Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Katedralja e Parisit

No description
by

Chantal Serjani

on 22 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Katedralja e Parisit

Personazhet
Personazhet
Katedralja e Parisit

Ai eshte nje nder personazhet negativ në këtë libër. Qëndrimi i tij i ashpër dhe eksperimentet e tij alkimike e kanë larguar atë nga banorët, të cilët besojnë se është një magjistar. Prindërit e tij kishin vdekur nga një sëmundje, kur ai ishte një njeri në moshë të re. Ai birëson Kuazimodon, të cilin e përdorte për cfarë të donte ai. Tërheqje e tij e çmendur për Esmeralda vendos jashtë një zinxhir të ngjarjeve, duke përfshirë edhe rrëmbimin e saj në tentativë dhe Frollo pothuajse vrau Febysin me tërbim, xheloz, çon në ekzekutimin e Esmeraldës. Frollo vdiq kur Kuazimodo e shtyn atë jashtë katedrales.
Kontrastet
a) Sipas tij, qenia njerezore ka dy ane te kunderta: vesin dhe virtytin. Njeriu gjithë jetën e tij përpiqet të shkëputet nga vesi dhe të bëhet i virtytshëm. Këtë dualizëm shpirtëror Hygo e pasqyron përmes kontrasteve të fuqishme:
Karnavalet me pjesët teatrale
Arti i Mesjetës merrej me subjekte mitologjike duke dashur të ishte vazhdimi i artit Antikitetit. Të tilla ishin edhe shfaqet teatrale. Por ky lloj arti nuk kishte lidhje me jetën e përditshme dhe nuk pasqyronte shqetësimet e njerëzve,ndaj dhe njerëzit skishin interes ta shihnin.
Punoi:
Chantal
Serjani
Të dhënat
Autori: Viktor Hygo
Titulli i librit: Katedralja e Parisit
Data e botimit: 14 Janar 1831
Lloji: RomanPërmbajtja
Më 6 janar 1482, në Festën e Budallenjve, në Paris, Kuazimodo zgjidhet Mbreti i Budallenjve, si personi më i shëmtuar i Parisit.
Esmeralda, një cigane e bukur, me një zemër të butë dhe bujare, kap zemrat e shumë njerëzve duke përfshirë edhe ato të kapiten Febysit dhe të një poeti të varfër, Pier Grenguarit, por veçanërisht ato të Kuazimodos dhe të babait të tij në shpirt, Klod Frolloit. Frollo kishte mbetur në mes dy zjarresh, në mes të dashurisë dhe të rregullave kishtare.
Ai e urdhëron Kuazimodon ta rrëmbejë Esmeraldën, por Kuazimodo papritur kapet nga kapiten Febysi dhe rojet e tij, i cili e shpëton Esmeraldën.
Kuazimodo dënohet me dy orë qëndrimi në shtyllën e turpit. Ai bënë thirrje për ujë. Esmerlada, duke e parë etjen e tij, i jep të pijë ujë. Ajo e shpëton atë dhe e kap zemrën e tij.
Më vonë, edhe Esmeralda akuzohet për tentativë vrasje ndaj Febysit, të cilin në fakt Frollo kishte tentuar ta vrasë, pasi e sheh atë duke dashur të vë dorë mbi Esmeraldën, e cila dënohet me vdekje me varje.
Duke e dërguar atë tek trekëmbëshi, Kuazimodo zbret poshtë përmes një litari të NotreDamit dhe e fut atë brenda katedrales, nën ligjin e strehimit.
Klopini, një interpretues rrugësh, i fton endacakët tjerë në rrethimin e katedrales dhe në shpëtimin e Esmerladës.
Kur i sheh Kuazimodo, i cili supozon se ata janë aty për ta lënduar Esmeraldën, i përvishet largimit të tyre. Mirëpo Esmerlada shpëtohet nga Frollo dhe burri i saj i rremë, Grenguari. Por pas edhe një përpjekjeje të dështuar për të fituar dashurinë e saj, Frollo e tradhton atë duke e dorëzuar tek ushtarët dhe e shikon varjen e saj. Kur ai qesh gjatë varjes së Esmeraldës, Kuazimodo e shtyn atë nga lartësitë e Notre Damit, në vdekjen e tij.
Kuazimodo pastaj shkon tek trekëmbëshi i madh i Monofokinit dhe shtrihet ngjitur me kufomën e Esmeraldën, ku e kishin hedhur pas ekzekutimit.
Rreth 2 vite më vonë, i gjejnë dy skelete të përqafuara, të cilat kur përpiqen t’i ndajnë, kthehen në pluhur.
Kuazimodo
