Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Proiect Chimie

No description
by

Ioana Iwa

on 7 December 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Proiect Chimie

Zaharidele ca sursa de energie pentru organism
Oligozaharide
Zaharoza
Mai este cunoscută și sub numele de zahăr și este dizaharida cea mai răspândită în regnul vegetal:în fructe, legume, semințe, rădăcini și tuberculi. În stare liberă se găsește în:trestia de zahăr, sfecla de zahăr, morcovi, pepeni, seva unor arbori și nectarul unor flori. Este o substanță albă, solidă, cristalizată, solubilă în apă, cu gust dulce și se extrage la scară la industrială din trestia de zahăr(concentrație de 18%) sau din sfecala de zahăr(concentrație 8-10%).
Necesarul zilnic de zaharide în alimentația normală se asigură din pâine și preparate similare, fructe și legume, nu doar din zahărul propriu-zis.

Rolul zaharidelor
Zaharidele ca sursa de energie pentru organism
În funcție de capacitatea lor de a hidroliza, zaharidele se clasifică în:

1. Monozaharide
- zaharide simple care nu hidrolizează;
2. Oligozaharide
- constituite din 2-10 resturi de monozaharide unite prin punți eterice(C-O-C)
3. Polizaharide
- constituite dintr-un număr mare de resturi de monozaharide unite prin punți eterice în lanțuri lungi liniare sau ramificate.
Polizaharide

Amidonul
: este substanța de rezervă în celula vegetală; are rol energetic;
Glicogenul
: este substanță de rezervă în celula bacteriană, fungală și animală; are rol energetic;
Celuloza și hemiceluloza:
intră în alcătuirea peretelui celular la plante;
Chitina
: intră în alcătuirea peretelui celular în celula fungală și în exoscheletul insectelor.
Generalitati zaharide
Corduneanu Silvia Ioana
Costan Mălina Elena
Neguț Mădălina Mihaela

Monozaharide
Monozaharidele sunt compuși hidroxi-carbonilici, care conțin în molecula lor, pe lângă grupa hidroxil -OH, o grupă aldehidică (aldoze) sau cetonică (cetoze).
Pot fi:
cu 5 atomi de carbon (ex.: manoza, roboza și dezoxiriboza);
cu 6 atomi de carbon (ex.: glucoza, fructoza și galactoza – toate 3 au formula moleculară C6H12O6, dar proprietăți diferite
Glucoza
Cea mai importantă monozaharidă.
Este o substanta solidă, cristalizată, de culoare albă și cu gust dulce, cu solubilitate mare în apă, solubilitate mică în alcool și foarte mică în solvenți organici.
Se poate obține pe cale naturală:
din sucul fructelor dulci
descompunerea glicogenului sau amidonului
sintetizarea în ficat și rinichi a glicerolului
Și pe cale industrială prin hidroliza amidonului în mediu acid.
În stare liberă se găsește: în fructe dulci, mirea de albine și sânge.
De utilizează:
În industria alimentară
la obținerea produselor zaharoase/siropurilor
inlocuitor pentru zahăr.
În industria medicamentelor:
pentru obținerea vitaminei C
pentru obținerea serului glucozat

Galactoza
Este o monozaharidă care este întâlnită frecvent în mucoasele organismelor vii.
Galactoza ca monozaharid face parte din molecule mai mari de oligo și polizaharide. Ea face parte de exemplu din lactoză, rafinoză.
Galactoza face parte din laptele de mamifere, jucând un rol important în metabolimul sugarilor.
Este absorbită la nivelul intestinului subțire, fiind descompus în ficat de către enzima galactază și tot aici este resintentizat ca glicogen, care este depozitul de glucide al organismului.
Fructoza
Fructoza este o monozaharidă de tipul cetohexozelor, epimer al glucozei. După glucoză este cea mai răspândită monozaharidă.
Apare în stare liberă în fructele dulci și în miere sau combinată în di-, tri- și polizaharide.
Deși are aceeași formulă chimică, glucoza este diferită față de fructoză prin modul de legare a atomilor. Astfel, fructoza are două grupări de alcool primar, pe când glucoza are o singură grupare de alcool primar .
CH2-OH
|
C=O
|
HO-C-H
|
H-C-OH
|
H-C-OH
|
CH2OH
Zaharidele sunt compuși organici naturali de origine vegetală cu rol de rezervă de hrană , dar și de susținere mecanică a plantelor.
Zaharidele se mai numesc și hidrați de carbon (nume impropriu), deoarece au formula generală CmH2nOn în care raportul atomilor H:O=2:1 ca și în molecula de apă sau glucide(denumire recomandată de IUPAC) care provine de la glucoză , datorită gustului dulce pe care multe zaharide îl au : glucoza, fructoza, zaharoza...
Lactoza
Laptele sau produsele lactate conțin în procente între 1.5-8% lactoză. Este o substanță cristalizată, incolară și inodoră cu gust dulceag, care conține între 25 și 60% zaharoză. Prin încălzire lactoza se transformă în lactuloză care are un gust mai dulce ca și glucoza. Se poate obține din laptele dulce. La unii indivizi se poate să apară intoleranța față de lactoză, acest lucru fiind exprimat prin lipsa lactozei. Printre funcțiile lactozei, se poate aminti că ea oferă oraganismului energie, stimulează absorbția calciului, frânează dezvoltarea bacteriilor care produc putrefacție, stimulează dezvoltarea bacteriilor bifide și are un rol laxativ.
Glicogen
Glicogenul este la organismul animal corespondentul amidonului de la plante, fiind un polizaharid compus din mai multe molecule de glucoză. Glicogenul servește înmagazinarea energiei și detoxifierea organismului, o mare parte din glicogen găsindu-se în ficat. Desfacerea glicogenului în monozaharide ca glucoza se face cu eliberare de energie necesară, de exemplu, contracției musculare.
Celuloza este o substanță macromoleculară naturală din clasa glucidelor, fiind constituentul principal al membranelor celulelor vegetale. Celuloza este polizaharidă și împreună cu lignina (un compus macromolecular aromatic) și alte substanțe, formează pereții celulelor vegetale și conferă plantei rezistență mecanică și elasticitate. Aceasta are aceeași formulă brută ca și amidonul (C6H10O5)n, unde n poate atinge cifra miilor.
Celuloza
Deoarece zaharidele pot fi extrase din diferite organe ale plantelor cum ar fi: glucoza, celuloza, zahărul, amidonul ele constituie o bază a materiei vii care are rol energetic în metabolism.
Zaharidele se găsesc atât în corpul animalelor cât și al omului, iar în fructe este cunoscută sub numele de glucoză. Prin fermentație alcoolică, glucoza, în prezența drojdiei de bere, se transformă în alcool etilic și dioxid de carbon, în acest mod se poate obține vinul din struguri.
Atunci când în organism are loc oxidarea glucozei se eliberează o cantitate mare de energie, necesară activității organismelor. De obicei medicii pentru a întări organismele slăbite ale oamenilor bolnavi administrează injectii cu glucoză.
În chimie zahărului i se spune zaharoză. În natură zahărul se găsește în :sfecla de zahar, în morcovi, în coceanul de porumb, în trestia de zahăr.
Zahărul este sub forma stării solide, cristalizată și are culoare albă; are un gust dulce, este solubil în apa, dar insolubil în alcool, iar prin încalzire se topește.


Full transcript