.0 -- Preziday 2012
by

Marcel Engelman

on 15 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Prezi Tips vd Prezi Kikker

3
Ik help je, op afstand via een edit-link, 3 uur met een Prezi.
Dit kan een bestaande Prezi zijn die wilt 'pimpen' of we beginnen met een leeg canvas: de keus is aan jou!

Ik help je met de opbouw, het structuren en/of het mooi maken van de images. In 3 uur tijd kan ik niet de hele Prezi voor je in elkaar draaien, je zult dus ook zelf het eea moeten doen... We gaan mijn tijd zeg maar echt inzetten op de plekken waar jij net even wat hulp bij nodig hebt.

Lijkt dit je wat, dan zou ik zeggen: zorg dat je deze prijs binnen sleept!
Helaas, deze prijs is al vergeven: Nicoline was je voor!
Nicoline mag bij de kikker op de koffie en krijgt dan een Prezi priveles voor gevorderden.

Waarom?
Omdat ze na Preziday via Twitter contact met me opnam en me voorzag van mooie opbouwende kritiek over mijn presentatie. Nicoline deed in de DM iets waar ik zelf ook altijd voorstander van ben: ze nam geen blad voor de mond. Ze was kritisch en oprecht.
Als Prezi kikker kan ik dat enorm waarderen, en daarom mocht ze van mij kiezen uit de 3 prijzen!
Nicoline, we gaan een datum prikken, en dan breng ik je onder het genot van een lekker kop koffie de fijne kneepjes van Prezi bij!
PS:
Mocht je Nicoline nog niet volgen op Twitter, zou ik dat zeker gaan doen:
@NicPersonalEyes
De missie die ze met haar bedrijf heeft, slaat de spijker op zijn kop:
'U de ruimte geven om uw klanten te laten zien waar u goed in bent!'...
Nicoline Huizinga
Prijs nummer 3...

Jij stuurt me een edit-link van 1 van je Prezi's. Ik ga die vervolgens grondig voor je 'scannen'. Je krijgt een uitgebreid advies van me:
Ik geef je mijn (ongezouten) mening, maar daarbij ook hoe ik denk dat je hem kan verbeteren. Waar de knelpunten liggen, en hoe ik denk je die op kunt lossen.
Opbouwende kritiek dus... En wie weet, als ik in een goede bui ben, misschien help ik je dan nog een beetje op weg door wat grafisch werk voor je te verzetten...
uur
on
line
hulp
Prive
les
Prezi
Pro
Prezi scan
Breek
niet
gouden ei
je eigen
Door de 13de in het dozijn te zijn
Maak
van
1
er
I repeat
use
NOT
DO
Crappy
images
you
make
crappy
look
Image via www.7.asset.soup.io/asset/2357/6679_42d3.jpeg
geheel
brackets
If you want to look like a professional
LOOK LIKE A PROFESSIONAL
Image via www.prolanguage.co.th
Laat
je
publiek
heel
Image via www.ontonix.com
Vision
Team
Goals
Reaching the Goal
Risks
Mission
Head
Person
Person
Person
10.000.000
1%
100.000
Nederland
10%
10.000
users
@FrogjumpMarcel
Image via www.alxa.ru
Image via www.supermanagement.wordpress.com
Image via www.plileadership.blogspot.nl
De stuntvlieger
Image via www.upload.wikimedia.org
Image via www.supermanagement.wordpress.com
Image via www.slodive.com
Image via www.chrisrrau.files.wordpress.com
Image via www.hothdwallpapers.com
Image via www.waterinwijn.nl
Image via www.rikpuntnl.wordpress.com
Image via www.leaderchat.org
Image via www.collaborativetransitions.com
Image via www.mrcostumes.com
Image via www.images.costume.net
Wil jij
hoge ogen gooien
met je Prezi?
Volgens mij zijn er 3 soorten Prezi gebruikers:
Links:

De Huis, tuin & keuken kluss(t)er
Dit zijn mensen die Prezi voor 'thuisgebruik' inzetten. Dit kunnen bijvoorbeeld spreekbeurten voor de kinderen zijn, of bijvoorbeeld vakantie foto's in een Prezi verwerkt.
Midden:

