Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Psykisk ohälsa

No description
by

sofia svensson

on 11 September 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Psykisk ohälsa

Vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa.
Man kan inte alltid se på en människa om den har en psykisk sjukdom. Det kan vara inre processer som helt finns i personens värld. Det kan också finnas tydliga tecken på att en människa lider av psykisk sjukdom.

I kurserna Psykologi 1 och Psykologi 2B kommer vi prata om den vanliga friska människans beteenden, känslor och tankar. Idag ska vi försöka förstå några olika psykiska sjukdomar.
Vad är psykisk ohälsa?
Nega­tiv självbild
Upp­le­velse av hopp­lös­het, värdelöshet
Sömn­stör­ningar
Soci­ala problem
Dygn­sva­ri­a­tio­ner i stämningsläge
För­lust av energi och lust
Bris­tande koncentrationsförmåga
Bris­tande arbetsförmåga
Psy­ko­mo­to­risk retardation
Psy­ko­so­ma­tiska besvär
Suicidalitet
Alla människor har någon gång varit ledsna, tyngda och nedstämda - det är en naturlig del av livet. Sjukdom, skiljsmässa, dödsfall och andra sorger och svårigheter i livet får vardagen att kännas grå och vi tvingas kämpa oss fram. Men det är just det som är skillnaden - vi kan kämpa oss fram.

Ibland fastnar man i det nedstämda sinnesläget, man kan inte längre på egen hand ta sig upp. Man har drabbats av en klinisk depression.

Minst 25% kvinnorna drabbas och minst 15% av männen.

Riskfaktorer: Kombination av arv och miljö. Trauma under uppväxten, personlighet, negativa livshändelser, arbetsrelaterad stress, missbruk, kroppslig sjukdom eller skada.

Depression
Riskfaktorer :
Psykisk sjukdom.
Hög ålder.
Manligt kön.
Ensamhet.
Fysisk skada/sjukdom.
Uppväxt.
Tidigare självmordsförsök.
Självmord i ens närhet.
Missbruk.
Konflikter.
Dålig erfarenhet av psykiatrin.


40-50 ungdomar under 20 år tar sitt liv i Sverige varje år, av dem är cirka fem under 15 år.
Även om antalet självmord i Sverige och i större delen av EU har minskat så har tyvärr inte självmordstrenden bland unga minskat.
Självmordsstatistiken är alltså oförändrat bland unga.
Självmord är den ledande dödsorsaken bland svenska män mellan 15 och 44 år.
Det är tre gånger vanligare att dö i självmord än i traffiken.
Självmord är ett försök att undkomma en outhärdligt svår psykisk smärta.
Suicid - självmordsbenägen
När man är manisk förlorar man omdömet, man är vaken, upprkruvad, extremt kreativ, förlorar kotrollen på tid, pengar osv. Relationer arbete, ekonomi mm påverkas ofta mycket negativt. När man är depremerad har man istället svårt att hitta livsglädjen, man upplever istället att man inte klarar någonting.
Ibland är vi glada och ibland är vi ledsna. Vi är överdrivet trötta och otroligt pigga. Känslor och stämningslägen skiftar i takt med händelser i livet.

Men ibland kan man förlora förmågan att styra dessa känslosvallningar, man pendlar mellan oerhörd glädje och effektivitet och enorm trötthet och nedstämdhet utan att det finns några yttre anledningar.


Det är vanligt att man blir sjuk för första gången i tonåren. Risken att insjukna är större om man har en nära släkting som har sjukdomen.
Bipolär sjukdom
Psykisk ohälsa
Depression, Bipolär sjukdom, Schizofreni, Psykoser, Panikångest & Självmord.
Att vara psykotisk innebär att man har tappat kontrollen över verkligheten. Man har inte möjlighet att skärma av sig. En person som blir psykotisk blir ”hudlös”, allt går rätt in utan att man har möjlighet att skärma av sig. Alla känslor kommer upp till ytan och man blir så mycket mer av sig själv. Inne i psykosen finns fruktansvärda känslor och ångest hos en del personer.

