Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Interactiunea biotop-biocenoza.

No description
by

Stefan Velicu

on 29 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Interactiunea biotop-biocenoza.

ECOSISTEMUL

Biocenoza este alcatuita din totalitatea populatiilor din specii diferite de plante si animale dintr-un biotop. Substratul biotopului poate fi de trei feluri, dupa natura sa: solid (solul), lichid (apa) si gazos (atmosfera) ; deci si biotopurile sunt de trei feluri: terestru (de exemplu parcul, avand ca substrat solul), acvatic (de exemplu balta, avand ca substrat masa apei si substratul solid de pe fundul apei) si biotopul aerian, avand ca substrat atmosfera.

Biocenozele terestre si cele acvatice au o structura verticala si una orizontala. Intre biotop si biocenoza exista o stransa legatura si influente reciproce; ele nu pot exista decat impreuna. Biotopul si biocenoza formeaza impreuna ecosistemul.

Circuitul apei in natura
Circuitul apei în natură (denumit uneori și ciclul hidrologic sau ciclul apei) este procesul de circulație continuă a apei în cadrul hidrosferei Pământului. Acest proces este pus în mișcare de radiația solară și de gravitație. În cursul parcurgerii acestui circuit, apa își schimbă starea de agregare fiind succesiv în stare solidă, lichidă sau gazoasă. Apa se mișcă dintr-un element component al circuitului în altul, de exemplu dintr-un râu într-un ocean, prin diferite procese fizice, dintre care cele mai însemnate sunt evaporația, transpirația, infiltrația și scurgerea. Științele care se ocupă cu studiul mișcării apei în cadrul acestui circuit sunt hidrologia și meteorologia.
ECOSISTEMUL ACVATIC
Ecosistemul acvatic este un ecosistem al cărui biotop este strâns legat de mediul acvatic. Aceste ecosisteme pot fi de diferite mărimi, de la mări până la iazuri mici. Ecosistemele acvatice sunt clasificate în:
ecosisteme acvatice cu apă dulce (lacuri, iazuri);
ecosisteme acvatice cu apă sărată (mări).
Biocenoza acestor ecosisteme este una acvatică.
BIOTOPUL ACVATIC
Biotopul acvatic

Mediul acvatic se caracterizează prin o serie de factori specifici:
Cantitate de oxigen mică;
Presiunea mare a apei;
Temperatura joasă;
Luminozitate mică.Ecosistemul are 4 zone:
Zona de mal;

Zona litorală;
Zona pelagică;
Zona bentonică.
RELATIE APA/TEMPETURA-APA
Apa este un component indispensabil vietii. Daca apa joaca un rol atat deimportant pentru viata, in mod firesc se pune intrebarea: care este rezistentaorganismelor in conditiile lipsei apei?Camilele traversand desertul isi pot produce aproximativ 40 l apa prin oxidareagrasimilor ce se gasesc in cocoasa. In conditii normale, camila se hraneste insa cuplante verzi, ce contin multa apa. Se cunosc insecte ce iau apa de la vegetale uscatesi absorb umiditatea din aer. Rozatoarele din deserturi pot trai in absenta apeiconsumand doar ierburi, scoarta de copaci, frunze uscate. Carnivorele care au nevoieimediata de apa, pentru a-si elibera reziduurile azotoase se hranesc cu erbivore alecaror tesuturi contin multa apa. Toate animalele de pe glob, ca si omul, posedamodalitati de procurare a apei. Viata nu ar fi fost posibila in zonele de desert dacaanimalele din aceste zone nu ar fi invatat sa se ascunda ziua de caldura si daca nu arfi avut posibilitatea de a impiedica evaporarea apei din organism.
Interactiunea biotop-biocenoza.
Relatia apa-vietuitoare

Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, de cele mai multe ori, sau usor albăstrui sau chiar verzui în straturi groase. Apa este o substantă absolut indispensabilă vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, având formula chimică brută H2O .

APA
Full transcript