Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

AZIA JUGPERENDIMORE

No description
by

genc shaqiri

on 20 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of AZIA JUGPERENDIMORE

AZIA JUGPERENDIMORE
Azia jugperëdimore përfshinë pjesën jugperëndimore të Azisë, gjegjësisht “Lindjen e Afërme” dhe “Lindjen e Mesme”. Zë një sipërfaqe afro 6.7 milion kilometra katror ose 28 % të sipërfaqës së Azisë.
Azia Jugperëndimore ose e Përparme është regjion gjeografik, i cili shtrihet midis Detit Mesdhe, në perëndim, dhe Afganistanit në lindje, Detit të Zi, në veri, dhe gjirit të Adenit, në jug.
Azia Jugëperendimore ka pozitë shumë të favorshme gjeografike, përshkak se gjendet ne qendër te Botës dhe lidhet me të gjitha rrugët e Botës.
SHTETET PERBERSE

Azia Jugperëndimore është hapsirë gjeografike , e cila përfshinë shtetet: Turqinë, Qipron, Iranin, Irakun, Sirinë, Izraelin , Libanin, Jordaninë, Arabinë Saudite, Kuvajtin, Bahrejn, Katarin, Emiratet e Bashkuara Arabe, Omanin, Jemenin dhe Republiken Demokratike ë Jemenit. Me nocionin Lindje e Afërt kuptojmë të gjitha shtetet e përmendura, pa Afganistanin, por në kuadër të saj bëjnë pjesë edhe Egjypti e Libia në kontinentin e Afrikës.
VEQORIT FIZIKO-GJEOGRAFIKE
Veçoritëfizike-gjeografike - relievi i llojllojshem i perbere prej maleve, rrafshlartave,shkretëtirave dhe ultësirave. Në pjesën veriore të këtij rajoni shtrihen malet e reja të rrudhosura, Taurus dhe Pontike. Malet Taurus në jug të Turqisë, ndërsa malet Pontike shtrihen përgjat brigjeve të Detit të Zi dhe liqenit Kaspik shtrihen malet Kaukaz due në Afganistan shtrihen malet Hindokush.
Mes maleve Taurus dhe Pontike shtrihet rrafshanalta e Anadollisë, e Armenisë, e Iranit, ndërsa në jug rrafshnalta e Arabisë. Ndërmjet tyre shtrihet fusha e Mesapotamisë, e cila në drejtim të jugut vazhdon drejt Gjirit Persik. Ajo është e përbërë prej shtresave aluviale dhe mjaft pjellore.
DEMOGRAFIA
Popullsia e Azisë Jugperëndimore është shumë e llojllojshme dhe e larmishme si për nga racat dhe kombësitë ashtu edhe për nga gjuhët dhe përkatësia fetare. Një llojllojshmëëri e tillë është rezultat i shumë proceseve dhe lëvizjeve të ndryshme , përzirjeve të popullsisë dhe të kulturave në periudhaë të gjatë historike.
Në aspektin regjional veriu i regjionit dallohet si hapsirë më e larmishme gjuhësore, ndaj asaj jugore, e cila është më homogjene. Në pjesën veriore të Azisë Jugperëndimore flitet turke, armene, kurde dhe shum grupe tjera etnike dhe gjuhësore., posaçërisht në Iran dhe në Afganistan
ZHVILLIMI EKONOMIK
Në rajonin e Azisë Jugpërendimore , degë kryesore e ekonomisë ka qenë bujqësia. Megjithëse një pjesë e madhe e populllsisë aktive ka qenë e inkuadruar në bujqësi, përshkak të kushteve ntyroree jo të volitshme rendimntet kanë qenë të vogla dhe nuk kanë plotësuar nëvojat e populsisë.
Blegtoria është nomade dhe gjysëmnomade në gadishullne Arabisë. Ky rajon kryesisht njihet me rritjen e deleve, të dhve, të deveve e më pak të gjedheve.
Me zbulimin e naftës filloi të ndërroj edhe struktura ekonomike e këtij rajoni. Nafta shteteve të këtij rajoni u mundësoi të fillojnë procesin e industrializimit dhe ndërrimin e strukturës ekonomike ne përgjithësi. Viteve të fundit risi në zhvillimin ekonomik, sidomos industrial, kanë bërë disa shtet si : Arabia Saudite, Iraku, Irani, Izraeli, Siria, Turqia etj.
Me zhvillimin e ndustrisë u bë i mundshëm ndërtimi i naftësjellësëve, i rrugëve bashkohor, i aeroporteve , i qendrave të përpunimit të naftës, i zhvillimit të qendrave urbane etj.
Në këtë rajon janë të zhvillura edhe industria ushqimore, industria kimike, industria e tekstilit dhe metalurgjia.
POPULSIA
Azia Jugperendimore perbehet nga popuj te ndryshem qe dallohen me veqorite e tyre gjuhesore, fetare, racore dhe kulturore.
Ne pjesen veriore jetojn turqit, armenet dhe kurdet. numri me i madh i popullsis eshte i vendosur prane brigjeve te mesdheut, rreth oazave, ne rrafshnalten e Anadollit dhe te Iranit, rreze maleve, afer brigjeve te gjirit te Persis, gjirit te Adenit dhe Detit te Kuq, ndersa dendesin me te vogel e kan viset e larta malore dhe shkretetirat.

