Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Superpërcjellshmëria dhe teknologjia moderne

No description
by

Flori Mema

on 28 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Superpërcjellshmëria dhe teknologjia moderne

Superpërcjellshmëria
Superpërcjellshmëria
është një fenomen i rezistencës elektrike zero absolute dhe shmangies së fushave magnetike e cila ndodh në materiale të caktuara kur ftohen poshtë një temperature kritike karakteristike. Ajo u zbulua nga fizikanti holandez
Heike Kamerlingh Onnes
më 8 prill 1911 në Leiden. Ashtu si ferromagnetizmi dhe linjat atomike spektrale, superpercjellshmëria është një fenomen i kuantikës mekanike. Ajo karakterizohet nga
efekti Meissner
, përjashtimi i plotë i linjave të fushës magnetike nga brendësia e superpërcjellësit ndërsa ai kalon në gjendjen e superpërcjellshmërisë.
Rezistenca elektrike në metale lind sepse elektronet që përhapen përmes të ngurtave janë të shpërndara për shkak të devijimeve nga simetritë e përsosura shndërruese. Këto janë prodhuar ose nga papastërtitë (duke shkaktuar një temperaturë të pavarur që kontribuon në rezistencë) ose nga fotonet – “vibracioneve grille” - në materialet e ngurta.
Superpërcjellshmëria
është vërejtur në disa metale dhe materiale qeramike. Kur këto materiale ftohen në temperatura që shkojnë nga afër
zeros absolute
(0 gradë Kelvin, -273 gradë Celsius) në temperaturat e azotit të lëngshëm (77 K, -196 C),
rezistenca
e tyre elektrike bie me një kërcim poshtë në
zero
.
Teknologjia moderne
Superpërcjellshmëria dhe teknologjia moderne
Full transcript