Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Arvithis Georgios - IMF Olivier Blanchard

-
by

Giorgos Arvithis

on 30 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Arvithis Georgios - IMF Olivier Blanchard

Ki is ő ? Mit is kapott ?
Tapasztalatok, érdekességek
Miket mondott ? Olivier Blanchard előadása Olivier Jean Blanchard a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi vezető közgazdásza 2008. szeptember 1. óta. Emellett a Közgazdaságtan Professzora a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT). A teremben az átlagéletkor 40+ volt.
Az a kevés fiatal aki ott volt az mind RAJK-os volt. (megtudtam miért az unicum a legolcsóbb pia a Rajk büfében)
Egy másfél órás előadás angolul tele szakszavakkal keményebb mint hittem.
Blanchard egy 37 diából álló ppt-t vetített. (a 37 diából 30 dián diagrammok illetve képek voltak) Ami érdekes ,hogy szinte mindegyik dia alján pontos forrásmegjelölés volt; Nem hivatalos IMF statisztikák stb. Tapasztalatok, érdekességek : Miért is jött ? Miről is volt szó ? Az IMF vezető közgazdásza szerint az államadósságok jelenlegi szintjei fenntarthatatlanok. Sok európai országban és az Egyesült Államokban ez az éves GDP-k szintjét is eléri, míg szerinte 2030-ra 60 százalékra kellene letornázni a számokat. Államadóság: Mindezt a sok problémát a bizonytalanág nehezíti még meg.
Szerinte ha a befektetők, hirtelen bízni kezdenének az Európai Únió vezetőinek a döntéseiben , az sokat segítene a válságkezelésben. Hab a tortán - Bizonytalanság Blanchard szerint 3 dolog van, ami miatt lassan szabadulunk a gazdasági válságtól.
3 BREAKS:
Public Debt and Fiscal consolidation ( Az államadósság és a költségvetési konszolidáció)
Banking leverage, deleveraging , and credit supply (legyengült bankrendszer)
Housing boom, housing investment, (az európai és amerikai ingatlanbuborékok) Mindezt tetézi a fogyasztókban és üzleti döntéshozókban lévő bizonytalanság is. --> kockázatmentes pénzszerzés. Az ingatlanbuborék: A túlvállalt lakáshitelek apasztják a családok elkölthető jövedelmét, a piacon lévő lakások tömege pedig nem engedi feljebb kúszni az ingatlanárakat. Itt Blanchard azt javasolta , hogy az államok próbálják meg felszabadítani polgáraikat a hitelterhek alól.
Lényegében az a probléma , hogy a hiteleket fizető családok nem fogyasztanak. Gyenge bankok Gyenge lett a bankrendszer. Ha nincs hitelezés, nincs növekedés.
Így az államok kénytelenek feltőkésíteni bankjaikat.
Mindezt azért ,hogy a bankok azt csinálják, amire létrejöttek. Blanchard adatokkal illusztrálta, hogy meglepő módon mára nem is a piaci, sokkal inkább a politikai bizonytalanság tartja vissza a vállalkozókat, beruházókat és fogyasztókat. Készítette : Arvithis Georgios
Budapesti Corvinus Egyetem - Gazdálkodás és menedzsment Blanchard szerint körülbelül 19 évre van szükség ahhoz , hogy visszaálljon a válság előtti állapot. Epilógus Figyelmeztetés : Ha a növekedés fékjei elkezdik egymást erősíteni, annak katasztrófa lehet a következménye. Köszönöm a figyelmet :) A Rajk László Szakkollégium 1994-ben Neumann János tiszteletére új szakmai kitüntetést alapított. A Neumann János Díjat a Szakkollégium 1995 óta olyan tudósoknak adományozza, akik kiemelkedő hozzájárulást tettek az egzakt társadalomtudományokhoz, és ezen keresztül jelentős hatást gyakoroltak a kollégisták szakmai fejlődésére és gondolkodására. A díjat évente legfeljebb egyszer a Kollégiumi Gyűlés ítéli oda egy választott szakmai testület jelölése alapján. Ezt követően a Szakkollégium vendégül látja a díj kitüntetettjét, aki a neki megfelelő időpontban egy előadást vagy előadássorozatot (Neumann Lecture-t) tart. Ennek alkalmából a meghívott tudósnak egy Neumann János munkásságát szimbolizáló emlékplakettet ad át a kollégium.
Full transcript