Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Gady

Ola & Gabrysia
by

Mateusz Osko

on 17 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Gady

Aleksandra Sypuła Gady - grupa zmiennocieplnych zwierząt. Współczesne gady są pozostałością po znacznie większej grupie zwierząt, której największy rozkwit przypadł na erę mezozoiczną. Obecnie z 18 znanych rzędów gadów większość wymarła w końcu ery mezozoicznej; obecnie żyją tylko 4: żółwie, krokodyle, hatterie i gady łuskonośne, które dzielą się na dwa podrzędy: jaszczurki i węże, łącznie współcześnie żyje do 7000 gatunków gadów. Historia gadów Bazyliszek pręgowany Wielkość- osiąga długość 75 cm (bez ogona 17 cm). Większość jednak ma rozmiary 43-52 cm (bez ogona 11-13 cm)
Waga- 40-70g.
Dł. życia- w naturze żyją bardzo krótko, młode są ofiarą wielu drapieżników. W terrarium prawdopodobnie mogą dożyć kilkanaście lat.
Wygląd- Barwa ciała brązowa do oliwkowo-brązowej, na każdej stronie ciała 2 białe lub żółte linie. Ponadto na grzbiecie i kończynach ciemne pasy poprzeczne. Spód ciała żółty, podgardle lekko pomarańczowe. U samca trójkątny płatek na głowie. Grzebień na grzbiecie i ogonie niewielki.
Występowanie- Meksyk, Ameryka Środkowa i północna części Ameryki Południowej.
Pożywienie- żywi się bezkręgowcami, małymi gryzoniami, czasem owocami.
Ciekawostki- Bazyliszki w momencie zagrożenia mają zdolność biegania na dwóch tylnych kończynach zarówno po lądzie jak i po wodzie. Odpowiednia budowa łusek na tylnych brzegach palcach powoduje opór w czasie uderzania o powierzchnię wody. Podmuch powietrza pod stopą formuje się w kształt kieszonki, która zapobiega stykaniu się z wodą. Ta właściwość przyczyniła się nawet do nadawania bazyliszkom lokalnej nazwy: jaszczurka Jezusa Chrystusa. Bazyliszek płatkogłowy Wielkość- osiąga długość do 92 cm długości, zwykle dorasta do 75-80 cm długości.
Waga- około 70g
Dł. życia- Śmiertelność w warunkach naturalnych jest duża, szczególnie młodych, które są ofiarą wielu gatunków zwierząt. W przypadku tych bazyliszków około 2% osobników żyje dłużej niż 2 lata.
Wygląd- zwykle barwa jest zielona, u niektórych osobników zielono-niebieska. Wzdłuż ciała biało-żółte lub niebieskawe plamki ułożone najczęściej w jeden lub dwa pasma na każdym boku ciała. Na grzebieniu grzbietowym występuje zwykle 3-5 czarnych, podłużnych pasów. Świeżo wylęgłe młode są brązowe lub oliwkowozielone z kilkoma ciemnymi, poprzecznymi pasami na grzbiecie i ogonie. Spód ciała jest jasnozielony. Dorosłe samce posiadają grzebienie na grzbiecie i na ogonie. Jego wysokość w środkowej części grzbietu równa jest w przybliżeniu średnicy ciała. Samce posiadają na głowie dwuczęściowy, lekko zaokrąglony płatek.
Występowanie- od wschodniego Hondurasu po zachodnią Panamę. Bazyliszek ten zamieszkuje wilgotne lasy, głównie wzdłuż strumieni.
Pożywienie- żywi się mięczakami, jaszczurkami, rybami, żabami, owocami, a nawet nietoperzami.
Ciekawostki- Te bazyliszki także mają zdolność biegania po wodzie i z tego powodu także są nazywane jaszczurkami Jezusa Chrystusa. Boa dusiciel Wielkość- dorasta w zależności od podgatunku i populacji do 3-4 metrów. Samice są zazwyczaj o 30-50 cm dłuższe od samców. Osobniki hodowane w niewoli bardzo rzadko osiągają długość 3,5 metra, najczęściej ich długość nie przekracza 2,5 m.
Dł. życia- żyje nawet do 25 - 30 lat.
