Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Будителите в моя роден край

No description
by

Nikolina Georgieva

on 28 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Будителите в моя роден край


Димитър Николов Асенов е един от най-значимите български войводи. Загива едва 28 годишен след тежко сражение на четата му с османски части. По повод смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.

Хаджи Димитър
гххй
Първоначално като будители се определят просветните, религиозните и революционните дейци от Българското възраждане XVIII - XIX век. В по-широк смисъл към категорията на будителите можем да отнесем всички бивши и настоящи училищни, книжовни, читалищни, театрални, музикални и др. културни дейци, които, макар и неизвестни за широката общественост, допринасят с делото си за духовното израстване на българина

Будител е термин, навлязъл в съвременния български език със смисъла на човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух.
БУДИТЕЛИ НАРОДНИ

О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти и сияйни, благородни
вий сте наште знамена.
Нам за вечни времена.

Горди сме с история славна,
горди сред славянски род.
С Кирил и Методий пламна
пламък светъл на възход.
С писмена към нов живот!

Ботев, Левски – великани
с тях и сонм дейци без чет
със смъртта си по балкани
род прославиха със чест!
Нек пребъдат в слава, чест!

Вашта памет вдъхновява
Към дела за светли дни.
Към дела за светли дни.

Известни са още и като Солунските братя, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли.


На 30 декември 1980 г. с апостолическо послание папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Той е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.
Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Източниците сочат, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония.
Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: „Пространно житие на Климент Охридски“ от Теофилакт Охридски и в „Кратко житие на Климент Охридски“ или т. нар. „Охридска легенда“ от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан.

„Пръв той заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ.“
Димитрий Хоматиан

„Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.“
Хоминиат

Свети преподобни Йоан (Иван) Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

Св. св. Кирил и Методий
Св. Иван Рилски
Св. Климент Охридски

Отец Паисий(1722–1773) e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на Българското възраждане. Канонизиран е за светец  през 1962 година.

Известен със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ, той е български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. В началото на 19 век той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност.Канонизиран е за светец през 1964 г. Известен е с първия препис на Паисиевия труд „История славянобългарска“ през 1765г.


Св. Паисий Хилендарски

“Житие и страдание на грешния Софроний” - смята се за първата автобиография на българин. С това съчинение Софроний окончателно скъсва със средновековната книжнина и поставя началото на съвременната българска литература. За пръв път е отпечатано от Георги Раковски в пет поредни броя на вестник "Дунавски лебед" през 1862 г.

Св. Софроний Врачански
Неофит Рилски е български монах, учител и художник. Една от водещите фигури в българското просветно движение през първата половина на 19 век, той е определян от известния българист Константин Иречек като „патриарх на българските учители и книжовници“.

Той е български православен духовник, един от водачите на черковно-националната борба. На 3 април 1860 г. по време на така наречената Великденска акция не споменава името на цариградския патриарх. Според църковните канони, чрез това си деяние той фактически отхвърля неговата власт. След учредяването на Българската екзархия (1870) е член на Временния смесен екзархийски съвет и на първия Синод. От 1872 г. е търновски митрополит.

Наричан е също Неофит Хилендарец и е български духовник, един от водачите на националното просветно и църковно движение през Възраждането.

Те са изтъкнати български възрожденци, просветители и фолклористи. През 1861 година излиза епохалният труд на Миладинови "Български народни песни". В него те събират, подреждат и систематизират образци на българския песенен фолклор.
Днес в Струга е издигнат модерен дом-музей на братя Миладинови, погрешно рекламиран като тяхна родна къща.
Корица на "Български народни песни" (1861г.) от братя Миладинови

Неофит Рилски
Неофит преподава известно време в Габрово, като същевременно прави първия успешен превод на Новия Завет на новобългарски език. През 1836 година създава първия български глобус.

Корица на ри
Васил Априлов му възлага и трудната задача да съчини учебници за проектираното от Априлов взаимно училище в Габрово. През 1834 година Неофит се връща в България и на 2 януари 1835 година първото габровско взаимно училище отваря своите врати.
Корица на „Българска граматика“

Иларион Макариополски
Неофит Бозвели
Разгледайте отблизо нашата своеобразна стена на славата,
защото
“Човек, изпълнен с чистота, се жертва не за да заслужи слава, редче в историята, а твори добро заради самото добро, безвъзмездно”
(П. Г. Каховски)

Припомнете си делата на едни достойни, изпълнени с чистота и възрожденски плам в душите личности, безвъзмездно творили добро, посветили делата си, жертвали живота си, "изгорели" в името на светлото бъдеще на майка България.

