Send the link below via email or IMCopy
Present to your audienceStart remote presentation
- Invited audience members will follow you as you navigate and present
- People invited to a presentation do not need a Prezi account
- This link expires 10 minutes after you close the presentation
- A maximum of 30 users can follow your presentation
- Learn more about this feature in our knowledge base article
Do you really want to delete this prezi?
Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.
Make your likes visible on Facebook?
Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.
Customary Units of Measure
Transcript of Customary Units of Measure
of Measure Conversions LENGTH inches
miles WEIGHT ounces
tons CAPACITY ounces
gallons 12 inches = 1 foot
3 feet = 1 yard
1,720 yards = 1 mile
5,280 feet = 1 mile LENGTH To convert from a smaller unit
to a larger unit
DIVIDE To convert from a larger unit
to a smaller unit
MULTIPLY FIRST ASK YOUR SELF:
Are we changing from larger to smaller units
smaller to larger units? We are converting feet to inches.
So that is larger to smaller.
Larger to smaller
3 feet x 12 inches = 36 inches Why do we multiply when converting
customary units of measure? 100 pennies = 1 dollar
There are 100 pennies in one dollar. The penny is a smaller unit, so we need more of them to equal one of a large unit, the dollar. The same is true when working with length, weight and capacity. We need more of a smaller unit to equal a larger unit. Notice, we are going from FEET to INCHES.
A foot is larger than an inch.
So we need to MULTIPLY by how many inches
there are in a foot.
10 feet x 12 inches = 120 inches Example
John has a rope that is 10 feet long. How long is his rope in inches? 6 feet = ____ inches You try! Why do we divide when
converting customary units of measure? Example
5000 pennies = ____ dollars
We know that there are 100 pennies in one dollar. This is the equivalent unit. If we divide 5000 by 100, we will have the number of dollars.
5000 divided by 100 = 50 dollars The length of my desk is 48 inches. How many feet is this?
Notice we are going from INCHES to FEET, so we need to DIVIDE by the number of inches in a foot.
48 inches divided by 12 = 4 feet Example 18 inches = ____ feet You try! 16 ounce = 1 pound
2,000 pounds = 1 ton Weight 32 ounces = ________ pounds
Do you need to multiply or divide? You try! ounces to pounds
smaller to bigger
32 divided by 16 =
Capacity THE BIG G