Wygląd- Głowa mała, trójkątna, oddzielona od reszty ciała. Oczy są małe z pionową źrenicą i jasnożółtą tęczówką, przez którą przebiega pozioma ciemna pręga. Przez boki i środek głowy przebiegają trzy ciemne pasy, sięgają one karku. Ciało węża się rozszerza ku tyłowi i osiąga swój największy obwód w połowie długości. Grzbiet ma w jaśniejszych odcieniach szarości i brązu, Widoczne na ubarwieniu podstawowym czarne lub ciemnobrązowe poprzeczne plamy otoczone jasną, żółtą lub białą obwódką. W kierunku ogona plamy powiększają się i przybierają barwę, nawet krwistoczerwoną, szczególnie u samców. Wzdłuż boków ciągną się mniejsze plamy romboidalnego kształtu. Brzuch mają jasny, szary, białawy, na tym tle widoczne są ciemne cętki.
Występowanie- w większej części Ameryki Środkowej i Południowej, od północnego Meksyku po środkową Argentynę.
Pożywienie- w naturze poluje na niewielkie ssaki, ptaki, płazy, gady, a nawet ryby.
Ciekawostki- jak wszystkie dusiciele, ofiarę dusi, a następnie połyka w całości. Trawienie zajmuje kilka dni, czas ten wąż spędza w ukryciu. Wielkość- jest to średniej wielkości dusiciel. Dorosłe osobniki pochodzące z odłowu mierzą maksymalnie samce 120-140cm a samice 150-175cm. Natomiast hodowlane osobniki osiągają odpowiednio 120-160cm i 160-195cm.
Dł. życia- nie jest to zmierzone w warunkach naturalnych.
Wygląd- Wąż ten charakteryzuję się smukłym i umięśnionym ciałem. Głowa, która ma podłużny kształt jest wyraźnie wyodrębniona od reszty ciała. Źrenica jest pionowa natomiast kolor tęczówki jest zmienny. Ogony tych węży są niezwykle chwytne. Boa leśny potrafi cała noc wisieć zaczepiony końcówką ogona o gałąź i czekać na ofiarę. Ubarwienie jest niezwykle zmienne. Nie można opisać stałego schematu ubarwienia. Spotyka się osobniki ze wzorkiem na ciele lub też zupełnie gładkie. Osobniki formy dzikiej ubarwione są najczęściej brązowo, szaro lub różne kombinacje tych kolorów w połączeniu z ciekawymi wzorkami.
Występowanie- występuje w Ameryce Południowej i Środkowej. Żyje w lasach, na drzewach.
Pożywienie- boa leśne w naturze żywią się głownie gryzoniami oraz w mniejszym stopniu ptakami. Istnieją pewne informacje, że w naturze żywią się również innymi gadami.
Ciekawostki- boa leśny jest tak szybki, że może schwytać przelatującego koło niego ptaka. Boa leśny Wielkość- zazwyczaj nie przekraczają 2 metrów, najmniejsze osobniki, mierzą powyżej metra.
Waga- Ciało masywne. ale szczupłe (dorosłe osobniki nie przekraczają wagi 4,5 kg)
Dł. życia- żyje około 10 lat
Wygląd- z trójkątną w zarysie, dobrze wyodrębnioną głową,. Wzdłuż dolnej wargi słabo widoczne drobne jamki na ich dnie znajdują się termoreceptory, dzięki którym "tęczówki" odnajdują swą ciepłokrwistą ofiarę nawet w całkowitej ciemności. Ciało boa tęczowego pokrywają gładkie łuski. Jest to szczuplejszy wąż w porównaniu do np. boa dusiciela, którego osobniki porównywalnej wielkości są nawet 3 razy cięższe. Ubarwienie zależne jest od podgatunku. Zaobserwowano, że nocą podczas aktywności "tęczówki" są jaśniejsze i są bardziej "tęczowe", w ciągu dnia i po zapaleniu światła nocą ciemnieją.
Występowanie- występuje w Ameryce Środkowej i Południowej - od Kostaryki po centralną cześć Ameryki Południowej.
Pożywienie- żywią się małymi ssakami, gryzoniami. W naturze niekiedy zjada niewielkie płazy i jaszczurki.
