Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

1-2-3 NU!

No description
by

Marie Hientz

on 25 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 1-2-3 NU!

1-2-3 NU!
Forfatter: Jesper Wung-Sung.
Titel: 1-2-3 NU!
Udgivelsesår: 2001
Forlag: Dansklærerforeningen
Hvem er Jesper Wung-Sung?


- Dansk forfatter.

- Foredragsholder.

- Født i år 1971 på Ærø.

- Studeret på Københavns Universitet.
Resumé.
Jeppe er startet på gymnasiet. Til introfesten hører han Cecilie fra 1.C synge, og han bliver forelsket med det samme.
Hun er noget helt særligt i hans øjne, og han inviterer hende i biografen få dage senere, og inden længe bliver de kærester.
Jeppe klarer sig rigtig godt på basketbanen, og han bliver udtaget til senior-holdet, hvor han også klarer sig godt. De er til en fest, og drikker sig begge meget fulde. Cecilie brækker sig, og Jeppe ringer efter en taxa der kører dem hjem. Cecilie er meget sur på Jeppe, og hun siger, at hun aldrig vil se ham igen. Jeppe kan ikke forstå det, det hele gik lige så godt.

Cecilie bliver bedre, og de er sammen igen. En dag de er ude og ro, kommer Jeppe med en uheldig bemærkning, som gør, at Cecilie fortæller ham at hun har kræft.

Cecilie vil have Jeppe med til København. Til at starte med, vil Jeppe ikke med. Cecilie er meget syg, og han synes ikke, at det er nogen god ide. Han bliver overtalt, og det gør Cecilies forældre også. De bor på hotel i København, og hygger sig. Pludselig får Cecilie den skøre ide, at hun vil have en tatovering, og Jeppe kan ikke tale hende fra det. Da hun kommer hjem får hun det dårligt, og det er helt sikkert på grund af tatoveringen, som forældrene ikke er særligt glade for.

Jeppe vil hjælpe Cecilie med at få det bedre, så han forestiller sig, at hver gang han klarer en basketkamp godt, så hjælper det Cecilie. Cecilie derimod forestiller sig, at der bor nogle små væsner nede i hende kaldet tutgilaer. De havde forandret sig, og Nono som har holdt dem tilbage, kan ikke længere stoppe dem. De går nu rundt og plyndre de andre landsbyer. De burde begå “kollektivt selvmord” som hun selv siger.

Cecilie vil gerne nå at opleve en hel masse, og hun får overtalt Jeppe til at tage med, selvom de ikke har fået lov af deres forældre. De bliver viet nede på stranden på Gran Canaria, og de har det rigtig godt. Lige inden de skal til at tage hjem, får Cecilie det rigtig dårligt. Hun holder ud indtil de kommer hjem, og så bliver hun indlagt på hospitalet med det samme.

Jeppe bliver mere og mere frustreret. Han spiller stadig hans kampe for Cecilie, og udover det har han en masse faste ritualer, som han tror på, at det redder Cecilie i sidste ende. Det ser desværre ikke sådan ud, og Cecilie får det værre og værre.

I slutningen af bogen spiller Jeppe en rigtig vigtig kamp, og han er sikker på, at kræften er ude af Cecilie. Desværre er det for sent, og Cecilie er død.

Jeppe får fat i Jack, da de har en aftale om at rejse sydpå sammen. De kan ikke blive enige om, om det skal være Spanien eller Italien. 1-2-3 NU! råber de sammen. Jack vandt, og de tager til Italien.

Handlingen strækker sig over en lang periode.
Starten er til introfesten på gymnasiet hvor Jeppe lige er startet i 1.g.

