Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Burimet ujore natyrore ne vendin tone (shfrytezimi i tyre p

No description
by

Joana Arapi

on 29 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Burimet ujore natyrore ne vendin tone (shfrytezimi i tyre p

Burimi I Qafshtamës
Peisazhi është i famshëm për majat e larta, ajrin e pastër, pishat e buta dhe një pafundësi burimesh ujore
E vetmja fabrikë në Shqipëri e vendosur në 1.350 metra lartësi mbi nivelin e detit
Uji Qafshtama jep një sërë efektesh pozitive mbi organizmin si mbajtja e një zemre të fortë e të re, dhëmbë e kocka të forta falë absorbimit të mire të kalçiumit në prani të magnezit, veshka të shëndetshme, një proçes diuretik normal dhe një lëkurë e shkëlqyeshme
Shfrytezimi i burimeve ujore
Siperfaqa ujore eshte me e madhe se edhe ajo tokesore
Burimet me te njohura te ujit te pijshem permendim: uji i Selites, uji i ftohte ne Tepelene, burimi i ujit ne Qafshtame, disa perrenj ne Shen Gjergj (Dajt) etj.
Ne cezmat tona uji nuk eshte i pijshem
Mungesa e investimeve ne kanalizime ka bere qe uji te ndotet
Industri e prodhimit te energjise elektrike
Shqipëria është ndër vendet me potencial më të lartë për prodhimin e energjisë së rinovueshme në Europë
"Burimet ujore natyrore ne vendin tone (shfrytezimi i tyre per uje te pijshem ,vetite e tyre,perdorimi i tij ne industri dhe per prodhimin e energjise elektrike)"
Sbqiperia dhe burimet natyrore ujore
Shqipëria është vend malor me rreth 450 km vijë bregdetare dhe me rezerva të shumta ujore, shumë lumenj, burime dhe liqene natyrore
Vetitë fiziko – kimike te ujit
Me qellim mbrojtjen e burimeve ujore veprojne keto ligje:
Ligji nr.9115, date 24.7.2003, Per trajtimin e ujerave te ndotur.
Udhezim nr.3, date 28.7.2004, Per administrimin e ujit te pijshem
Ligji nr.8102, date 28.3.1996, Per ngritjen e Entit Rregullator te Ujit, qe kontrollon shperndarjen e ujit te pijshem

Sipas Stanners et Bourdeau (1995), Shqipëria renditet ndër vendet e para të Evropës përsa i përket sasisë së ujit për frymë të popullsisë.
Projekt ne lenden e Shkences
TEMA:
Burimet siperfaqesore
Burimet nentokesore
41.7 miliardë metra kub (BCM) ose 13,300 metra kub (m3 ) për frymë
rreth 65% sigurohen brenda vendit
uji i sipërfaqeve dhe gjendet në lumenj, liqene dhe laguna
rreth 23% të totalit të burimeve të rinovueshme
të shpërndara mirë në të gjithë vendin
burimi kryesor i ujit të pijshëm
70% e qyteteve kryesore të vendit furnizohen me ujë nga puset nëntokësore
Uji natyror gjatë rrjedhjes në nëntokën malore pasurohet me një sërë mineralesh dhe elementesh
Mbetja e Thatë në 180 °C – 99 mg / l
Konduktiviteti në 20 °C – 164 uS /cm
Fortësia në ° G – 5.59
PH në Burim – 7.20
Magnezi – (Mg ++) - 23.3 g / ml
Kalciumi –( Ca++) -1.60 mg/l
Natriumi – (Na+) -1.30 mg/l
Nitratet (No 3) 0.16 mg/l
Bikarbonatet ( HCO3) 129.62 mg/l
Rreth 247 liqene natyrore
Mbi 152 lumenj rrjedhin nga juglindja drejt veriperëndimit
Pavarësisht nga bonifikimi për qëllime bujqësore, ekzistojnë ende rreth 15’000 ha sipërfaqe lagunore bregdetare,që shërbejnë si strehë për mbrojtjen,
riprodhimin e shumë gjallesave,ujore me rëndës ekologjike dhe ekonomike

Fani është ushqyesi kryesor i lumit të Matit, ai është formuar nga Fani i Madh dhe Fani i Vogël të cilët bashkohen afër Rrëshenit. Ujërat e tij përdoren kryesisht për vaditje.


Qeveria e Shqipërisë ofron për Investitorët potencial në Sektorin e Energjisë së Rinovueshme lehtësirat e mëposhtme:
• Tarifa avantazhuese të blerjes së energjisë për Hidrocentralet e Vegjël;
• Përmirësim të legjislacionit në Sektorin e Energjisë

Shqipëria ka potencial të lartë në energjinë hidrike:
• Kapaciteti total i instaluar 1,878 MW;
• Potencial i mundshëm për Instalim 4,500 MW;
• Fuqia mesatare e prodhimit 4.2 TWh;
• Fuqia potenciale prodhuese vjetore 16-18 TWh;
• Vetëm 35% e potencialit të energjisë hidrike është i shfrytëzuar.

Hidrocentralet e Shqiperise
Harta e hidrocentraleve në Shqipëri përbëhet nga Kaskada e Drinit, ndërsa shumë shpejtë asaj do ti bashkangjitet ajo e Devollit, Fanit dhe Hidrocentrali i Kalivacit.
Kaskada e Drinit
Hidrocentralet e Fierzës, Komanit, Vaut të Dejës dhe Bushatit me kapacitet të prodhimit mbi 1200MW
Kaskada e Devollit
Parashikohet të ketë 362 hidrocentrale
Hidrocentrali i Banjës e cila do të zë sipërfaqe prej 14 km2 dhe prodhim mbi 65MW
Hidrocentrali i Moglicës
Hidrocentrali në Kokël
Kaskada mbi lumin Fan
Do të përbëhet nga 5 hidrocentrale
Do te prodhoje 131 MW
Do te mbuloje 7% te konsumit total te vendit
Në fshatërat e rrethit të Mirditës

Hidrocentrali i Kalivacit
Kapaciteti i prodhimit pritet të jetë rreth 95 MW

Hidrocentrali i Fierzës shqiptarë ka kapacitete prodhuese 500 MW punon me katër gjeneratorë të kapacitetit 125 MWs dhe rezervat e ujit kapin shifrën 2.7 miliardë m3
Hidrocentrali i Komanitme 4 gjeneratorë 150 megavatësh dhe me nivel maksimal të liqenit 176m
Hidrocentrali i Vaut të Dejës po ashtu ka kapacitete të larta prodhuese me 5 gjeneratorë 50 megavatësh arrinë prodhimin vjetorë në 1000 GW ndërsa ai i Bushatit ka kapacitete më të ulëta dhe shërben për furnizimin e zonave pranë hidrocentralit.
Punoi : Franko Kostare
Frenki Shima
Gerd Cina
Giron Basha
Helga Lala
Inesa Begotaraj
Joana Arapi(Lider)

Klasa XII-A Gjimnazi "Petro Nini Luarasi"Anja Beqo
Full transcript