Ciekawostki- swą nazwę bierze od tęczowego blasku nasilającego się po linieniu (choć i przed wylinką niektóre osobniki zachowują tę cechę), kiedy to mieni się najintensywniej kolorami tęczy. Zjawisko to zawdzięcza fakturze łusek, na którą składają się mikroskopijne wypukłości i wgłębienia działające jak pryzmaty rozszczepiające światło. Boa tęczowy Wielkość- jest to mniejszy kuzyn największego węża Świata - anakondy zielonej. Dorasta do 3,5 m.
Waga- anakonda żółta ma dość masywne ciało.
Dł. życia- jak większość gatunków z rodziny dusicieli są to długowieczne gady.
Wygląd- Jest ono koloru żółtego, czasem wpadającego w żółto-szary. Na grzbiecie czarne owalne plamy, na bokach plamy te są mniejsze. Brzuch biało-szary czarnymi plamkami. Głowa mało wyodrębniona od reszty ciała. Nozdrza i oczy umieszczone są wyżej niż u innych węży, umożliwia to lepsze ukrycie w wodzie, gdy wąż płynie lub zanurzony czeka na ofiarę, wystawiając tylko nozdrza i oczy ponad powierzchnie wody jak np. krokodyle. Ogon dość długi i cienki. Źrenice wyraźnie pionowe.
Występowanie- występuje w Ameryce Południowej m.in. w takich krajach jak Argentyna, Brazylia, Boliwia, Paragwaj i Urugwaj. Anakondy najczęściej spotykane są w pobliżu zbiorników wodnych.
Pożywienie- polują na ptaki, gryzonie, jaszczurki, ryby.
Ciekawostki- węże te bardzo dużo czasu spędzają w wodzie odpoczywając po polowaniu i trawiąc pokarm. Jest to przedstawiciel dusicieli o mocnych szczękach, a więc swoje ofiary łapie za głowę licznie uzębioną paszczą i obezwładnia w splotach swojego ciała. Śmierć następuje z powodu utopienia lub uduszenia, bo silne mięśnie węża blokują ruchy oddechowe ofiary. Anakondy są głównie biernymi myśliwymi i zanurzone pod wodą wystawiają tylko oczy i nozdrza nad jej powierzchnie, czekając nad nadchodzącą zwierzynę przychodzącą ugasić pragnienie. Anakondy znakomicie pływają i nurkują (potrafią zanurkować nawet na 10 - 15 minut), dzięki czemu doskonale wykorzystują prawo Archimedesa dla swego masywnego ciała. Anakonda żółta Wielkość- anakonda zielona jest największym wężem kontynentu amerykańskiego oraz jednym z największych dusicieli na świecie. Samice średnio osiągają 4m - 4,5m długości
Waga- waży 60-70kg,
Dł. życia- jak większość gatunków z rodziny dusicieli są to gady długowieczne.
Wygląd- pod fizycznym względem nie różnią się od mniejszych krewniaków - anakond żółtych. Ich głowa jest stosunkowo słabo wyodrębniona od reszty ciała, porównując z innymi, oczy znajdują się bardziej z przodu pyska co ułatwia anakondzie życie w wodnym środowisku. Nominalne ubarwienie jest koloru oliwkowo-zielonego.
Występowanie- występuje w Ameryce Południowej m.in. w takich rejonach jak dorzecze Amazonki i Orinoko. Można je także spotkać na wyspie Trynidad. Najczęściej spotykane są w pobliżu zbiorników wodnych
Pożywienie- polują na ptaki, gryzonie, jaszczurki i ryby.
Ciekawostki-węże te bardzo dużo czasu spędzają w wodzie, odpoczywając po polowaniu i trawiąc pokarm. Tak jak anakonda żółta zabija swoje ofiary potężnymi szczękami. Potrafi płynąć z prędkością 20km/h. Anakonda zielona Wielkość- Może mierzyć nawet 4m, a największa miała 5,5m.
Waga- nie określona
Dł. życia- nie określona
Wygląd- Kolor jest zwykle oliwkowo-brązowy, z dużymi owalnymi plamami w czarnym kolorze ułożonymi w dwóch rzędach wzdłuż grzbietu. Ten gatunek jest bardzo podobny do anakondy zielonej.
Występowanie- występuje w Brazylii
Pożywienie- żywi się małymi ssakami, ptakami oraz gadami.
