Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Vocatia si implinirea prin cariera

No description
by

Ariana Boldurescu

on 30 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Vocatia si implinirea prin cariera

Vocatia si implinirea prin cariera
Boldurescu Ariana
Motto:
“Unul dintre marile secrete ale succesului este sa te hotarasti ce iti place cel mai mult sa faci si apoi sa gasesti o modalitate de a-ti castiga existenta din acel lucru. Multi oameni abordeaza procesul in ordine inversa. Ei fac ce simt ca trebuie sa faca in scopul de a obtine timpul si banii necesari pentru a realiza ce-si doresc cu adevarat.”
Napoleon Hill
„Ce vrei să te faci când vei fi mare?“, întreabă părinții. „La ce facultate vrei să dai?“, întreabă profesorii. „Și acum ce fac cu viața mea?“, te întrebi când ești disponibilizat. Probabil cea mai importantă întrebare dintre toate.
Vine un timp când în viaţa oricui se nasc două întrebări majore: cu cine ne căsătorim și ce carieră alegem?

.Cariera devine vocaţie atunci când la baza alegerii stă pasiunea, ori talentul pentru un anumit tip de muncă. Vocaţia este ceea ce faci pentru plăcerea personală, fie că ești plătit ori nu. Avantajele materiale nu se află pe primul plan, ci satisfacţia muncii depuse. Cei care își bazează alegerile profesionale pe talent cred că munca lor are un impact foarte puternic. Unul care se răsfrânge nu numai asupra vieţii lor personale, ci și dincolo de ea. Ideea că s-au născut pentru respectiva ocupaţie le oferă satisfacţii majore. Avantajele materiale nu vor întârzia să apară.
Elizabeth A. Davies, consilier vocaţional la Life Care Resources din California, este de părere că părinţii sunt primii care trebuie să descopere și să încurajeze vocaţia și talentul copiilor lor. Apoi intervine educaţia școlară și universitară. Americanii au mers atât de departe încât au perfectat nenumărate teste bazate pe lucrurile care ne fac plăcere ori nu, prin care se poate stabili talentul și adevărata vocaţie a unei persoane. Și de ce nu? Până la urmă, ne petrecem marea majoritate a timpului la serviciu, ori ni-l ocupăm cu sarcini de serviciu, așa că n-ar fi rău ca măcar să ne facă plăcere. Charles Kincaid, consultant la Centrul de Reabilitare Profesională din California, spune că frustrarea ori satisfacţia resimţite la serviciu se răsfrâng asupra întregii noastre vieţi, influenţându-ne inclusiv viaţa familială.
Barbara Meyr, psiholog motivaţional la Rehab Center din Santa Barbara, este de părere că talentul și vocaţia se află în strânsă legătură cu latura noastră emoţională. Este paradoxal faptul că în adâncul sufletului suntem conștienţi de talentele de care dispunem, însă ne alegem cariere care nu au nimic în comun cu ele. De cele mai multe ori, motivele acestor alegeri ţin strict de ordin material. Nu este neobișnuit să auzi un tânăr declarând că-și alege o meserie datorită faptului că se câștigă bine în branșa respectivă. Așadar, de unde și cum începem să ne gândim la alegerea unei cariere, ori la reabilitare în cazul disponibilizării? Barbara Meyr ne sfătuiește să începem prin a considera o carieră vocaţională.
În acest caz, este important să răspundem la următoarele patru întrebări esenţiale:
• Care sunt talentele și calităţile pentru care am fost mereu lăudaţi?
• Care sunt activităţile care ne fac plăcere?
• Ce ne dorim să lăsăm în urma noastră?
• Ce pregătire profesională este necesară pentru a ne desăvârși talentele?

În extrem de apreciata sa carte, Adevărata Educaţie, Charles Murray ne destăinuie că numai un procent extrem de modest al absolvenţilor de facultate pot considera că au învăţat ceva cu adevărat, datorită faptului că multora le-a lipsit disciplina, maturitatea și integritatea. Care este motivul principal pentru aceste lacune? Lipsa interesului. Lipsa vocaţiei și a talentului pentru cariera abordată. De asemenea, Murray critică învăţământul gimnazial și liceal pentru încărcarea minţii elevului cu noţiuni și cunoștinţe care nu-i vor folosi niciodată în viaţă. Matematica predată începând cu clasa a cincea și terminând cu ultima clasă de liceu este mult, mult prea dificilă. Mai degrabă, până în clasa a opta ar trebui pus accentul pe cultura generală, urmând ca apoi să se trieze și selecteze elevii în funcţie de aptitudinile și talentele fiecăruia. Un jurnalist nu are nevoie de cunoștinţele de matematică necesare unui arhitect, dar ar trebui ca toţi oamenii să posede un minimum de bagaj de cultură generală. Măcar cât să știe unde se află pe hartă și să nu confunde inima cu ficatul. Lectura și arta ar trebui promovate mult mai mult, mai susţine Murray.
Full transcript