De Professional
Dit zijn mensen die Prezi professioneel inzetten. Mensen die het voor hun business gebruiken. Om er bijvoorbeeld business mee te genereren, of hun business aan te prijzen. Dit kunnen sprekers zijn, mensen die er mee presenteren, een workshop mee geven of op andere wijze Prezi gebruiken om een product mee te laten zien.
Rechts:

De Prezi Jehova
Een mooie term ooit eens bedacht door JanWillem Alphenaar: de mensen die Prezi uitdragen, die het op een voetstuk plaatsen, Prezi voor en na :-) Dit zijn de mensen die Prezi als tool vaak goed beheersen.
Deze presentatie is vooral bedoeld voor de middengroep.
Heel vaak worden
images
gebruikt
van een te lage resolutie
: je ziet letterlijk de pixels zitten.
Geprojecteerd met een beamer kun je hier nog wel eens mee wegkomen, maar op een computerscherm word je genadeloos afgestraft!

Pixelige images zijn niet alleen niet mooi, maar zorgen er ook voor dat je toeschouwer zou kunnen denken "als z'n product ook van zo'n slechte kwaliteit is"...

Pixelige images ontkrachten je verhaal!
Ik zie veel Prezi's voorbij komen met slecht beeldmateriaal erin. Wat erg zonde is, want juist daar zet je een presentatie kracht mee bij: mooi beeldmateriaal ondersteunt je verhaal.

Het is dan ook belangrijk om goed te kijken wat voor images je gebruikt in je Prezi. Wat heb je nodig? Wat moet je wel en niet doen?

Als je professioneel wilt overkomen, moet je niet alleen een professioneel en goed onderbouwd verhaal hebben, maar moet je ook zorgen dat je beeldmateriaal er professioneel uitziet!
Als grafisch vormgever vind ik het altijd belangrijk om een huisstijl goed door te voeren in een Prezi. Het is belangrijk dat een corporate identity op de juiste wijze naar voren komt.

Ontzettend belangrijk daarbij zijn logo's: die moeten er superstrak uit zien!

Als je logo's gebruikt, moet je zorgen dat je daar de juiste bestanden voor gebruikt. Het mooiste is als je vector bestanden kunt gebruiken: die zien er altijd super strak uit, hoe ver je er ook op in zou zoomen.

Heb je deze niet, en moet je zogenaamde bitmap-images gebruiken, zorg er dan voor dat deze er niet pixelig uitzien: niets onprofessioneler dan een slecht ogend logo!

Hoe denk je dat je overkomt als je je eigen logo op 'lelijke wijze'
in beeld hebt staan? Of wat zou je klant ervan vinden als hij zijn
logo slecht in jouw presentatie ziet staan?
Wat je heel vaak ziet gebeuren is dat mensen ergens een leuk plaatje hebben gevonden en dit 1 op 1 hun Prezi in knippen&plakken.
Er wordt echter vergeten dat er achter het plaatje vaak ook nog beeldmateriaal zit. In dit geval is het een gele achtergrond, maar het komt ook vaak voor dat een foto over een andere foto wordt geplaatst.

In dit voorbeeld is duidelijk te zien dat het witte blok de kracht van de image te niet doet: het wit trekt veel te veel de aandacht. Mooier was het geweest als de wereldbol direct op de gele achtergrond had gestaan.
Een zgn transparante image was beter geweest: de transparatie had ervoor gezorgd dat enkel de wereldbol te zien was geweest.

Vaak zie je dit effect ook terugkomen als plaatjes over andere plaatjes heengeplakt worden: de scherpe randen van het kader van het bovenste plaatje maken vaak dat iets niet mooi is om naar te kijken: het
komt over als simpel (en dus onprofessioneel) knip&plakwerk.
Dit is een voorbeeld waar wel gebruik gemaakt is van een transparante image. Op zich dus heel goed, maar wat je vaak ziet zijn heel kartelige randen.