Ciekawostki- Poluje głównie nocą. Zabija swoje ofiary topiąc je lub dusząc w wodzie. Anakonda ciemna Wielkość – jest to średniej wielkości wąż. Zazwyczaj osiąga 1,5 metra ale osobniki pewnych odmian geograficznych dorastają do 2 metrów długości
Dł. Życia – nie określona
Wygląd – zazwyczaj są ubarwione w żywą zieleń i jej różne odcienie zdarzają się osobniki całe żółte lub turkusowe
Występowanie – w Nowej Gwinei oraz w północno-wschodniej Australii.
Pożywienie – małe ssaki, gryzonie.
Ciekawostki - ogon jest bardzo chwytny do tego stopnia, że wąż może zwisać z gałęzi tylko na ogonie. Pyton zielony Wielkość – osobnik nominalny może dorosnąć do 8 m.
Wygląd – ubarwienie formy nominalnej węża stanowią jasno lub ciemnobrązowe, nieregularne duże plamy oddzielone od siebie cienkimi, jasnożółtymi pręgami.
Występowanie – zamieszkuje wschód Pakistanu, Indie, Nepal i Cejlon
Pożywienie – żywi się głównie ssakami i ptakami.
Ciekawostki - zjada większość zwierząt, które uda mu się upolować. Na wolności atakuje także np. młode antylopy. Pyton tygrysi Wielkość –jest największym z jadowitych węży, osiąga do 5,7 m długości
Waga - waży do 9 kg
Dł. życia - kobra rośnie przez całe życie, które trwa ok. 30 lat.
Wygląd – jak na obrazkach
Występowanie –jej siedliskiem są gęste górskie lasy oraz bambusowe dżungle. Występuje w południowych Chinach, Indiach i na Filipinach.
Pożywienie – żywi się przeważnie wężami, szczurami i myszami.
Ciekawostki - świetnie pływa i wspina się po drzewach. Jednym ukąszeniem potrafi nawet zabić dorosłego słonia (śmierć następuje po 3 godzinach). Człowiek, który został zaatakowany, przy braku pomocy medycznej może umrzeć w ciągu kwadransa. Śmierć następuje w wyniku porażenia mięśni oddechowych. Kobra królewska Wielkość – ma około 3m.
Wygląd –Jego głowa jest szeroka, nad oczami znajdują się wyrostki przypominające rogi. Ciało ma barwę piaskową w ciemniejsze plamki.
Występowanie –jadowity wąż, występuje w zachodnich Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Jego siedzibą są piaszczyste i skalisto-piaszczyste tereny pustynne i półpustynne.
Pożywienie – żywi się szczurami, myszami itp..
Ciekawostki - Samice niekiedy walczą ze sobą, splatają się starając przygnieść rywalkę do ziemi. Wąż ten przede wszystkim używa grzechotki, by ostrzec o swojej obecności. Nie jest agresywny, unika kontaktów z końmi, bydłem i jeleniowatych, gdyż zwierzęta te rozdeptują grzechotniki rogate, by uniknąć ugryzienia. Grzechotnik rogaty Wielkość – osiąga 70 cm długości ciała.
Wygląd – Pstra jaskrawość doskonale maskuje tego węża wśród bujnej zieleni i kolorowych kwiatów. Ma zwykle żółty odcień i małe rogi nad oczami, które mają odstraszać przeciwników.
Występowanie –gatunek jadowitego węża z rodziny żmijowatych, występujący od Ameryk Środkowej do Ekwadoru
Pożywienie – ptaki
Ciekawostki - posiada silnie toksyczny jad, jest wężem nadrzewnym, wyspecjalizowanym w polowaniu na ptaki.
Sposób polowania - żararaka rogata jest jedynym wężem polującym na ptaki w locie. Owinąwszy ogonem gałąź nieruchomo zwisa w powietrzu skręcona w spiralę. Nagły wyrzut głowy przed siebie pozwala jej chwytać blisko przelatujące ptaki. Żararaka rogata Wielkość – Mamba czarna jest największym jadowitym wężem w Afryce, o długości przekraczającej 2,5 m, ale dochodzącej niekiedy do ponad 4,5 m.
Wygląd – Nazwa gatunkowa węża pochodzi od czarnej barwy wnętrza pyska. Rzeczywisty kolor węża jest zróżnicowany, od oliwkowego, przez brązowy po lśniąco czarne.
Występowanie – gatunek jadowitego węża zamieszkujący, środkową i południową Afrykę.