Förr i tiden sa man att en schizofren person led av en personlighetsklyvning, men det är inte riktigt sant. Istället handlar det om att olika kognitiva (tankemässiga) processer blir tokiga, man kan höra, se, lukta eller känna saker som andra inte upplever. Man kan höra röster, få för sig att omgivningen spionerar på en, att alla vill göra en illa osv. Dessa vanföreställningar är givetvis mycket otäcka, ångestframkallande och förvirrande.
Schizofreni - en allvarlig form av psykos
Panikångest
får hjärtklappning
får svårt att andas
blir svettig i handflatorna, på fotsulorna och under armarna
känner som en klump i halsen eller magen
blir torr i munnen
får yrsel
får diarré
behöver kissa oftare än vanligt
känner sig svag i musklerna, darrar eller skakar.
http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Psykisk-halsa/Diagnoser-och-besvar/Kriser-och-svarigheter/Angest-kan-kannas-olika/
Kommer ni ihåg vilken lag som säger att ni ska varna?
Kom ihåg att du som väktare inte är vare sig socialarbetare, polis eller psykiatriker. Du är väktare.

Ditt jobb är att Förhindra, Förebygga och Försvåra Brott, Brand och olycka.

Däremot har du ett mänsligt ansvar att hjälpa en person i nöd. Om du märker att en person inte mår bra kan du på olika sätt hjälpa. Antingen genom att samtala med personen, ringa polis eller ambulans, tillkalla förstärkning eller kontakta din ledningscentral. Du kan också varna andra och förebygga olyckor på det sättet.
Du som väktare
"När jag blir sjuk börjar det nästan alltid på samma sätt. Jag blir rastlös och upprymd och får ett enormt uttrycksbehov, samtidigt som jag blir mer och mer ångestfylld"


Ofta tar sig manin uttryck genom
att jag plockar och knyter olika
snören och rep, leker med
kasperdockor och hittar på rim
och ramsor. Jag tecknar, skriver
och pratar mycket och forcerat.
Inspirationen flödar, jag spelar
piano, blockflöjt eller sjunger högt.


"Efter några vakna dygn går det snabbt över
en gräns där jag upplever en väldig ångest.
Ibland leder det till att jag blir aggressiv och kastar saker omkring mig, ibland att jag måste lägga mig ner på golvet. Till slut blir det ohållbart att vistas hemma eller på jobbet. Jag fylls av en enorm kraft som jag inte klarar av att hålla tillbaka".
− Utåt sett blir jag extra charmig, talför, idérik, pratar om en massa saker jag vill göra, och börjar skriva ner dem. Allt blir intressant: Konst, musik, skönlitteratur och teater. Jag känner att jag är bättre än vad jag egentligen är. Det liksom darrar inom mig. Så blir jag orolig att det börjar gå åt fel håll.
"Jag är nog en person med höga krav och låg självkänsla, en duktig flicka som ständigt sökt bekräftelse, men inte kunnat trösta mig själv. Jag har mycket saker i mitt liv som är bra, skitbra, och borde vara hur nöjd och glad som helst. Ändå känner jag mig bara trött och allt känns tungt och hopplöst.

Jag är trött på ett sätt som jag inte är van vid, jag vill bara sova. Jag har ont i kroppen, axlarna och nacken värker. Jag är orolig hela tiden, slutkörd.

Trots att jag egentligen är rädd för bilolyckor,
och jag vill absolut inte dö, har jag kommit på mig
själv att tänka att det inte skulle göra så mycket
om jag krockar. Jag gråter ofta. Inget spelar
någon roll."


"Det börjar snurra i huvudet och jag hör ett ljud. Läpparna domnar, jag får hjärtklappning och otroligt svårt att andas - det känns som om jag kommer svimma när som helst!"
Skapa en relation.

Acceptera personen i det tillstånd den befinner sig i.

Visa omtanke och respekt.

Inge hopp.
1-3% av Sveriges befolkning.
Till viss del ärftligt.
Inga könsskillnader.
Vanligt i samband med missbruk.

Fallbeskrivning av en manisk period:
Johan är 36 år gammal och är sedan några dagar inlagd på psykiatrisk avdelning med stöd av LPT. Han infördes till psykiatriska akutmottagningen efter att ha kört i 160 km/h och stannats av en polis som snabbt anande oråd angående den psykiska hälsan. Johan var otrevlig mot polisen, någon som inte stämmer överens med hans vanliga personlighet.

Det framkommer att Johan de senaste veckorna har känt sig full av energi, varit pratsam och har varit svår att avbryta. Olika idéer har dykt upp hela tiden och Johan upplever själv att omgivningen inte har förstått hur bra dessa idéer är. De senaste dagarna har han blivit förbannad när människor runt omkring honom har ifrågasatt hans "projekt".

