Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

„ Земјата на снегот“ од Јасунари Кавабата

No description
by

olgica dimitrova

on 29 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of „ Земјата на снегот“ од Јасунари Кавабата

„ Земјата на снегот“ од Јасунари Кавабата
За романот
Овој роман на нобеловецот Јасунари Кавабата е раскошен портрет на селската гејша Комако, во која се воспева љубовта, спонтана и чиста, љубовта што го облагородува човекот, љубовта што е необична поради својата едноставност.


За ликовите Шимамура, Комако и Јоко
Во овој роман Кавабата го слика животот на токискиот бизнисмен Шимамура кој е растргнат, од една страна меѓу љубовта спрема двете жени Комако и Јоко и сопствената немоќ јасно да го одерди патот во својот живот, од друга страна.
Јоко за Шимамура е олицетворение на недопирлива чистота и совршенство, па така што нема мир од оној момент кога за првпат ќе ја види во возот. Обидувајќи се да и` се приближи чувствува дека таа е совршенството кон кое тој се стреми во животот.

За традицијата во Јапонија
Освен што е прикажан дел од животот на Шимамура, Комако и Јоко, во „Земјата на Снегот“ се прикажани и јапонскиот живот и традиција - животот на гејшите, традиционалните инструменти како што е самизенот (на кој свиреле гејшите), нивната облека, фризура, шминка; животот во високите планини и туристичките центри - празнувањето на паѓањето на жолтите лисје; ткаењето и перењето (белењето на снег) на платното чиџими (ленено платно), итн.
За писателот
Јасунари Кавабата е јапонски писател роден на 11 јуни 1899 година во Осака. Останат е рано без родители, па принуден е сам да се грижи за себе.
Најпознати дела му се: „ Повикот на планината“ , „ Илјада жерави“ , „ Меиѓин“ и секако „ Земјата на снегот“.
Full transcript