Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Imaginea Romaniei in presa internationala dupa 1989

No description
by

Sandru Cosmin-Marian

on 11 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Imaginea Romaniei in presa internationala dupa 1989

Imaginea Romaniei in presa internationala dupa 1989
Noii lideri de la Bucuresti au deschis usa liberei initiative
"Conducerea provizorie a legalizat astazi libera initiativa pe o scara mai mare decat a existat in cei 45 de ani de comunism. In acest sens a fost semnat un decret de catre presedintele interimar Ion Iliescu."
(New York Times, 6 fbruarie 1990)
O caracteristica generala a presei internationale in ceea ce priveste Romania dupa 1989 este aceea ca a fost de la inceput foarte bine informata; in acelasi timp se cuvine sa precizam ca a interpretat si prezentat aceasta informatie conform propriilor valori si propriilor interese.
O transmisie in direct a televiziunii Romane.
Odata cu Revolutia din decembrie 1989, Romania a iesit din conul de umbra in care intrase si a beneficiat de toata atentia lumii prin transmisiile in direct ale Televiziunii Romane.Din pacate,entuziasmul de la inceput s-a transformat intr-o atitudine rezervat-obiectiva pe tot parcursul anilor '90. In acei ani, imaginea Romaniei s-a degradat treptat din cauza lipsei de reforme si de schimbari radicale in economie si societate.
Presa internationala-si indeosebi cea din Statele Unite, Marea Britanie, Franta sau Germania-a fost foarte interesata de situatia Romaniei dupa prabusirea comunismului. Au fost publicate articole despre politica, mediu sindical, mediu social, mediu de afaceri, catastrofe naturale, incidente cu pierderi de vieti omenesti, performante sportive.
Prin acest articol, New York Times lauda initiativa presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, de a moderniza sistemul social roman.
Cel mai mare soc pe care l-a avut opinia publica internationala in legatura cu Romania a fost provocat de situatia copiilor abandonati in orfelinate. Acestia traiau in conditii mizere, la limita supravietuirii. Foarte multi copii din orfelinate erau infectati cu virusul HIV. Reactiile la textele si imaginile prezentate au fost imediate. A aparut o puternica cerere de adoptie a copiilor din Romania sau au aparut fundatii internationale care sa managerieze situatia.
Presa internationala a relatat cu simpatie despre demonstratiile din Piata Universitatii si cu consternare despre evenimentele din 13-15 iunie 1990, cand minerii au invadat capitala tarii. Si celelalte asa-numite mineriade au fost prezente pe primele pagini ale ziarelor straine. Se poate spune ca aceste evenimente au dus la atenuarea entuziasmului in ceea ce priveste Romania si chiar a simpatiei de care se bucura aceasta in paginile ziarelor din strainatate.
Incepand cu anul 1999, imaginea Romaniei in presa internationala a inceput sa se imbunatateasca si sa scape de cliseele vehiculate frecvent in anii de dupa revolutie: cersetori, copii abandonati si bolnavi, delincventa si saracie. Imbunatatirea imaginii s-a datorat atat unor factori interni, cat si unor evenimente internationale.
Imaginea Romaniei s-a imbunatatit si prin alaturarea la coalitia internationala in timpul loviturilor aeriene aplicate de NATO in Kosovo, Afganistan si Irak.Desi in plan intern acest lucru a dus la erodarea imaginii presedintilor Emil Constantinescu si Ion Iliescu, in plan extern, prin respectarea angajamentelor asumate, prestigiul si increderea in Romania au crescut.
Un alt eveniment cu rezonanta in presa internationala a fost anularea obligativitatii vizelor pentru romani la intrarea in spatiul Schengen. Masura a fost privita la inceput cu rezerva, de teama unor valuri de emigranti ilegali romani in Europa. Realitatea a dovedit ca aceste temeri au fost nejustificate.
Presa internationala s-a referit adesea si la catastrofele naturale, cum ar fi inundatiile din anii 2005 si 2006 si lupta cu gripa aviara.
Presa germana este interesata in mod special si de situatia din Delta Dunarii. Preocuparile presei sunt legate de conservarea mediului si de incercarea de oprire a lucrarilor intreprinse de Ucraina la canalul Bastroe, care ar atrage modificari sensibile in ecosistemul Deltei.
Full transcript