Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Roli i substancave organike natyrore dhe jo natyrore ne jete

No description
by

Amarilda Lika

on 4 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Roli i substancave organike natyrore dhe jo natyrore ne jete

Roli i substancave organike natyrore dhe jo natyrore ne jeten e perditshme dhe organizmin e njeriut
Problemi me shqetesues qe dita dites vjen edhe behet me shqetesues per vendin tone , ai i ndotjes se mjedisit . Nje problem te thuash gjigand esht pak , nje problem i cili po le mbrapa nje vend si Shqiperia ku shkaktaret e tij kryesor jane vete njerezit .
Deme te medha shkaktohen edhe nga gazet e ndryshme , mbeturinat e hedhura vend e pa vend , shkaterrimi i pyjeve pa kriter por rol te rendesishem luajne edhe detergjentet e ndryshem.
Nentema: Perderimi i detergjenteve dhe ndotja e mjedisit prej tyre
Ndotja e mjedisit ndodh edhe nga produktet e kujdesit personal si shampot , detergjentet e ndryshem qe perdoren per lardjen e rrobave dhe eneve te guzhines.
Ne shtepite tona gjenden mbi 600 produkte te kujdesit personal te cilat do te mund te shkaktonin deme teper te medha tek dy faktoret me te rendesishem te jetes tone Ujit dhe Natyres.Nje sasi e konsiderueshme lendesh kimike mjaft te rrezikshme per shendetin si :Laurilsulfati i natriumit,Parabenet,Polisorbatet etj.
Perberesit qe ndodhen tek barnat kimike apo ato te perkujdesit personal te cilat hidhen ne nje mjedis te patransformuara , mund ti kalojne dhjetra tonet ne vit . Nje studim i bere ne vitin 2012 rrezulton se sasia e principeve aktive(p.a) te hedhura ne mjedis ne Shqiperi eshte ne vlera te konsiderueshme , psh: amoksaciline 5,2 tone p.a . , atenolol 2.8 tone ne vit etj.
Aftesite biodegraduese te mjedisit nuk mund te perballojne ndotjen e vazhdueshme kimike te tij, ndaj sasia qe ndodhet ne mjedis vjen duke u rritur. Padyshim zonat me te rrezikuara jane ato me te populluarat vecanerisht aksi Tirane- Durres. Te gjitha keto mbetje kimike derdhen ne ujin qe ne konsumojme
Keto substanca teper te demshme derdhen gjithashtu ne toke .Sebashku me ujin keto substanca kalojne te kulturat bujqesore dhe kafshet, te cilat jane ushqimi baze i banoreve perreth ketij metropoli .
Substancat kimike qe merren nga njeriu sidomos nga ajri dhe uji quhen homotoksina. Ata jane si pergjegjese per rritjen e prevalences te nje sere semundjesh serioze si : Alergjia , atsma ,infertiliteti dhe sidomos tumorret.
Rruge te njejte ndjekin edhe substancat e tjera .
Punoi:Amarilda Lika XI-14
Full transcript