Dit komt omdat men met 'het toverstafje' werkt: een tool in grafische pakketten waarmee je in een image hele stukken kunt selecteren om deze vervolgens weg te knippen zodat je transparantie krijgt. Bij verkeerd gebruik van deze tool ontstaan kartelige randen en zie je ook nog wel eens dat stukjes vd achtergrond toch zijn blijven staan.

Ook hier geldt weer dat je er onprofessioneel door overkomt: het levert rommelig beeld op. En zeg nou zelf, je wilt toch niet rommelig overkomen? Je presentatie moet toch juist strak en verzorgd overkomen?
Beeld is vaak het belangrijkste in je presentatie: het ondersteunt namelijk je verhaal. Er vanuitgaande dat je verhaal goed is, moet je er ook voor zorgen dat je beeldmateriaal goed is. Vaak volstaat het niet om simpel te knippen en te plakken: besteed aandacht aan je beeldmateriaal.

Als het goed is, bestaat je Prezi uit meer beeld dan tekst. Je zult er (veel) tijd in moeten stoppen om al dit beeld er goed uit te laten zien. Iets wat door veel Prezi gebruikers vaak wordt onderschat.

Je moet weten wat het verschil is tussen lowres- en highres images. Je moet weten wat een Jpeg is, en wat voor type image je nodig hebt om transparantie te verkrijgen. Hoe je zo'n image maakt. Je moet het verschil weten tussen vector- en bitmap images, daarbij wanneer je welke in moet zetten.

Kortom, er komt wel wat bij kijken om er voor te zorgen dat je Prezi
ook echt mooi is! Raffel hem niet af! Dat is namelijk zonde van je
verhaal en ontkracht je boodschap...
Voor de bezoekers van Preziday 2012 komt nu wellicht wat leuks...

Tijdens mijn presentatie werd er gegooid met de dobbelsteen en liepen we zo over het spelbord. Door tijdgebrek was het echter helaas
niet mogelijk om echt veel over het spelbord te lopen.In het spelbord zaten een aantal 'win-vakjes' verwerkt: diegene die op zo'n vakje zou komen, zou een
'Gekke Prezi Kikker-Prijs'
winnen...
* note to self: hier blijkt maar weer dat presenteren ook een vak is: je moet van te voren goed inschatten hoeveel tijd je verhaal/presentatie in beslag neemt. Je moet niet in tijdnood komen waardoor je je presentatie af gaat raffelen of elementen weg moet laten *
Het is misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar van te voren had ik op Twitter beloofd dat er leuke prijzen te winnen zouden zijn, en een beetje kikker houdt zich aan zijn woord...
Image via www.nl.petitchef.com/recepten/wat-had-abraham-met-mosterd--fid-408069
Kortom, je maakt nog kans op misschien wel een leuke/interessante prijs vd Prezi Kikkerrr...
Dit is een voorbeeld van een mooie image!
Maar... met watermerk...

Ik zie veel van dit soort images in Prezi's zitten: vaak zijn het watermerken die stockbureau's of fotografen erin aangebracht hebben om te zorgen dat je ze niet illegaal gebruikt...

En dat doe je dan dus wel: realiseer je dan goed dat zo'n stockbureau of fotograaf je aan kan klagen: je gebruikt ongeoorloofd zijn beeldmateriaal! Images met watermerken erin zul je voor moeten betalen: je krijgt dan de foto zonder watermerk.

Oh ja, en als je een tekst bij een foto wilt plaatsen, en je hebt te maken met kleurvlakken zoals in dit geval, zorg er dan voor dat je tekst mooi in beeld staat en niet doormidden wordt gesneden door de kleur-
vlakken.

Grafisch kun je vaak zo mooi spelen met teksten in Prezi...
Kost misschien wat meer tijd, maar het zijn wel de puntjes op de i...
Doe het dan goed!
Templates... de Prezi kikker heeft daar zo z'n gedachtes over...
Ze lijken makkelijk... Sommigen zijn ook wel mooi...
Maar ja...
Op dit moment zijn er wereldwijd zo'n 10.000.000 Prezi gebruikers.