Johan har sovit allt mindre, han har varken varit trött eller haft lust att sova. Han har glömt att äta, viktigare saker har kommit emellan. Johan har spenderat mycket tid i telefon och framför datorn.

När människor i Johans omgivning har sagt åt honom att söka läkare har Johan tyckt att de varit helt fel ute - han har aldrig mått bättre än nu.

Johans fru berättatr att han aldrig har varit på det här sättet tidigare. Däremot har han i vissa perioder känt sig ledsen och nedstämd och tystlåten. Under de perioderna har han inte orkat arbeta och blivit sjukskriven.


Frun berättar vidare att det finns en faster till Johan som har behandlats på psykiatrisk avdelning vid flera tillfällen, men hon vet inte anledningen till detta. Fastern bor långt bort och de har ingen kontakt med varandra.
Schizofreni är en långtgående psykos.
När jag ”testade droger” för tredje gången i mitt liv, så förändrades plötsligt allt. Musiken fick klara färger och mina händer började upplösas. Jag blev rädd och försökte fly. Ute på stan var allt förändrat. Husen vajade och billyktorna blev ögon som tittade på mig. Även min kropp förändrades och såg ut som i Michel Jacksons ”Thriller” (kroppen blev varulvsliknande).
Jag uppfattade aldrig att polisen tog mig, men jag upplevde den psykiatriska akutavdelningen som ett tortyrställe. Röster viskade ur väggarna att jag måste fly och att golven var elektrifierade. Jag förstod inte vilka personalen var, men var övertygad om att de ville skada mig. Johan

Att ha ångest med känslor av oro, rädsla och panik hör till livet, men ångesten kan vara olika intensiv hos olika personer. Det är vanligt att man får ångest när något svårt i livet händer, till exempel när man går igenom en skilsmässa eller får ett besked om en allvarlig sjukdom. Man kan också få stark ångest utan att man riktigt förstår varför, eller man anar kanske orsaken men förstår inte varför man reagerar så starkt.
Inge trygghet, minska antalet personer personen möter, minska yttre intryck.

Visa att du ser och respekterar personen. Finns tillgänglig utan att vara för påträngande.

Visa förståelse för personens psykotiska värld utan att spela med. Säg vad du upplever.

Avled.

Lova inget du inte kan hålla, försök svara ärligt på frågor.

Tydlig kommunikation.

Ge inte flera val.

Sätt tydliga gränser.

Ögonkontakt och överengagemang kan upplevas provocerande.

Lämna inte en ångestfylld person ensam. Öppna ett fönster.
Andas tillsammans. Hjälp personen att sitta upp.
Andas med händerna kupade framför munnen. Vissa mår bättre av att röra sig.
Vissa mår bra av att bli kramade, andra inte.
Nedstämdhet
Meningslöshet
Hopplöshet
Dödsönskan
Suicidtankar
Suicidavsikt
Suicidalplanering
SuicidalförsökMan pendlar fram och tillbaka i stegen.

Ett plötslig belastning kan vara det avgörande för att tillslut utföra självmordet.

Självmordsstegen
- Ta kontakt och våga fråga! - Lyssna utan att avbryta. - Bagatellisera inte, ta det på allvar.
- Finns tillhands kontinuerligt. - Inge hopp genom att lyssna utan att kritisera.
- Utgå ifrån att personen vill leva men i en annan livssituation än den som råder.

Vi har pratat om vikten av mental förberedelse - som ju är ett av väktarens grundförfaranden.

Alltså är det en fördel att känna till och ha förståelse för vissa vanligt förekommande psykiska sjukdomar som ni kan komma att möta. På så sätt kan ni i förväg välja en strategi - samtal eller förhöjd beredskap till exempel.
När jag ”testade droger” för tredje gången i mitt liv, så förändrades plötsligt allt. Musiken fick klara färger och mina händer började upplösas. Jag blev rädd och försökte fly.

Ute på stan var allt förändrat. Husen vajade och billyktorna blev ögon som tittade på mig. Även min kropp förändrades och såg ut som i Michel Jacksons ”Thriller” (kroppen blev varulvsliknande).

Jag uppfattade aldrig att polisen tog mig, men jag upplevde den psykiatriska akutavdelningen som ett tortyrställe. Röster viskade ur väggarna att jag måste fly och att golven var elektrifierade. Jag förstod inte vilka personalen var, men var övertygad om att de ville skada mig.
Full transcript