Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BoP Labor 10 / Méz / Honey

No description
by

Attila Nemes

on 8 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BoP Labor 10 / Méz / Honey

8 féle akácot és 7 különböző vegyes virágmézet vizsgáltunk a méz-teszt során. A víztartalmat mértük, valamint az ízeket hasonlítottuk össze. Ezúttal Vajjon Csilla (Kőteleki Kaptár) volt szakértő partnerünk és kóstolónk.

8 type of acacia and 7 different blossom honey mix was tested. We measured the water content and compared the taste. This time Csilla Vajjon (Kőteleki Kaptár) was our expert who tested and analysed the samples.

Azért ezt a két méztípust választottuk, hiszen ezeket találjuk a boltokban legnagyobb százalékban. Az akácméz az egyik legsemlegesebb mézfajta, ezért a gyerekek és az erős mézízt nem kedvelők kedvence.

We have chosen this two, because they are common types on the market. The acacia is one of the most natural honey, so often people, who do not like the strong honey taste, or kids pretend to like it.

A vegyes virágméz több fajta virágról gyűjtött méz keveréke és van amikor kiérződik egy-egy virág erősebben. Mi például hársot tapasztaltunk az egyik tesztalanyon.

The blossom honey mixture is made out of different types of flowers and sometimes we can feel that some flowers taste more intense in the mixture than others. For example we spotted some linden in one of tested products.

A víztartalom az egyik minőségi mutató a méz esetében és a mérésére szolgáló leggyakrabban használt eszköz a kézi refraktométer, mely pl. a méhészek egyik fontos kelléke. Csilla elhozta az általuk használt víztartalom mérőt és azzal dolgoztunk.

One of the quality indicator with honeys is the water content. Usually we measure it with hand-held refractometer, which is an often used equipment of a beekeeper. Csilla brought her measurer so we could work with it. Egy csepp mézet tettünk az eszköz tárgylemezére és belenézve a kijelzőről leolvashattuk a kapott értéket. (A refraktométer a fény törésmutatója alapján határozza meg a cukorfokot. Gyümölcsök és bor cukorfokának mérésére is használják).

Putting one drop on the device's tray we could see the result. (The refractometer define the sugar content by calculating with the refractive index of the dollop it is also used for fruits and vine.)

A jó minőségű méz maximum 19%-os víztartalommal rendelkezik, ennél magasabb százalék esetén nagy az esélye, hogy megromlik, 22-23%-nál kezdődik el az erjedés. A vizsgált mézek közül egy volt 21%-os, ez nagyon folyós, ízre kaparós, higított hatású volt.

A good quality honey contains no more than 19% water, in case of a higher content it starts to rot, at 22-23% it starts to ferment. Out of the tested products only one had 21%, that was very fluid, had scratchy taste, and felt diluted.

Találtunk egy erjedt mézet is, ennek rendben volt a víztartalma. Lehetséges, hogy már erjedten került az üvegbe, de előtte mesterségesen módosították a víztartalmát (ez sajnos az egyik hamisítási eszköz). Fontos, hogy ha erjedt, alkoholos ízt érzünk egy mézen, azt ne fogyasszuk el, mert romlott.

We have found one fermented honey as well but it had normal water content. So possibly it was fermented before the packaging, but its water content was artificially modified (unfortunately this is one style of falsification). It is important not to eat a honey which tastes ferment or alcoholic because it must be rotten.
Full transcript