Ciekawostki - Jest to jeden z najszybszych węży na świecie, zdolny poruszać się z szybkością do 20 km na godzinę (największa zanotowana szybkość wyniosła 24 km/h). Czarna mamba Wielkość – długość jego ciała dochodzi do 250cm.
Wygląd – smukłe ciało pokrywają łuski o zielonej, niekiedy bardzo żywej barwie z delikatnym czarnym wzorem.
Występowanie –występuje w południowej i południowo-wschodniej Azji. Wąż ten przebywa w lasach, pojawia się także w ogrodach.
Pożywienie – poluje na małe ssaki, ptaki, jaszczurki i płazy bezogonowe.
Ciekawostki - wąż ten potrafi wykonywać długie skoki, podczas których porusza się lotem ślizgowym. Rozkłada wówczas szeroko żebra, by zwiększyć powierzchnię nośno, a ogona używa jako steru. Wąż latający (wężolot) Gniewosz plamisty Wąż eskulapa Zaskroniec zwyczajny Zaskroniec rybołów Żmija zygzakowata Wielkość – Dorasta zwykle 1,5 m długości.
Waga - waży ponad 20kg
Wygląd –Pomimo swej nazwy legwany zielone mają różne barwy. W jednym miejscu mogą być niebieskawe z grubymi czarnymi znaczeniami, lub przybierają barwy od zieleni do lawendy, czerni, a nawet różu, mogą być czerwone, lub nawet z pomarańczowym ubarwieniem.
Występowanie –pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej.
Ciekawostki - Grzbiet i ogon legwana zielonego pokrywa rząd kolców służących do ochrony przed drapieżnikami. Może on używać swego biczowatego ogona do wymierzania bolesnych ciosów. Legwan zielony/iguana Węże - podrząd gadów z rzędu łuskonośnych. Charakteryzują się wydłużonym, beznogim ciałem i aparatem szczękowym umożliwiającym niezwykle szerokie rozwarcie szczęk.
Węże są mięsożerne. Połykają ofiary w całości, mimo że często są one większe od samego węża. Węże istniały już 150 milionów lat temu.
Węże dzielą się na dusiciele, jadowite i niejadowite. Węże Jaszczurki Grupa gadów łuskonośnych obejmująca czworonożne lub beznogie zwierzęta lądowe o wydłużonym ciele, oczach posiadających powieki i mocnych szczękach.
Występują na wszystkich kontynentach poza Antarktydą oraz na wielu wyspach oceanicznych. Są najliczniejszą grupą gadów. Padalec zwyczajny – jaszczurka beznoga Jaszczurka zielona Jaszczurka żyworodna Jaszczurka zwinka Jaszczurki występujące
w Polsce Kameleon Jacksona Kameleon jemeński – jeden z największych kameleonów na świecie. Wielkość – długość jej ciała to 80-90 cm
Wygląd - małe łuski na ciele są gładkie. Grzbiet barwy szarobrązowej licznie pokryty ciemnymi plamkami i większymi, czarnymi plamami. Kołnierz pokrywa mozaikowy, niebiesko - pomarańczowo - jasnobrązowy deseń.
Występowanie – występuje w północno-zachodniej Australii i Nowej Gwinei. Żyje na terenach suchych, zadrzewionych.
Ciekawostki - z boków szyi i spod żuchwy wyrasta obszerny fałd skórny opadający na ramiona, tworząc pomarszczone fałdy. W razie zagrożenia rozpościera go, a efekt odstraszający potęguje szeroko otwarta paszcza ukazująca jaskrawe wnętrze. Agama kołnierzasta Wygląd – jej ubarwienie jest płowe, brunatne lub szare, moloch straszliwy jest jaszczurką, którą rozpoznaje się natychmiast po jej przysadzistym kształcie, kolczastej „zbroi” i powolnym sposobie poruszania, któremu towarzyszy charakterystyczne kołysanie się w przód i w tył. Ostre kolce pokrywają całe jego ciało, a najdłuższe znajdują się na głowie i grzbiecie. Małe ciernie są nawet na nogach i stopach.
Występowanie – zamieszkuje zachodnioaustralijskie pustynie.
Pożywienie – jej pokarmem są mrówki.