10 miljoen mensen die net als jij bij het starten van een nieuwe Prezi al die leuke templates voorgespiegeld krijgen...

Hoeveel van deze gebruikers denk jij dat er voor het gemak van een template zullen kiezen?
Laat van die 100.000 Nederlandse gebruikers nou eens 10 procent inderdaad denken 'Ja, ik ga met een template a/d slag!'

Dan heb je het over 10 duizend mensen die een Prezi maken die er net zo uitziet als die overige 9.999 Prezi's...

Hoeveel andere plaatjes je ook in zo'n template stopt: de overall look & feel blijft die vd template!

Het zal je overkomen dat de presentator voor jou dezelfde template heeft gebruikt... Staan jullie beiden mooi voor Jan met de korte achternaam...

Ik noem dit
'13 in een dozijn Prezi's'
: Prezi's die zich niet onderscheiden van de rest.

Wil jij je onderscheiden van de rest?
We weten allemaal inmiddels wel dat je met een Prezi je toeschouwers letterlijk misselijk kunt maken. Ik noem dat het 'Tom Cruise effect': door je Prezi vliegen alsof je in een straaljager zit: loopings maken alsof het niets is. Zelf vind je dit wellicht helemaal prachtig, maar vaak is je publiek er minder blij mee...

Waar veel Prezi gebruikers ook niet bij stilstaan is wat er gebeurd als je de objecten in je Prezi ver uit elkaar legt, om er vervolgens een pad tussen te trekken. De camera moet dan van de ene kant van je canvas helemaal naar de andere kant: in de beweging die je dan maakt zie je alle objecten die er tussen liggen als een soort flits voorbij komen. Dit maakt het heel onrustig om naar te kijken.
Realiseer je goed dat je als Prezi maker niet alleen je bezig houdt met een goed verhaal en mooie plaatjes, maar dat je tevens cameraman/vrouw bent!

Je moet goed nadenken hoe elementen in je Prezi in beeld komen, en wat de camerabeweging met je publiek zal doen.

De camerabewegingen bepalen vaak dat objecten in je Prezi bij elkaar in de buurt moeten staan. Of, als je bijvoorbeeld een diepe inzoom wilt maken, dan moet je vaak binnen je shot blijven: je moet niet eerst een pan-beweging maken met je camera en dan ook nog eens gelijktijdig diep in gaan zoomen.

Probeer echt letterlijk als een videocamera te denken: weet wat je wel en wat je niet kunt doen met een camera!
Je zult wel denken.
'Leuk die prijzen, maar Kikker, hoe kan ik die nu nog winnen dan?!'

Doe als Nicoline: trek de stoute schoenen aan!

Opbouwende kritiek zou een inkopper zijn, dus daar ga je het niet mee redden bij de gekke Prezi kikker :-)

Je zal het anders aan moeten pakken: daag me uit, wees creatief...

Wie weet...
Dit is echt 1 van de grootste fouten die je kunt maken met Prezi: brackets gebruiken!
NIET DOEN! Ook al wordt het door Prezi zelf aangeraden...
Waarom niet?!
Een Prezi die ik ook een keer voorbij zag vliegen: een prachtig mooie Prezi!
Leuk dat concept zo van een dame met paraplu die tussen allemaal regendruppels staat, en dat de camera dan inzoomt op zo'n regendruppel, er overal van alles tevoorschijn komt!

Maar... waarom staan er allemaal van die grijze brackets in beeld?
Wat voegen die toe?

Deze Prezi zou nog mooier zijn als er geen gebruik was gemaakt van brackets... De waterdruppels zouden nog krachtiger overkomen!
Nu leiden de grijze brackets alleen maar af... Het is beeldinformatie die ruis oplevert...
Bij de standaard lettertypes van Prezi kun je gelukkig niet kiezen voor Comic Sans, maar er ligt wel degelijk een 'Comic Sans valkuil' op de loer:

Als je een zakelijke Prezi hebt, moet je daarin niet al te frivole lettertypes gebruiken. Het lettertype C rial black lijkt misschien leuk om te gebruiken bij titels of koppen, maar geeft vaak een gevoel alsof je een stripboek zit te lezen...

