Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Herr Karlsen

No description
by

Frøydis Seime

on 24 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Herr Karlsen

Herr Karlsen
Samendrag del 1
I novellen følger vi en jente som liker gym veldig godt. Aller best liker hun ballspill. Så kommer det en ny lærer, Herr Karlsen, han har vert i millitæret og nå må jenten være med de andre jentene på turn og gymnastikk uansett om hun er bedre enn mange av guttene i ballspill.
Sammendrag del 2
Hver gang Herr Karlsen skal vise nye øvelser i turn, plukker han frem henne. Han tar på henne og hun er redd for at hendene hans skal komme for langt opp under t-skjorten. Jenten klarer ikke å tenke på noe annet enn Herr Karlsen, og en dag da han kilte henne, prompet hun. Etter dette begynte hun og bestekameratene å pønske ut en hevn.
Komposisjon
Herr Karlsen er en kronologisk tekst som følger en jente gjennom livet sitt i gymtimene på skolen og utenfor skolen der hun tenker på læreren. Det er ingen tilbakeblikk eller parallelle handlinger.
Vendepunktet i handlingen er når Herr Karlsen kiler jenten helt til hun fiser. Etter dette begynner hun å pønske en hevn og hun tenker på han hele tiden. Henven fører til høydepunktet – hun tilsetter avføringsmiddel i drikken, slik at han skal føle det hun følte når hun prompet.
Innledning
Novellen "Herr Karlsen" er skrevet av Sara Johnsen og ble utgitt i boken og novellesamlingen, "Han vet noe hun kan prøve" fra 2004.
Forfatter og synsvinkel
Novellen blir fortalt av førstepersonssynsvinkel. Fortelleren deltar i handlingen.
Dette kan man si fordi man kommer nær jeg-personen og man kommer aldri «inn i» de andre personene i novellen.

Språklige virkemiddel
Forfatteren bruker ikke mange språklige virkemidde i novellen. Den inneholder mye tanke referat og en del handlingsreferat. Novellen har også mange språklige bilder, og bruker både lange og korte settninger.
Avsluttning
Novellen har ikke en open slutt - vi får vite alt som skjer med personene og man sitter ikke igjen med noen spørsmål når novellen er ferdig.
Konklusjon
Person- og miljøskildring
Det er flere personer i «Herr Karslen». De mest sentrale personene i novellen er jenten og Herr Karlsen. Herr Karlsen kom fra militæret og gjør det han vil, han er blir skildret som en mann som vet hva han vil.
Jenten blir framstilt som en gutte-jente. Hun er tøff og har mest guttevenner, det virker også som hun er negativ. Kai, Henrik og Thomas er også ganske sentrale.
Jenten er en dynamisk karakter. Hun ikke det Herr Karlsen gjør med henne men hun klarer ikke si ifra til foreldrene. Etter vendepunktet tar hun saken i egne hender og tar hevn selv. Herr Karlsen er statisk helt til slutten.
Novellen går for seg i en gymsal og utenfor skolen. Forfatteren har ikke skrevet noe konktet om tidsrommet novellen går for seg i. Uttrykk som "bånnski" og "videregående" gir et hint om at det er på 2000-tallet.
Et virkemiddel forfatteren bruker er at jenten tenker veldig mye på læreren i fritiden, i drømmene og snakker mye om han generelt. Dette kan bety at hun er forelsket.
Forfatteren får fram at ikke alle takler oppmerksomhet og det å dumme seg ut like godt og at som voksen må man vite når man skal stoppe. Dette kan vere temaet i novellen.
Full transcript