Ciekawostki - jaszczurka z rodziny agamowatych. Moloch straszliwy Wielkość – osiąga długość ciała 30 cm
Wygląd – ubarwienie kameleona pospolitego zależy od otoczenia i ulega znacznym zmianom. Podstawowy kolor grzbietu jest zielony. Na ubarwienie jaszczurki wpływa również jej stan emocjonalny – spokojny kameleon ma kolor żółtozielony, a zaniepokojony jest czarny.
Występowanie – występuje w południowej Hiszpanii, na Krecie, w północnej Afryce, na Wyspach Kanaryjskich oraz w południowo-zachodniej Azji
Pożywienie – kameleon pospolity żywi się pająkami, ma także niewielkimi owadami.
Ciekawostki - gatunek jaszczurki z rodziny kameleonowatych. Kameleon pospolity Żółwie Gady żyjące ponad 250 milionów lat temu. Charakteryzują się obecnością pancerza chroniącego cały tułów. Wśród żółwi spotyka się zwierzęta zarówno mięsożerne, jak i roślinożerne, wodne i lądowe. Wszystkie są jajorodne. Występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Wielkość – długość ciała wynosi 30 do 45cm.
Wygląd – całe ciało jest ciemno ubarwione
Występowanie – występuje w Północnej Ameryce Południowej: Brazylii, Gujanie i Wenezueli. W bagnistych rozlewiskach rzek.
Pożywienie – odżywia się głównie małymi rybami oraz innymi organizmami wodnymi: żaby, kijanki, owady wodne.
Ciekawostki - gatunek gada z rodziny żółwi wężoszyjnych. Żyje w środowisku wodnym. Żółw Matamata Wielkość – żółwie te osiągają zwykle długość do ok. 11 cm
Wygląd – ubarwienie skorupy: czarne w żółte kropki.
Występowanie – występuje we wschodniej części Ameryki Północnej. W niewielkich sadzawkach i rowach.
Pożywienie – żywi się roślinami wodnymi oraz drobnymi zwierzętami .
Ciekawostki - gatunek żółwia z rodziny żółwi błotnych. Często na brzegu wygrzewa się w słońcu. Żółw kropkowany/cętkowany Wielkość – jego długość ciała dochodzi do 120cm
Waga –nawet do 300kg.
Wygląd –jego barwa ciała jest brązowo-zielona.
Występowanie – występują we wszystkich ciepłych morzach i oceanach strefy równikowej.
Pożywienie – żywi się trawą morską i glonami.
Ciekawostki - gatunek gada z rodziny żółwi morskich. Nazwa żółw zielony pochodzi od koloru ich tkanki tłuszczowej. Często spotyka się go na pełnym morzu w stadach. Jest sprawnym pływakiem i wytrwałym wędrowcem. Żółw jadalny/zielony Wielkość – jego długość ciała wynosi 20-25cm.
Wygląd – jest barwy oliwkowej lub oliwkowo – brązowej.
Występowanie – występuje w Ameryce Północnej od Kanady do Meksyku, Ameryce Środkowej i na północnych obszarach Ameryki Południowej. Zasiedla wody słodkie i słonawe.
Pożywienie – odżywia się rybami i żabami.
Ciekawostki - gatunek gada z rodziny żółwi skorpuchowatych. Jest żółwiem wodnym. Żółw jaszczurowaty/kajmanowy Wielkość i waga – największy znaleziony osobnik mierzył prawie 3 metry i ważył 1000 kg Na ogół za duże uważa się osobniki, których waga przekracza 200 kg, a wysokość dochodzi do 1 metra.
Dł. Życia – żyje ponad 100 lat.
Wygląd – całe ciało jest jednolicie brunatne lub czarnawe.
Występowanie – zamieszkuje wyspy Galapagos.
Pożywienie – jest roślinożercą, podstawą jego pożywienia jest opuncja figowa.
Ciekawostki - gatunek jednego z największych żółwi na świecie. Jest żółwiem lądowym. Żółw słoniowy Waga – Jego długość ciała wynosi do 28 cm
Wygląd –na skorupie ma guzy o stożkowatym kształcie, na których znajduje się żółto-czarny rysunek, przypominający gwiazdę.
Występowanie –zamieszkuje południową Azję, występuje na trawiastych wybrzeżach i sawannach na Półwyspie Indyjskim.