Veqorit e pergjithshme te popullsis se ketij rajoni jan; shprendarja jo e barabart e popullsis, shtimi i larte nnatyror i popullsis, jeta nomade dhe gjysmenomade e beduineve, analfabetizem i theksuar; popullsia i takon races se bardh (arabet, hebrenjt, iranianet dhe afganet), ndersa turit i takojn racesse verdh, Ne qytete jetojn rreth 70 % e popullsis se ketij rajoni.
TURKIA
Turqia shtrihet ne dy kontinente. Pjesa me emadhe e saj shtrihet ne Kontinentin e Azis, ndersa pjesa tjeter shtrihet ne Europ. Siperfaqja e saj e pergjithshme eshte 780.580 km. Pjesa aziatike perfshin 756.816 km, ndersa ajo europiane 23.764 km.
Turqia laget nga Deti Mesdhe, Deti Egje, Deti Marmara dhe Deti i Zi. Ajo sherben si ure lidhese e Kontinentit te Azis dhe Europes. Veqori kryesore e relievit jane rrafshanltat. Pjesen me te madhe e ze Rrafshnalta e Anadollit. Lartesia e Anadollis eshte 900-1500m.
Maja me e lart e Turqis eshte Ararati me 5156, e cila dikur ishte vullkan aktv kurse tani eshte shuar.
Qytetet me te medha jane; Stambolli, Ankara, Izmir, Adana, Izmir, Bursa, Kana etj. Turqia eshte shtet islam dhe flet gjuhen turke.
Pasuri me emadhe e Turqis eshte deti. Ky shtet ben pjes ne shtetet me turizem shum te madh.
IRANI
Irani shtrihet prej Liqenit Kaspik ne veri, deri te gjiri Persik ne jug dhe Rrafshnaltes se Armenis ne perendim e deri tek Afganistani ne lindje. Veqori e klimes eshte dallim i madh ne temperaaturat ditore. Reshjet ndryshojn mes viseve malore ne veri e ne perendim dhe atyre te thata ne brendi te shtetit. Irani eshte i varfer me rrjedhje ujore, per shkak te kushteve klimatike ne rrafshnalten e Iranit. Lumi me i rendesishem eshte Karun, i cili eshte i vetmi lum i lundrueshem ne Iran. Pyjet zene siperfaqe te vogel.
Shprendarja e popullsis eshte e pabarabarte. Shtimi natyror i popullsisé éshté rreth 18 promi. Rreth 66% e popullsis jetojn ne qytete. Popullsia eshte e perzer.
Ne zhvillimin ekonomik te Iranit, bujqesia ze vend te rendesishem.
Blegtoria eshte nomade dhe gjysmenomade e me pak intensive.
Zhvillimi industrial i Iranit mbeshtetet ne pasurit e medha te naftes, te gazit natyror, te qymyrit, te hekurit, te plumbit, te zinkut, te bakrit etj.
SIRIA
Siria, zyrtarisht Republika Arabe e Sirisë, është një shtet në Azinë perëndimore që kufizohet me Libanin dhe Detin Mesdhe në perëndim, me Turqinë në veri, me Irakun në lindje, me Jordaninë në jug dhe me Izraelin në jugperëndim. Kryeqytet i Sirisë është Damasku dhe qyteti më i madh është Aleppo.