Slutningen af historien er Jeppe og Jack på vej sydpå, og der har han lige sluttet 1.g, og de er på vej på sommerferie.
Hvor og hvornår foregår handlingen?
Handlingen foregår mange steder.
Primært på gymnasiet, hos Jeppe, og rundt omkring i byen, men også på basketballbanen, til fester, i Kbh, på hospitalet, Gran Canaria og flere steder..
Jeg har valgt det sted i historien hvor Cecilie fortæller at hun har kræft.
Jeg synes at Jesper Wung-Sung har formået at gøre det sted i historien meget dystert på en måde. Han formår at trykke, og skabe en stemning. Jeg blev meget fanget af den måde han ligesom beskriver Jeppes følelser og tanker, og så slutter kapitlet af med - "Jeg har kræft.." Man vil læse mere og finde ud af Jeppes reaktion. Hvad sker der mere?? Man får lyst til at finde ud af hvad der så sker, og det gør man mest af alt fordi Jesper formår at skabe en stemning, hvor det føltes som om, at man er der, og at det ligeså godt kunne være en selv der stod i sådan en situation.


En anmeldelse af bogen:
Jeg synes at bogen er meget interresant. Man bliver som læser udfordret ved, at tale til følelserne, og blive en del af historien.
Jeg synes man kan lære meget af denne bog, og følge bogens budskab.
Jeg synes, at bogen henvender sig til begge køn, da alle kan forholde sig til bogens budskab, som er at leve livet fuldt ud. Jeg synes heller ikke, at bogen har nogen aldersgruppe, da voksne mennesker også kan forholde sig til det budskab, og selvom hovedpersonerne er unge, kan man stadig godt blive inspireret som voksen, eller tænke tilbage på dengang man var ung og gik i gymnasiet og blev forelsket for første gang.
Jeg giver bogen karakteren 10, da jeg synes den har et fantastisk budskb, nemlig at man skal leve i nuet, og hoppe ud i nogle ting, hvis man har chancen. For at jeg ville ha givet bogen 12, skulle den ha fanget mig noget mere fra starten.
Obligatoriske spørgsmål
Familiens reaktion på kræften, og hvordan ville jeg selv reagere?
Til at starte med snakker de ikke om det derhjemme. Det er et ømt punkt, og jeg tror ikke, at der var nogle af dem, der havde regnet med, at det skulle ske. De starter med, at Cecilie skal blive ved med at gå i skole, og leve et normalt liv ligesom alle andre. Efterhånden bliver sygdommen værre, og de begynder at snakke mere om det derhjemme, også efter Jeppe er kommet ind i familien.
Jeg synes det er svært at forestille sig, selv at stå i samme situation. Men jeg tror, at jeg ville blive bange. Jeg ville snakke med nogle om det, og komme ud med alle de ting, jeg gik og bekymrede mig om, så man ikke begynder at overanalysere alting, og tro at alting er skadeligt for en.


De forskellige hovedafsnit
I - 1,68
På side 45 i bogen spørger Jeppe efter Cecilies højde, og han svarer 1,68.

II - 0,22
Jeppes scoringsgennemsnit er 22,3 mål.
Da Cecilie dør måler Jeppe hende fra nakke til næsetip, og der er hun 22 cm.

III . 0,00
Cecilie er død, og der er ikke mere basket. Alt er noget skidt, og der er intet håb tilbage. Jeppe står på nul, og det tager ham noget tid at komme op igen.
Bogens titel: 1-2-3 NU!

Argumenter for, at bogen er en ungdomsroman.
I bogen har de et meget ungdommeligt sprog. Bogen handler meget om alle de ting, man oplever som ung, forelskelse, kammeratskab, alkohol og fester osv. Det handler også meget om hvordan man skal opleve verden, og komme ud og nyde livet.
Ligheder og forskelle mellem tutgilaerne og Jeppes basketkampe


Den punkterede linje
1,68: Den lodrette linje kan betyde Cecilies højde. Det kan også betyde, at tingene går godt, Cecilie er ikke syg endnu, Jeppe spiller basket, og det går ham rigtig godt.

0,22: Den skrå linje kan betyde, at det hele er ved at vælte. Cecilie bliver syg, og det går ikke så godt. Jeppe er dog stadig god på basket banen.

0,00: Den lige linje kan betyde, at der intet håb er tilbage. Cecilie er død, og Jeppe er næsten stoppet med hans basket. Men den lige linje kan også betyde at livet går videre, og Jeppe og Jack kører ud og oplever Europa sammen.
På s. 39 ringer Jeppe til Jack, da han er færdig med at spille sin basketkamp. De skal slå om, hvem der skal give øl. 1-2-3 NU! råber de, og så fortæller de hvad de havde.

