Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Upfinningar

Presetation
by

George Bors

on 12 October 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Upfinningar

Kvarnar
väderkvarnen var en slags vindmotor för länge sedan. Kvarnen hade vingar som fungerar som ett slags propeller eller som vindturben på ett modernt vindkraft verk. det var en uppfinning som var viktig, för den gjorde så att det behövdes mindre slaveri. och man fick även mer föda och då blev populaliteten större. Boktryckarkonsten I Europa var de flesta böcker under medeltiden handskrifter vilket innebar att skrivare skrev av böcker. Man tryckte också böcker med träplattor på samma sätt som i Kina. I mitten av 1400 talet skedde en stor förändring då tysken Johann Gutenberg började använda lösa typer av metall i stället för hela plattor av trä. Han gjorde typerna med små gjutformar, och varje typ blev en bokstav. Sedan satte han ihop typerna till rader och sidor med text för tryckningen. Efteråt tog han isär dem och använde dem till nästa bok.
På 1800-talet började man göra böcker på industrier med stora maskintryckpressar och papper på rulle. I stället för att använda enskilda typer gjorde man hela textrader med särskilda sättmaskiner. I slutet av 1900-talet började man framställa böcker med digital teknik. En vattenkvarn eller vattenmölla är en kvarn som drivs av stömmande vatten, tillexempel ett vattenfall med hjälp av vatten hjul. Vattenkvarnar var föregångaren till dagens vattenkraft.
I en överfallskvarn drivs vattenhjulet runt genom att vattnet forsar över det, i en underfallskvarn forsar vattnet nedtill som får den att snurra. En skvalta eller skvaltkvarn hade ett liggande vattenhjul på samma vertikala axel som den roterande kvarnstenen, vilket krävde en liten fallhöjd.

Vattenkvarnen hade i sverige två användningsområden: mjöl kvarnen eller sågkvarnen, dvs för att mala säd respektive för att såga timmer. Pga vattenregale förutsattes privilegium för att uppföra en sågkvarn. Från 1500-talet var det förbjudet att mala mjöl någån stans annanstans än i kronans PLOGEN Den nya plogen
jordbruket är faktist ingen europeisk uppfining.
Antagligen började jordbruket i Turkiet. Den första brödsäden växte på åkrar med torr och lätt jord. Plogarna var enkla de luckrade bara det översta lagret av jorden. Om jorden hade vänts upp hade det torkat sönder av solen. I Europa norr om alperna konstruerade jordbrukare omkring år 600 en typ av ny plog. De nya plogarna plöjde djupt. det blev då möjligt att odla upp stora områden med den tunga fuktiga och näringsrika jord som fanns i Europa på den tiden. de skörderna som blev växte bara större och större då räckte maten till fler. Alltså växte folkmängden mycket snabbt. Plogen var ett bra tecken på att nordeuropeerna inte gjorde som romarna eller som andra medelhavsfolkgjorde. Det gick att uppfinna – att bli bättre

Hjulet
 hjulet är en av människans viktigaste uppfinningar. Hjul med ekrar och nav började användas till hjulen på 1500 talet. Nästa stora förbättring gjordes av de keltiska folk som bodde norr om romarriket omkring tiden för Kristi födelse. De kom på att förstärka hjulet med en ring av järn. Sådana hjul har man använt på hästdragna vagnar ännu under 1900-talet. Dom fick idén när dom rullade tunga saker med träd pålar. Hjulet Frågor!

Varför var kvarnen en viktig upfinning? Vem började använda tunna material när man skrev? istället för att använda trädplattor och sådant? Från vad fick dom idén hjulet? vart ifrån fick dom idén av att skapa hjulet? vad tror ni att det skulle hända om människorna inte skulle komma på hjulet? kom plogen frånEuropa?
KLArT Gjord Av Adde och bors Hoppas att ni gillade det!
Full transcript