Realiseer je goed wat lettertypes doen, wat voor sfeer ze neerzetten. Vaak is het beter om voor een neutraal lettertype te kiezen. Je Prezi komt dan zakelijker en dus professioneler over!

Zoek bij de volgende 3 slides maar eens naar de 10 verschillen...
Dit is wat ik noem Action painting binnen Prezi: we hebben een leeg canvas, en daar gaan we van alles opgooien: teksten, leuke plaatjes, misschien nog wat leuke Youtube filmpjes: we gooien het overal op het oneindige canvas :-)

Dan maak je dus wat ik noem 'een mindmap Prezi': content scatered all over the place, en daar dan een pad tussen getrokken. Je kijkt naar een Prezi die het gevoel geeft 'alsof hij nog niet af is'...

En waar zit dan de kracht van Prezi???
Uitgezoomd overzicht geven, inzoomen om details te laten zien...
Als je er niet 1 geheel van maakt, niet gebruik maakt van de kracht van Prezi (overzicht laten zien, om vervolgens in te zoomen op details, of vanuit details uitzoomen naar 'het grotere plaatje') dan hoef je dus eigenlijk geen Prezi te maken!...

Daarbij oogt zo'n 'midnmap Prezi' ook weer onprofessioneel: je hebt gewoon wat content op het canvas gegooid, maar er niet de finishing touch aan gegeven. Zo kom je dan dus ook over bij je publiek: je bent iemand van lange halen snel thuis...

Zonde toch?!

Voor een volgende keer:
Denk eens vanuit 'het grote plaatje'. Kun je van je presentatie 1 geheel maken? Misschien kun je werken binnen 1 foto die in de essentie de kern van jouw verhaal weergeeft.
Misschien moet je werken met verschillende hoofdstukken die je in een overzicht laat zien. Om vervolgens zo'n hoofdstuk binnen te gaan om details te laten zien.

Tip:
Bekijk (veel) Prezi's van anderen. Niks mis met de kunst een beetje afkijken:
Bekijk hoe anderen er 1 geheel van hebben gemaakt. Hoe zij de kracht van
Prezi gebruikt hebben.
Als je tot de tweede groep
Prezi gebruikers behoort...
Precieze aantallen zijn niet bekend, maar laat van die 10 miljoen gebruikers er nou eens 1 procent Nederlands zijn...
Dan heb je het dus over zo'n 100 duizend Nederlandse gebruikers die net als jij verleid worden om een template te gebruiken...Zie je trouwens de traagheid van de camera met inzoomen: dit komt omdat deze inzooms heel erg diep gaan: ze zitten echt tegen de grens aan van hoever de camera kan inzoomen. Daardoor 'krijgt Prezi het even erg moeilijk': de bewegingen lopen niet zo soepel meer, het wordt allemaal erg 'schokkerig'...

Tip:
laat je dus nooit wijs maken dat Prezi 'een oneindig canvas is'!
Dit is namelijk een hardnekkig misverstand: Prezi kent op alle 3
de assen (X, Y & Z) echt letterlijk een grens! Kom je bij die grenzen,
dan wordt je Prezi gegarandeerd schokkerig en traag zoals hier
het geval is... Blijf er dus vandaan! Don't do like I do ;-)
PS
Brackets zijn beeldelementen!
Wat voor kleur je ze ook geeft: je ziet ze!

Zitten er brackets in je huisstijl? Bestaat je logo uit brackets?
Nee? Dan voegen ze dus ook niets toe aan je Prezi! Niet doen dus!

Ja, ze zijn handig om allerlei objectjes mee te groeperen: natuurlijk is het makkelijk om in 1 keer allerlei teksten en plaatjes te kunnen selecteren om ze te vergroten of te verkleinen of ze te verplaatsen, maar dat kan ook anders... Zonder dat je al die lelijke brackets in beeld ziet...