I slutningen af bogen på s. 184 slår de om, om de skal tage til Spanien og Italien. 1-2-3 NU! råber de, og Jack vandt, de skal til Italien.

Jeg tror, at Jesper har valgt denne titel, da den ikke afslører noget af bogen. Bogen virker mystisk, når den har denne titel, og man vil gerne vide, hvad det betyder. 1-2-3 NU! kan betyde så mange andre ting end bare at slå sten-saks-papir.
Hverken Cecilie eller Jeppe vil lade kræften vinde uden at de prøver at gøre noget ved det.
Cecilie forestiller sig, at hende og Nono skal gøre noget for at stoppe tutgilaerne, og hun tror rent faktisk på, at der bor nogle små væsner i hende, som dræber hinanden. Tutgilaerne kan være et symbol på kræft-cellerne, og Nono kan være et symbol på kemoen og strålerne der prøver at "stoppe" cellerne.

Jeppe forestiller sig, at hvis han klarer sig godt til basket, og gør nogle faste ritualer, er det med til at hjælpe Cecilie med at få det bedre.
Interview med Jeppe
Hvorfor ville du ikke til USA og spille basket?
Jeg synes ikke det var det rigtige tidspunkt. Jeg havde alt for mange ting i hovedet, at jeg slet ikke kunne tænke på basket. Det var en hård periode, og det var svært at sige nej til at komme afsted, men jeg fortryder faktisk ikke mit valg. Jeg er glad for at jeg ikke gjorde det, for hvis jeg havde klaret mig dårligt, ville jeg ikke kunne holde det ud efterfølgende. Og så trængte jeg til at være sammen med min bedste ven.
Snakker du stadig med Cecilies forældre?
Jeg snakkede med dem lige efter hendes død, og besøgte dem ofte. Jeg var jo sammen med Cecilie hver dag, og jeg snakkede meget med hendes familie. Vi havde en masse ting at snakke om, og jeg kunne bedre snakke med dem og hende, end jeg kunne med mine egne forældre. Efter jeg er kommet hjem fra Italien, har jeg ikke snakket så meget med dem. Det er vigtigt, at man ikke bliver ved med at vende tilbage til det der gør en ked af det. Man må også prøve at komme videre, og det følte jeg ikke, at jeg gjorde ved at sidde og græde hjemme ved dem...

Hvorfor tog du ud og rejse med Jack lige efter Cecilies død?
Jeg havde brug for at tænke på noget andet, og være sammen med min bedste ven. Jeg lærte også efter Cecilies død, at man skal opleve imens man kan. Det er vigtigt at gøre alle de ting man gerne vil, når man har chancen. Man ved aldrig hvornår livet ender, og man skal leve hver dag fuldt ud.
Har du snakket med nogen om Cecilies død?
Jeg har snakket meget med Cecilies forældre, og så har mine forældre sagt, at de syntes jeg skal tage til psykolog, men lige nu føler jeg ikke, at det er det jeg har brug for.
Tror du, at du i fremtiden vil være bange for at knytte dig til en anden/ny pige?
Det kan jeg ikke svare på på nuværende tidspunkt. Jeg kan i hvert fald ikke se mig selv sammen med en pige lige foreløbigt. Jeg elskede jo Cecilie, og jeg gør det stadig, så jeg kan ikke bare finde en ny allerede.
Hvordan var din og Jacks tur gennem Europa og ned til Italien?
Det var fantastisk! Vi så og oplevede så mange ting. Det var lige hvad jeg havde brug for, en rigtig mandetur. Jeg er så glad for at vi gjorde det så hurtigt. Noget spontanitet var det der skulle til. Jeg kunne ha blevet dernede meget længere, og bare ligge ved poolen og slappe af. Det var skønt! Men vi har sommerferie nu, så jeg kan slappe af længe endnu.:)
Lavet af Marie Mølgaard.
Full transcript