Eshtë protagonist i romanit, ai i bie këmbanave të Notre Dame. Zhurma e këmbanave të kishës e ka bërë atë të shurdhët. Ai eshte gungac,shurdh me fytyre te neveriteshme,me nje sy prej Ciklopi,me nje sy te thare e te bunavitur,me dhembe te dale jashte gojes,me buze te nxira.Braktisur në derën e kishës që kur ishte në moshë të vogël për shkak te fizikut te tij. Asnjë nuk donte ta birësonte përvec priftit Frollo. Kuazimodo cilesohej nga njerezit si nje qenie jonjerezore, e pashpirt, si derguesi i djallit. Qe ne vegjeli ai eshte keqtrajtuar, goditur dhe shperfillur nga te gjithe.Jeta e tij zhvillohej brenda katedrales dhe dy shitoreve të saj, - Ai shpreh dashurinë dhe përkushtimin për Frollo. Ai zgjidhet nga banoret si Papa i budallenjve. Ai ndjek cdo urdher te Frollos por me pas e kupton se cfare njeriu ishte. Ai dashurohet me Esmeralden dhe e trajton ate si princeshe.
Esmeralda
Esmeralda është një kercimtare e re,e bukur, cigane rrugësh por ishte gjithashtu e mëshirshëm dhe e butë. Ajo është qendra e dramës njerëzore në histori. Një fokus të popullarizuar të qytetarëve, ajo përjeton qëndrimet e tyre te ndryshueshme, duke adhuruar së pari si një artiste, me pas e urryer si një magjistare. Ajo është e dashuruar nga Kuzimondo dhe Frollo, por ajo bie thellë në dashuri me Kapitenin, një ushtar i bukur që ajo beson se ai e do dhe e mbron ate .. Ajo është një nga personazhet e pakta qe tregon bujari me Kuazimodo: ai ishte duke u rrahur për dënim dhe ishte i etur dhe ajo i ofron uje.
Prifti Frollo
Febys
Febys  është kapiteni ushtrisë së Mbretit. Pasi ai shpëton Esmeraldën nga rrëmbimit, ajo bie në dashuri me të, dhe ai është i intriguar nga ajo. Ai ishte një kalorës tepër simpatik. Por ai goditet me thikë nga Frollo por ai besonte që e gjuajti Esmeralda. Në përfundim ai ishte një njeri egoist dhe mendonte vetëm për veten e tij.
- shëmtia e Kuazimodos me bukurinë e Emeraldës
- shëmtia e Kuazimodos me bukurinë shpirtërore të tij
- madhështia e Katedrales me gjallërinë e sheshit
- Kjo gjendje pasqyrohet në fragmentin, ku Grenguari dhe trupa e tij ngelën vetëm dhe shfaqja u sabotua se skishte më njerëz në publik
Disa ironi për këtë situatë ishin:
-Ai (Grenguari) kishte vazhduar t'i dëgjonte ata (shfaqen e tij)-> Pra, autori ishte i vetmi spektator
-Aq më mirë, bërbëliti ai, të gjithë ngatërrestarët po e thyejnë qafën. Por mjerisht, ngatërrestar ishin gjithë publiku dhe brenda një cast salla u zbras krejt. Kishin ngelur dia spektatorë, pleq, gra dhe fëmijë, që qenë mërzitur nga zhurma. Janë vërtet pak, por është një publik i zgjedhur dhe i kulturuar.
- veprimet e Frolos kundrejt Kuazimodos me veprimet e Esmeraldës kundrejt Kuazimodos
Disa figura
a) Kthesat e befasishme
-veprimi i Esmeraldës e kthen menjëherë situatën në të kundërt të saj.
b) Antitezat
-Vuajtja e Kuazimodos kundrejt gëzimit të turmës
-Kontrasti në pamjen fizike të Kuazimodos me Esmeraldën ( që bën antitezë me ngjashmërinë shpirtërore të tyre)
c) Hiperbolat
-Hiperbolizimi i Kuazimodos (u drodh gjithë ndërtesa ku e kishin lidhur), hiperbolizimi i urrejtjes së tij( me një elektricitet, që shpërthente me njëmijë vetëtima nga syri i tij prej ciklopi)
Kuazimondo dhe Esmeralda
Kuazimodo dhe Esmeralda, dy njerez te pafat, dy jetim te diskriminuar, dy shpirtra te paster por kaq ndryshe. Kuazimodo cilesohej nga njerezit si nje qenie jonjerezore, e pashpirt, si derguesi i djallit. Qe ne vegjeli ai eshte keqtrajtuar, goditur dhe shperfillur nga te gjithe. Esmeralda ishte ajo cigania e bukur endacake, pas se ciles te gjithe linin mendjen. Ajo ishte e brishte, e cilter, zemermire dhe shume e bukur. Turma e ka bere Kuazimodon bishe sepse e sheh si te tille, dhe Esmeralden e ka bere hyjni sepse ajo pasqyron vetem miresi.
Gjithkush te sheh si nje projeksion te asaj qe ti sheh ne shembellimin tend ne pasqyre. Esmeralda shihej si nje vajze e bukur dhe e dashur sepse ajo kishte vetbesim te plote ne vetvete, ndersa Kuazimodo shihej si nje bishe e pashpirt sepse te tille ai shihte vetveten.
Full transcript