Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Relatii intraspecifice

No description
by

Alexandru Nita

on 26 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Relatii intraspecifice

RELATII INTRASPECIFICE
Agregarea
- interactiuni temporare sau permanente între indivizi sau grupari de indivizi conspecifici;
- asigura supravietuirea si mentinerea populatiei în ecosistemul din care face parte;
- avantaje: evitarea pradatorilor, localizarea hranei si prinderea prazii mari sau foarte greu de prins, îngrijirea puilor, protectie etc.
Exemple
Cooperarea dintre indivizi poate fi temporara (cazul cresterii puilor) sau permanenta (coloniile de furnici, perechile de lebede mute etc.). Atunci când densitatea populatiei creste peste limita optima, cooperarea devine rapid un factor defavorizant, generator de stres (efect de masa).
- gruparile
familiale
(în cazul furnicilor, albinelor, termitelor, dar si în cazul unor animale carnivore);
- gruparile „
parasociale
” (formarea si organizarea unor grupari sociale de animale neînrudite direct între ele) – grupurile de elefanţi, erbivore mari etc.
Exemple
O alta modalitate de realizare a comunicarii în cadrul speciei sau între specii, este aceea care utilizeaza ca vector diverse substante chimice, produse ale metabolismului organismelor vegetale sau animale (atractanti sexuali). Acest tip de comunicare chimica se realizeaza atât în mediul terestru cât si în mediul acvatic. Depistarea substantelor semnal de catre organisme, chiar si în cazul în care concentratia lor în mediu este extrem de redusa, presupune o mare capacitate de dispersie a metabolitilor, dar si utilizarea unor organe receptoare foarte sensibile.
Relatiile intraspecifice legate de reproducere
sunt cele ce asigura împerecherea si fecundarea. Un exemplu clasic în acest sens este cel al cucului care nu poate supravietui în absenta altor specii de pasari, care le clocesc ouale si le îngrijesc pui dupa eclozare.
Relatii de reproducere sunt cele ce se manifesta dupa ce reproducerea a avut loc. Acestea se manifesta, de obicei, sub forma relatiilor dintre generatii si anume grija fata de descendenti. Asemenea relatii apar, de regula, la mamifere.
Introducere
Organismele nu traiesc nici singure, nici izolate în natura, în mediile lor de viata, ci se mentin, cresc, evolueaza, se reproduc şsi supravietuiesc ca urmare a unor relatii sşi legaturi complexe, intra-şsi interspecifice.

Cele mai importante relatii sunt cele trofice (care rezultaă din necesitatile de procurare a hranei), de protectie (de aparare fata de variatiile factorilor ecologici, fata de pradatori), de reproducere, de reglaj numeric a populatiei, de reglare a structurii populatiei.

Tipologia relatiilor este de o mare diversitate si la acest nivel, la
plante
,
animale
,
micoorganisme
.
Relatii intraspecifice la vegetale
Plantele prezintaă relatii de concurenta pentru lumina, pentru substantele nutritive din sol sau efectiv pentru o anumita unitate de spatiu în care sa se poata dezvolta eficient. Fenomenul se manifesta la nivel de coranament, tulpini sau radacinile din sol. Cresterea densitatii pe unitatea de suprafata determina diminuarea taliei si robustetii, încetinirea cresterii si diminuarea ratei de reproducere. Intre viteza de crestere a unei populatii vegetale si densitate exista o relatie care este în functie de specie. Relatiile intraspecifice dintre plante modifica productia primara.
Culori
Competitia intraspecifica
Semnale luminoase
-Organisms that produce compounds like fats, carbohydrates, proteins.
Canibalismul
La nivelul canibalismului, unui nivel mare al populatiei parentale nu-i corespunde implicit si un nivel mare al populatiei de urmasi, deoarece acestia (sub forma de juvenili, oua) sunt consumati si se înregistreaza o reducere a supravietuirii urmasilor în stadiul tânar. Daca stocul de crestere este suficient de mare, canibalismul poate reduce reproducerea practic pâna la zero , în ciuda unei mari cresteri a indivizilor tineri.
În conditiile din natura canibalismul este dificil de studiat, mai ales la specii care sunt dificil de observat. În conditii de laborator fenomenul este usor de evidentiat. Nu întotdeauna situatia din laborator corespunde cu cea din natura.
In anumite forme de canibalism, adultii manifesta un asemenea comportament datorita faptului ca nu recunosc progenitura în momentul hranirii.
Compare and contrast

An organism is a single living Like a human.
Population is like a bunch of Biotic things of the same species.

Din punct de vedere al originii, se disting doua categorii de grupari:
Alte exemple
- în cazul unor pesti care îsi consuma propriile icre sau propriul puiet, la unele moluste (
Nutrica catena
) care îsi sacrifica urmasii, la unele femele care-si consuma masculul (calugarita –
Mantis religiosa
), la unele specii de pescarusi (
Larus argentatus
) ale caror indivizi consuma oua si pui din cuiburile vecine
Consecinte ale canibalismului
- diferite în functie de nivelul la care se manifesta:

La nivel
individual
, canibalismul duce la dezvoltarea unor comportamente deosebite.

La nivel
populational
, în functie de modalitatile de manifestare, pot fi afectate unele trasaturi ale populatiei: rata mortalitatii, structura pe vârste, pe sexe, modificari ale trasaturilor primelor faze de dezvoltare etc.
Omnivore
A omnivore is a organism that does not only eat plants ,but it also eats meat.
Herbivore
A animal that eats plants.
Relatiile intraspecifice menite sa pregateasca reproducerea
afecteaza trasaturile fiziologice, morfologice si comportamentale ale indivizilor. Astfel, în cadrul acestei categorii pot fi incluse comportamente specifice legate de relatiile dintre masculi (lupte între masculi, impresionarea sau sperierea rivalilor, comportamente de rivalitate), dezvoltarea organelor de simt (auz, vaz, miros sau gust) pentru a identifica
specia, sexul si comportamentul sexual al altor organisme.
Femelele fluturilor comunica cu masculii prin intermediul feromonilor
Lumina in mediul acvatic
- este foarte intensa întrucât indivizii tind sa-si împarta aceleasi resurse, cu toate ca pot exista diferente determinate de vârsta în cerintele pentru hrana sau diferente sexuale.
În cazul microorganismelor, conditiile necesare pentru excluderea unuia dintre competitori sunt: coexistenta celor 2 specii într-un mediu identic; sa fie diferite fiziologic; sa necesite o resursa identica, iar aceasta sa fie limitata.
Evolutia competitiei în conditii naturale este influentata atât de concentratia nutrientilor cât si de o serie de parametri abiotici ai mediului (pH, temperatura, concentratia oxigenului, a sarurilor, toleranta la uscaciune etc.).
Competitia
reprezinta o forta majora în ecologie si este responsabila pentru fenomene cum sunt migrarea si teritorialitatea, fiind totodata cauza principala a reglarii populatiei prin procese dependente de densitate.
- caz special al carnivorismului
- reprezinta o metoda comuna de control a nivelului populatiei pentru multe specii de animale, nevertebrate si vertebrate (insecte, pesti, pasari, rozatoare, mamifere si societatile primitive umane, în trecut dar si azi)
Paparazii-s pe noi!
Capu' la cutie!!!
Full transcript