Sipërfaqja e Sirisë përbëhet nga një zonë bregdetare me një rrip të ngushtë, të dyfishtë malesh që ulen në perëndim drejt Detit Mesdhe dhe një rrafshnaltë shumë e madhe në lindje. Klima është kryesisht e thatë, rreth tre të pestat e të vendit kanë më pak se 250 milimetra rreshje në vit. Toka pjellore është burimi më i rëndësishëm natyror i vendit, dhe janë bërë përpjekje për të rritur sasinë e tokës së punueshme nëpërmjet projekteve të ujitjes.
Popullsia është e përzier dallohen arabët sirianë, kurdët dhe armenët. Për nga feja dominojnë anëtarët e fesë së myslimanëve me rreth 80% të ritit/drejtimit sunit, pastaj vinë me radhë të krishterët, jahuditë dhe anëtarët e një besimi të quajtur drusë (Drusen).
Ekonomia e Sirisë bazohet në Bujqësi.40% të tokave të Sirisë janë pjellore.Mungesa e Pyjeve, Gjelbrimeve bën këtë shtet jo të zhvilluar ekonomikisht.Produktet themelore bujqësore janë: Gruri, Misri, Perime, Pemë, Panxharsheqeri, Pambku. Industria e Sirisë krahas Bujqësisë është më e zhvilluar dha ka kontribute në ekonominë e Sirisë.Në mes të shteteve Arabe, Siria e zë vendin e dytë sa i përket përparimit të Industrisë (Egjipti është i pari).
IZRAELI
Izraeli është demokraci parlamentare që ndodhet në Lindjen e Mesme, në brigjet e Detit Mesdhe dhe i përcaktuar si shtet hebre dhe demokratik. Shumica e banoreve janë hebrenj, por ka dhe një minoritet të madh arab mysliman dhe grupe minoritetesh të tjera. Izraeli ka kufi me Detin Mesdhe dhe me Egjiptin në perëndim, me Detin e Kuq në jug, me Jordaninë në lindje, me Sirinë në verilindje dhe Libanin në veri
Ekonomia e izraelit është ekonomi e zhvilluar dhe moderne e karakterizuar me sektor shtetëror dhe taksa relativisht të larta, industrinë e hi tek të zhvilluar dhe varësi në import mallrash si: naftë, benzinë, qymyr, diamante të papërpunuara dhe ushqim
Në fund të vitit 2005 në Izrael ishin të shkruara 379,503 kompani nga të cilat kompania më e madhe ishte Teva kompania e prodhimit të ilaçeve Venere, që të ardhurat e saj për vitin 2005 ishin 5 miliard dollarë dhe fitime mbi një miliard dollarë.
Gjuhë zyrtare gjatë kohës së mandatit veç anglishtes ishin arabishtja dhe hebraishtja. Në fund të 19 u ringjall gjuha hebraike dhe tani është gjuha e folur nga shumica e izraelit. Arabishtja si gjuhë amtare është për rreth një milion arabë (palestinezët dhe qytetarët druzë të Izraelit. Në shkollat arabe në Izrael është mësuar në gjuhën arabe. Përveç në anglisht në shkollat hebraike arabishtja si gjuhë e dytë e huaj është ofruar. Të gjitha tekstet ligjore janë në hebraisht dhe arabisht.
Full transcript