Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Unirea Principatelor Romane

Unirea Principatelor Romane s-a realizat in secolul al XIX-lea sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
by

Florina Sorescu

on 30 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Unirea Principatelor Romane

Premisele Unirii Ideea Unirii Moldovei şi a Ţării Româneşti, avansată încă din secolul al XVIII-lea a devenit, după războiul Crimeii (1853 – 1856) o temă de prim plan a dezbaterii politice, atât în cele două Principate, cât şi pe plan internaţional.
Situaţia externă se arăta favorabilă; înfrângerea Rusiei şi hegemonia politică a Franţei ofereau un context prielnic punerii în practică a proiectului, cu atât mai mult cu cât Napoleon al III-lea, împărat al francezilor, dorea un bastion răsăritean favorabil politicii sale, care să contrabalanseze expansiunea rusească. Factorii favorabili Unirii În anul 1856, după finalizarea Războiului Crimeei, la Congresul de Pace de la Paris, Franţa a propus unirea Moldovei cu Ţara Românească.
La Congres s-a mai decis realizarea de Adunări Ad-Hoc, ale românilor, cu scop consultativ, ca aceşti să-şi exprime opinia despre unire. Factorii favorabili Unirii Razboiul Crimeei
(1953-1956) Factorii favorabili Unirii În 1857, Adunările Ad-Hoc din Moldova şi Ţara Românescă au decis că vor unirea sub conducerea unui prinţ străin. Factorii favorabili Unirii Unirea Principatelor Române cunoscută şi ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 decembrie 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea statelor moderne Moldova şi Ţara Românească.
Unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească. Razboiul
Crimeei
(1953-1956) Congresul de la
Paris(1856) Conferinta de pace de la Paris (1956) Adunarile Ad-Hoc (1957) Congresul de la Paris (1958) Dubla alegere a lui Al.I.Cuza (1959) Adunarile Ad-Hoc (1857) În 1858, la Conferinţa de la Paris s-a decis ca statul să se numească Principatele Unite, să aibă doi domnitori şi două guverne.
Românii, însă, au recurs la politica faptului împlinit iar la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a fost ales domn în ambele ţări.
Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Române. Factorii favorabili Unirii Alegerea lui Al.I.Cuza
(1859) În scurta sa domnie de 7 ani, Alexandru Ioan Cuza a creat condiţii favorabile pentru evenimentele de mai târziu, îndeosebi obţinerea independenţei de stat după războiul din 1877.
El a fost cel care a deschis drumul spre o Românie modernă. Al. I. Cuza a simbolizat “renaşterea României” şi “conştiinţa naţională”.
Unirea Principatelor reprezintă un moment de cea mai mare importanță în lupta poporului nostru pentru făurirea statului național român, constituind unul dintre cele mai de seamă evenimente din istoria României. Semnificatia Unirii
Full transcript