Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Polders en droogmakerijen

No description
by

Koen van Gestel

on 12 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Polders en droogmakerijen

Droogmakerijen zijn gebieden die vroeger meren, zeeën of moerassen waren en zijn drooggelegd door er dijken omheen te bouwen en het gebied leeg te pompen. Dit wordt gedaan om meer land aan te kunnen leggen waar op gebouwd kan worden of kan worden gebruikt als land voor veeteelt en landbouw. Polders zijn uiterst geschikt voor landbouw omdat er water uit de grond omhoog wil trekken en de grond daardoor erg vruchtbaar is.
Polders en droogmakerijen
Polders
Een polder is een gebied dat onder de zeespiegel ligt en waarbij de waterstand kunstmatig op peil wordt gehouden door dijken. Er zijn geen natuurlijke waterverbindingen van de zee en rivieren met de polders. Al het water wat er in het gebied komt of weggaat gaat door de dijken heen, behalve water dat uit de grond omhoog komt of regen. Hierdoor is de waterstand goed onder controle te houden. Er zijn 2 soorten polders:
Droogmakerijen
Uiterwaarden
Droogmakerijen
Uiterwaarden
Uiterwaarden zijn gebieden langs rivieren die soms overstromen en soms droogliggen. Dit land wordt meestal gebuikt voor veeteelt omdat de dieren er rond kunnen lopen en als het weer overstroomt weg kunnen. Omdat het gebied om de zoveel tijd weer overstroomt kan er niet gebouwd worden en landbouw is ook niet mogelijk omdat het gebied kan overstromen voordat datgene wat er verbouwd wordt moet worden geoogst.
Verschil tussen Polders en droogmakerijen
Het verschil tussen polders en droogmakerijen is dat een droogmakerij een soort polder is. Alle droogmakerijen zijn polders, maar niet alle polders zijn droogmakerijen. Een polder is een verzamelnaam voor gebieden onder de zeespiegel waar de waterstand kunstmatig op peil wordt gehouden. Een droogmakerij is een begrip wat daaronder valt. Verdere verschillen zijn dat
Ligging van polders
Naar oppervlakte liggen 95% van alle Europese droogmakerijen in Nederland. Nederland heeft bijna 3000 polders, dat is ongeveer de helft van alle polders in noord-west Europa
Full transcript