Neem het maar van mij aan: met brackets oogt je Prezi heel onprofessioneel!
Gebruik ze dus zeker als je aan het brainstormen bent, of als je in de mindmap-fase zit, maar sloop ze er daarna uit!

Gebruik hidden frames: die zie je namelijk niet ;-)
Ik hoop niet dat ik je met al deze 'wijze lessen' het plezier in Prezi ontnomen heb:
Dat was/is niet mijn insteek!
Ik hoop wel dat ik je heb laten zien dat een mooie (lees professionele) Prezi
maken niet iets is wat je 'zomaar even doet'.

Er heerst een beeld dat Prezi een heel gemakkelijke tool is. In de basis is dat
natuurlijk ook wel zo: Prezi werkt heel intuitief, en zo moeilijk is het niet om de
basistools binnen Prezi aan te leren. Daarin is Prezi een heel mooie en
krachtige tool: iedereen kan er mee overweg.

Maar daarin ligt ook gelijk de grootste valkuil: als je weet hoe je een hamer vast moet houden, wil dat nog niet zeggen dat je een goed timmerman bent... Ook met Prezi is het zo dat je er veel tijd in moet stoppen om je erin te bekwamen. Sterker nog, het is een tool waar je in beginsel heel veel tijd in moet stoppen wil je er wat professioneels mee kunnen maken. Hou goed voor ogen dat dat ook je doel is: je wilt professioneel overkomen!

Veel oefenen en doen dus, net zoals al die Prezi Jehova's hebben gedaan ;-)
En als iets je eens niet lukt, schroom dan ook niet om hulp te vragen bij zo'n Prezi Jehova: vaak is het de investering maar zo waard om een deel van je Prezi werk uit te besteden. Een Prezi specialist in de arm nemen kan maar zo het verschil maken.

Hou bij de keuze voor een Prezi specialist wel goed voor ogen dat hij/zij niet enkel en alleen goed is met Prezi: een timmerman werkt ook niet enkel met een hamer... Een goede Prezi specialist beheerst ook andere grafische tools die nodig zijn om een echt professionele Prezi te maken.

Ik wens je heel veel plezier en succes toe!
Image via www.laikaspoetnik.files.wordpress.com
Deze Prezi is gebruikt tijdens Preziday 2012.
Was je erbij: dan is dit voor jou mijn Prezi hand-out 3.0

Was je er niet bij? Dan heb je wat gemist!
Aangenaam, Marcel, door Twitter ook wel bekend als de Prezi Kikker.

Als Prezi specialist zie ik op Twitter veel Prezi's voorbij komen. Wat mij daarbij opvalt is dat heel veel mensen er vaak niet uit halen wat er in zit.
Mijn motto is 'als je het doet, doe het dan goed!'

Prezi is een ontzettend mooie tool waar je heel verbluffende presentaties mee kunt maken. Het is echter ook een tool die je wel goed moet beheersen, wil je er die mooie presentaties mee kunnen maken.

Met dit 'Prezispel' was/is het mijn insteek om Prezi gebruikers
wat tips&tricks mee te geven. Op ongezouten wijze, en niet altijd
een blad voor de mond nemend. Ter lering en vermaak.

Fasten your seatbelts...
Crappy images
PS: staat je geluid aan? Zet hem nu dan maar lekker hard!
Deze Prezi heeft even tijd nodig om in te laden...
Als je hem die tijd geeft,
zal je geduld beloond worden...
Lijkt er niets te gebeuren...
Klik even op ESC...
TOT
WELKE GROEP
BEHOOR JIJ?
PS: ook bij het 'doorklikken' moet je soms een beetje geduldig zijn: de Prezi camera heeft soms even tijd nodig om (diep) in te kunnen zoomen...
HAVE
FUN!
En mocht je nog
eens
vragen
hebben...
Als je Prezi
inzet...
professioneel
PLEASE
Helaas: deze functie werkt niet meer: je kon images door laten linken naar websites, maar helaas heeft Prezi die functionaliteit de das om gedaan...
UPDATE:
Full transcript