Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Aplicatii ale efectului fotoelectric

No description
by

Glavatchii Mihaela

on 11 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Aplicatii ale efectului fotoelectric

Efectul fotoelectricEfectul fotoelectric, pe langa faptul ca a jucat un rol important inconfirmarea teoriei corpusculare a luminii, are si numeroase aplicatiipractice. Alarmele antifurt si sistemele automate de deschidere a usilorutilizeaza adesea circuite cu celula fotoelectrica.Cand o persoana intrerupe fasciculul luminos, anularea brusca a curentului activeaza uncomutator care comanda o sonerie sau o usa.Uneori sunt folosite radiatiiUV sau IR la alarme, pentru ca sunt invizibile.Multe detectoare de fum folosesc celule foto electrice pentru adetecta cantitati infime de fum, care intrerup fluxul luminos si astfelproduc scaderea curentului electric

Sonorul unui film ("coloana sonora") poate fi inregistrat intr-obanda ingusta cu innegrire variabila pe o margine laterala a peliculei.Lumina care traverseaza pelicula este astfel "modulata", iar semnalul deiesire al unui detector cu celula fotoelectrica urmareste fidel frecventeledin coloana sonora.Efectul fotoelectric extern a dus la realizarea celulei fotoelectrice,a fotomultiplicatorului,a releului fotoelectric.
Efectul fotoelectric
Efectul fotoelectric extern este fenomenul de emitere de electroni de catre un metal aflat sub actiunea unei radiatii electromagnetice.
Au fost necesare aproape trei decenii pentru ca teoria cuantica sa fie acceptata, si multioameni de stiinta au contribuit la dezvoltarea ei. A inceput in 1900 cu ipoteza lui Planckasupra cuantelor de energie si a culminat in anul 1925 cu teoria mecanicii cuantice a lui Schrodinger si Heisenberg, teorie care a contribuit la intelegerea structurii materiei.In anul1905 Einstein a extins ipoteza cuantelor de energie, propunand o noua teorie a luminii.Daca pana atunci lumina era considerata o unda, fenomene noi, precum efectul fotoelectric sau efectul Compton,nu mai puteau fi explicate decat daca se admitea ca lumina are caracter corpuscular.
Legile efectului fotoelectric
Intensitatea curentului fotoelectric de saturatie depinde direct proportional de fluxulradiatiei incidente,in conditiile in care frecventa radiatiei trimise pe metal se mentineconstanta.
Energia cinetica maxima a electronilor emisi prin efect fotoelectric creste liniar cufrecventa radiatiilor incidente cand fluxul radiatiei se mentine constant.
Efectul fotoelectric se produce incepand cu o anumita valoare a frecventei radiatieiincidente pe metal,numita frecventa de prag sau prag rosu al fenomenului;aceasta valoareeste specifica fiecarui metal.
Efectul fotoelectric se produce instantaneu.
Importanţa acestui fenomen în dezvoltarea domeniului fizicii constă în a sprijinidualitatea undă
-corpuscul a radiaţiei electromagnetice. Explicaţia matematică a fenomenuluia fost dată de AlbertEinst
ein, pe baza unor ipoteze cuantice formulate de Max Planck.
Aplicatii ale efectului fotoelectric
Celula fotoelectrica

O celula fotoelectrica poate fi asimilata cu o dioda fotosensibila,functionareaei bazandu-se pe proprietatile materialelor semiconductoare.Celula fotoelectrica permiteconversia directa a energiei luminoase în energie electrica.Principiul de functionare se bazeazpe efectul fotoelectric.De fapt, o celula este constituita din doua straturi subtiri de materialsemiconductor. Cele doua straturi sunt dopate diferit:
• Pentru stratul N, aport de electroni periferici
.
• Pentru stratul P, deficit de electroni.

Între cele doua straturi va apare o diferenta de potential electric. Energia fotonilorluminii, captati de electronii periferici (stratul N) le va permite acestora sa depseascabariera de potential si sa creeze astfel un curent electric continuu. Pentru colectarea acestuicurent, se depun, prin serigrafie, electrozi pe cele doua straturi semiconductoare.Electrodulsuperior este o grila ce permite trecerea razelor luminoase. Pe acest electrod se depune apoi unstrat antireflectorizant, pentru cresterea cantitatii de lumina absorbita.
Celula fotoelectrica este alcatuita dintr-un tub de sticla vidat sau continand un gaz inert lapresiune redusa care are in interior doi electrozi : catodul ( C ) format dintr-un strat subtire demetal (Cs, Na, K) depus pe o portiune din peretele tubului si anodul (A).
format dintr-o retea de inel sau bobita metalica.Sub actiunea radiatiilor electromagnetice (vizibile) fotocatodul emite electroni care sunt dirijati spre anod datorita campului electric produs de tensiunea dintre C si Asi sunt captati de catre acesta stabilindu-
se un curent electric, indicat de galvanometru „G”.
Deci,
celula fotoelectrica transforma un semnal luminos intr-un semnal electric. Celulele fotoelectricecu vid sunt mai putin sensibile (curentul fotoelectric se stabileste la valori mai mari ale fluxuluiradiatiilor electromagnetice), dar sunt lipsite de inertie (intensitatea curentului fotoelectricurmareste prompt si liniar variatia fluxului luminos care cade pe catod); celulele cu gaz sunt maisensibile dar prezinta o inertie determinata de procesele ce se produc in cazul din tub.
Proiect realizat de Glavatchii Mihaela
clasa XII ,,B''
Profesor:Andrusca Ludmila
Full transcript