Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ŽIVLJENJE IN DELO IVANA CANKARJA TER ZGODOVINSKO IN LITERARN

No description
by

anamarija škulj

on 9 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ŽIVLJENJE IN DELO IVANA CANKARJA TER ZGODOVINSKO IN LITERARN

ŽIVLJENJE IN DELO IVANA CANKARJA TER ZGODOVINSKO IN LITERARNO OZADJE DRAME KRALJ NA BETAJNOVI
DELO IVANA CANKARJA
Cankar je eden izmed bolj plodovitih predstavnikov slovenske literature. Pisal je pesmi, novele, povesti, drame, romane in tudi publicistična dela.
ZGODOVINSKO OZADJE DRAME
LITERARNO OZADJE DRAME
Drama je realistična, saj predstavlja življenje v zgodovinsko konkretnem času in prostoru.
Realističen je opis kmečkega prebivalstva in meščanstva, priokus dekadence pa se čuti v karakterju Kantorja.
Conclusion
ŽIVLJENJE IVANA CANKARJA
PESNIŠTVO:
KRATKA PRIPOVEDNA PROZA:
prva zbirka kratke pripovedne proze predstavljajo VINJETE (1899)
druge zbirke : Knjiga za lahkomiselne ljudi, Ob zori, Podobe iz sanj, Za križem, Krpanova kobila,...
PRIPOVEDNIŠTVO:
v večini Cankarjevih romanih je mogoče opaziti različne plasti od realistično-naturalističčnih prvin do nove romantike, dekadence in simbolizma
Najpomembnejši romani: Tujci, Hiša Marije pomočnice, Križ na gori, Novo življenje, Na klancu,...
DRAMATIKA:
z dramatiko se je Cankar ukvarjal vse svoje ustvarjalno življenje
Drame so:Romantične duše, Jakob Ruda, Za narodov blagor, Kralj na Betajnovi, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Hlapci, Lepa Vida.
PUBLICISTINA DELA:
s publicističnimi deli je posegal v najbolj aktualna vprašanja literature, kulture in politike.
Drama Kralj na Betajnovi je bila objavljena leta 1902, uprizorjena pa je bila leta 1904.
Dogajanje je postavljeno na slovensko podeželje, ki se je konec 19. stoletja močno razslojilo na peščico bogatih gruntarjev in podjetnikov ter množico zadolženih kmetov in brezposelnih obrtnikov. Slabe razmere pa so posledično pomenile tudi precejšnje izseljevanje v tujino. To pa je spodbujalo narodni boj in narodno zavest ter željo po priznavanju slovenskega naroda. Stiske so se stopnjevale tudi v svetu, saj so močne kapitalistične države želele povečati svoj trg, kar je leta 1914 pripeljalo do prve svetovne vojne.
OTROŠTVO:
Cankar je bil rojen 10. maja 1876 na Vrhniki, kot osmi otrok v družini trškega krojača JožetaCankarja in njegove žene Neže.
Otroštvo in mladost je preživel na Vrhniki, kjer jim je leta 1879 v velikem vrhniškem požaru pogorela hiša. Ko so izgubili hišo, so Cankarjevi obubožali docela.
V rojstnem kraju je Cankar svoja prva spoznanja in učenost nabiral v enajsti šoli pod mostom,kjer je končal šest razredov osnovne šole. Zadnja dva razreda je bil najboljši učenec, čeprav je bila, kot pravi v knjigi Moje življenje, šola njegov najhujši sovražnik. Po končani osnovni šoli so se vrhniški veljaki odločili, da pošljejo bistrega in nadarjenega fanta v ljubljanske šole, in so obljubili celo denarno podporo.
ŠOLANJE V LJUBLJANI:
Jeseni leta 1888 se Cankar vpisal na ljubljansko realko. Vrhniški veljaki so hitro pozabili na svoje obljube zato je bilo Cankarjevo vzdrževanje in šolanje na materinih ramenih. Zaradi revščine se je moral večkrat seliti.
Tu se je tudi literarno raživel. Imel je že prvo tiskano pesem v Vrtcu in začel sodelovati pri Mahničevem Rimskem katoliku, Slovencu in Ljubljanskem zvonu. Ljubljanski zvon objavi tudi nekaj Cankarjevih pesmi in njegov prvi prozni sestavek. Njegovo literarno dejavnost pa je še bolj razgibalo članstvo v dijaškem društvu Zadruga. Cankar je v zadrugi imel veliko število nastopov, na katerih je bral svoje pesmi, prozne sestavke, prevode in kritike. Tam pa je spoznal tudi Dragotina Ketteja.
Cankar po končanem sedmem razredu ni opravil mature. Opravil jo je šele leta 1896.
V CESARSKEM MESTU:
Jeseni istega leta se je vpisal na gradbeni oddelek dunajske tehniške visoke šole. Ta študij pa je hitro opustil in se popolnoma posvetil literarnemu delu. Zaradi gmotnih težav se je leta 1897 vrnil v domovino. Tega leta je Cankarju umrla mati, kar je bilo zanj hud udarec.
Cankar se je novembra leta 1898 vrnil na Dunaj in tam živel do leta 1909. V tem času so nastala vsa njegova najpomembnejša dela. Dela so: Novo življenje, zbirka pripovedi Za križem, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, roman Na klancu,...
Ob vrnitvi v domovino se je naselil na Rožniku, kjer je našel svoj mir in zadovoljstvo, predvsem pa spodbudo za novo ustvarjanje. V tem obdobju je pisal kratko pripovedno prozo oz. črtice. Njegova najbolj znana zbirka črtic je Moja njiva. Na Rožniku pa je končal tudi svojo zadnjo knjigo Podobe iz sanj.
V mesto se je preselil leta 1918. Tukaj je oktobra na poti domov padel po stopnicah. V bolnišnici so odkrili vnetje možganske mrene, kasneje pa je zbolel še za pljučnico. Umrl je 11. decembra 1918. Pogreba se je udeležilo veliko število ljudi in se tako dostojno poslovili od največjega pisatelja.

MODERNA NA SLOVENSKEM
Moderna na slovenskem se je začela leta 1899.
Slovenska moderna ni enotna slovstvena smer, ampak se v njej prepletajo tri smeri: nova romantika, dekadenca in simbolizem.
Njeni najpomembnejši ustvarjalci so: Dragotin Kette, Josip Murn Aleksandrov , Ivan Cankar, Oton Župančič,...
Zbirali so se v ljubljanski Cukrarni. Sem so prihajali na literarne pogovore, zato pravimo, da je slovenska moderna zorela v Cukrarni.
Tako je v Cankarjevi drami glavni lik posestnik, gostilničar, trgovec in tovarnar, ki obogati, ker kmetom posoja denar za visoke obresti. Ti jih ne morejo poravnati, zaradi česar propadejo, on pa obogati. Na koncu se mu zahoče še politične moči. govori o oblasti in morali vladarja, kateremu v želji po moči nič ni nemoralno, zaradi ugleda pa mu nihče ne upa in more zapreti poti. Po robu se mu postavi majhen, reven človek, vendar izgubi. To je popoln padec pravice.
prva leta ustvarjanja je posvetil pesništvu
zgledoval se je po Prešernu, Gregorčiču, Aškercu in nemškem pesniku Heineju
najpomembnejša je zbirka Erotika (1899)
Full transcript