Братя Миладинови

„Епопея на забравените“ е цикъл от 12 оди, подредени в съответствие с момента на създаване, написани от Иван Вазов в Пловдив в периода 1881-1884 г., завършващ с одата “Опълченците на Шипка”
…О, Шипка!
Три деня младите дружини как прохода бранят. Горските долини трепетно повтарят на боя ревът. Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
гъсти орди лазят по урвата дива
и тела я стелят, и кръв я залива…

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Език свещен на моите деди 
език на мъки, стонове вековни, 
език на тая, дето ни роди 
за радост не - за ядове отровни.
Език прекрасен, кой те не руга

и кой те пощади от хули гадки?  Вслушал ли се е някой досега 
в мелодьята на твойте звуци сладки?
Разбра ли някой колко хубост, мощ  се крий в речта ти гъвкава, звънлива -  от руйни тонове какъв разкош,  какъв размах и изразитост жива?

Пловдив, 1883


Той е български поет и писател, наричан често „патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи — Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия.


Отечество любезно, как хубаво си ти!

Отечество любезно, как хубаво си ти! 
Как чудно се синее небето ти безкрайно! 
Как твоите картини меняват се омайно! 
При всеки поглед нови, по-нови красоти: 
тук весели долини, там планини гиганти, 
земята пълна с цвете, небето със брилянти...  Отечество любезно, как хубаво си ти! „Под игото“ е роман, обикновено определян като първия пример за този жанр в българската литература. Написан е от Вазов по време на изгнание в Одеса и е пренесен в България с руската дипломатическа поща. През 2009 година романът печели първо място в „Голямото четене“ (класация на най-любимите и четени книги на българите). Подзаглавието му е „Из живота на българина в навечерието на Освобождението“, което показва и темата на творбата.

Христо Ботьов Петков е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 6 януари 1848 г. в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература.
През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ на 16 май и от Козлодуй се отправя към Балкана. На 1 юни 1876 година е последният тежък бой — привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Камарата в Стара планина.


Негови са вестниците “Дума на българските емигранти”, “Будилник”, “Знаме”, “Свобода” и съвместната му стихосбирка “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”.


Той е български поет, писател, енциклопедист, журналист, етнограф; национален герой, поборник за освобождението на България от турско робство. Любен Каравелов е по-големият брат на влиятелния следосвобожденски политик Петко Каравелов.
Допринася съществено за развитието на обществената мисъл в България през Възраждането, пише библиографски трудове, статии по българска литература, култура, лексикография, политическа история,нумизматика. Каравелов участва в националреволюционното движение като член и председател на БРЦК в Букурещ, Румъния в началото на 70-те на 19 век.


“Българете обичат да плачат по чуждите гробища, когато техните собствени родители лежат в земята непрелеяни, неоплакани и непоменени ... Кой помага на чуждите правителства да деморализират народът ни и да го направи неспособен за нищо? - Българете... Ако захване да се гради гръцка черкова, то ние сме първи; а ако захване да са гради българско училище, то сме последни ... чорбаджията-хаджия купува из Ерусалим своите достойнства твърде скъпо, а продава народът си твърде евтино ... В чуждите учебни заведения са свършиле науките си мнозина българе, но тие са останале в чужбината да кърпят чуждите дрехи и да плачат на чуждите гробища; а българете постоянно се оплакват, че нямат учители, че нямат способни списатели и че нямат учени хора... И така, ние сме родени на тоя свят или да кърпиме чуждите дрехи, или да плачеме на чуждите гробища.“
"Ние сме родени да кърпиме чуждите дрехи", в. “Независимост”


Той е български поет, композитор и педагог. Поетичното му наследство не е голямо — доказано е авторството му на около 20 стихотворения, сред които ”Къде си, вярна ти любов народна?”, ”Стани, стани, юнак балкански” и ”Вятър ечи, Балкан стене”. 


Къде си, вярна ти любов народна?
Къде блестиш ти, искра любородна?
Я силен пламък ти пламни,
та буен огън разпали
на младите в сърцата,
да тръгнат по гората.
 
Пламни, пламни ти в нас, любов гореща,
противу турци да стоим насреща!
Да викнем всинца с глас голям
по всичкия Коджабалкан:
голямо, мало, ставай,
оръжие запасвай!
 
На пояс тънки сабли запашете,
за бащината си земя станете,
колете турски племена,
пълнете с техните тела
пространните равнини,
дълбоките долини!
 
За нашето отечество и слава,
за нашата свобода и държава
да си пролеем вси кръвта,
да си добием волността
от нашите тирани,
неверни мюсюлмани!
 
 


Под този псевдоним е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на ВРО и на БРЦК. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него ВРО е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Други известни негови прозвища са „Дяконът“ и „Джингиби“ (Неуловимият).

ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Христо Ботев

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?
 
Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.
 
Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.
 
Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.
 
Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

През 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.


По рождение Съби Стойков Попович, известен и като Георги Сава Раковски, той е български революционер и възрожденец. Основоположник е на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България. На него се възлагало управлението на всички дела, отнасящи се до „всеобщото българско въстание". В духа на тези разбирания Раковски се заема и с организирането на революционната армия и такава е създадена през 1862 година в лицето на Първата българска легия в Белград.


Стефан Тодоров Димов е български национален герой, революционер от българското национално-освободително движение и войвода.

ХАДЖИ ДИМИТЪР 
Христо Ботев 
 
Жив е той, жив е! Там на Балкана,  потънал в кърви, лежи и пъшка  юнак с дълбока на гърди рана,  юнак във младост и в сила мъжка.
 

 
Тоз, който падне в бой за свобода,  той не умира: него жалеят 
земя и небо, звяр и природа 
и певци песни за него пеят...
 

 
"Кажи ми, сестро, де - Караджата?  Де е и мойта вярна дружина? 
Кажи ми, пък ми вземи душата,
-  аз искам, сестро, тук да загина!"
 
И плеснат с ръце, па се прегърнат,  и с песни хвръкнат те в небесата, -  летят и пеят, дорде осъмнат, 
и търсят духът на Караджата...
 
Но съмна вече! И на Балкана  юнакът лежи, кръвта му тече, -  вълкът му ближе лютата рана, 
и слънцето пак пече ли - пече!


Идеалът на Ботев е обрисуван от думите в едно от най-известните му произведения “На прощаване”:

Но... стига ми тая награда -
да каже нявга народът:
умря сиромах за правда,
за правда и за свобода...


Той е български стопански и просветен деец, дарител, писател от времето на Българското Възраждане.
През 1835 г. с помощта на Николай Ст. Палаузов, братята Константин и Димитър Мустакови, на други български търговци в странство и търновския митрополит Иларион, открива в Габрово първото чисто българско взаимно училище, сегашната Априловска гимназия.


Той е виден български енциклопедист от Възраждането, създател на бълг. вестник, почетен член на БКД. По образование е медик, но се занимава и с промишленост, икономика, стопански въпроси, транспорт, география, журналистика и езикознание. Написва първата граматика на българския език, която след преместването си в Букурещ отпечатва под името „Първичка българска граматика“ (1844 г.)

Иван Вазов
Стефан Караджа
Васил Левски
Любен Стойчев Каравелов
Добри Чинтулов
Георги Стойков Раковски
Христо Ботев
 Васил Евстатиев Априлов
Иван Андреев Богоров
Произведението "Горски пътник", чийто автор е Георги Раковски
Нека проследим и най-значимите български революционери - участниците в Априлското въстание, разглеждайки политическата карта на териториите на страната ни под османско иго през 1876-1877г.
Слагаме началото на пътешествието ни назад във времето с подробно обрисуване образите на будителите, разпространили знанията си из цялата още робска земя - свързани с просветното дело, културата и създаването на българска литературна традиция, защото както е казал Т. Фулър: "Ако владеете знанието, дайте и на другите да си запалят от него светилниците"!
Нека заедно проследим и аспектите на извоюванта църковна независимост във Възрожденска България и значимите личности, свързани с това дело
и какъв е изводът от всичко видяно..."Не е достатъчно само знание, трябва и да се прилага. Не е достатъчно да искаш, трябва и да действаш" (Й. В. Гьоте). А именно будителите - книжовници, църковни дейци, революционери, са били онези личности, които са поискали, бленували, описали, действали - борили се, посветили живота си, пожертвали себе си в името на България. Извоювали свободата на народността ни, превърнала се в нация с чеда - не роби по дух, а достойни независими личности.

презентацията беше изготвена от
Николина Геoргиева и Мартина Равенска,
XI клас, ПМГ "Иван Вазов"

Благодарим Ви за вниманието!!!
Но будители не е имало само през Възраждането. Те съществуват и днес, а и самите ние можем да се превърнем в такива - да бъдем героите на нашето поколение, защото както Неофит Рилски е казал: ''Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове'', самите ние можем, пазейки искрата възрожденски дух в себе си, да разбудим народа си. А защо тази рамка е празна ли? За да смe и ние след време част от тази стена на славата, за да бъде всеки от нас промяната, която иска да види в света около себе си. За да е светло бъдещето на нашата "чиста и свята република"!
Хилендарския манастир
родната къща на Ил. Макариополски
"Обесването на Васил Левски",
Борис Ангелушев

сградата на СУ "Св. Климент Охридски"
страница от "История славянобългарска"
паметник в родния град на книжовника, Банско
Full transcript