Pożywienie – żywi się zielonymi częściami roślin. Żółw gwiaździsty Jedynym żółwiem występującym na terenie Polski w granicach swojego naturalnego obszaru występowania jest żółw błotny. Rząd gadów, jedynych oprócz ptaków współczesnych przedstawicieli archozaurów. Obecnie reprezentowany jest przez trzy rodziny: krokodylowatych, aligatorowatych oraz gawiali. Poszczególne rodziny różnią się między sobą kształtem pyska oraz liczbą i układem zębów. Żyją w strefie tropikalnej, subtropikalnej i umiarkowanej na wszystkich kontynentach oprócz Europy i Antarktydy. Krokodyle Wielkość-Długość do 5 m (samiec), 3,2 m (samica)
Waga-Masa ciała 380 kg (samiec), 200 kg(samica)
Występowanie-żyje w górnym i dolnym biegu rzeki Orinoko od Wenezueli do Kolumbii. Należy tam do zwierząt chronionych.
Pożywienie-ryby, duże ptaki i małe ssaki. Krokodyl orinokański Wielkość-długość przeciętna 3,5 m
Waga-masa ciała 180–450 kg
Występowanie- Południowa Floryda i Wielkie Antyle, Ameryka Środkowa i północna Ameryka Południowa
Pożywienie-głównie ryby, a poza tym ptaki, małe ssaki, kraby i żółwie. Swoje ofiary atakuje i zjada pod wodą. Krokodyl amerykański Wielkość-może osiągać długość 5,5 m
Waga-około 1 tony.
Występowanie-występuje prawie w całej Afryce.
Pożywienie- ryby, duże ptaki
Ciekawostki-krokodyl nilowy ma największy w stosunku do wielkości ciała mózg, spośród wszystkich współczesnych gadów. Krokodyl nilowy Wielkość-długość do ok. 2 m
Waga- masa ciała do 44 kg
Wygląd-grzbiet oliwkowo-brązowy, plamisty. Boki tułowia jasnobrązowe z deseniem ciemnych plam. Młode są czarne z jasnożółtymi paskami, podobnie jak młode aligatora amerykańskiego, które jednak mają więcej pasków. W przeciwieństwie też do niego mają kostne płyty powyżej każdej powieki. Koniec pyska ma też nieznacznie zadarty i bardziej zwężony. Zęby są lepiej przystosowane do miażdżenia mięczaków. Brzuszne płytki są skostniałe przez co ich skóra nie miała znaczenia gospodarczego.
Występowanie- żyje w chinach
Pożywienie- głównie wodne bezkręgowce: skorupiaki, małże, ślimaki oraz ryby. Niekiedy uda im się upolować szczura lub kaczkę. Aligator chiński Wielkość- Długość do ok. 3,4 – 4,4 m (samce) 2,5–3 m (samice)
Waga- Masa ciała do 300 kg
Wygląd- grzbiet ciemny oliwkowozielony, plamisty. Brzuch jasnożółty. Pysk krótki i szeroki. Kiedy jest zamknięty, krawędź górnej szczęki zachodzi na zęby w dolnej szczęce, którym odpowiadają zagłębienia w szczęce górnej, w którym niższe zęby odpowiednie do zagłębień wystają na zewnątrz górnej szczęki. Pomiędzy oczami na kościach czaszki występuje kostny twór, podobny jaki ma kajman okularowy, ale nie tak wyraźny. Młode to miniatury dorosłych, różnią się jednak ubarwieniem ponieważ posiadają jasnożółte poprzeczne paski na czarnym tle zapewniające kamuflaż. Z wiekiem stopniowo tracą żółte paski i stają się oliwkowobrązowe i czarne. Obszary wokół szczęk, na szyi i brzuch są śmietankowo białe. Potrafią zaciskać szczęki z siłą 9452 niutonów – największą spośród wszystkich współczesnych zwierząt
Występowanie- Południowo-wschodnie stany USA: Alabama, Arkansas, Karolina Północna i Południowa, Floryda, Georgia, Luizjana, Missisipi, Oklahoma, Teksas.
Pożywienie- ryby, żaby, żółwie, mniejsze ssaki, ptaki i gady w tym małe aligatory, padlina. Aligator amerykański Wielkość- długość 2,5 do 3 m
Wygląd- na bokach dolnej szczęki ma 3–5 charakterystycznych owalnych ciemnych plam. Czaszka stosunkowo krótka, duże zęby żuchwy wyraźnie widoczne przy zamkniętym pysku.
Występowanie- Ameryka Południowa: północna Argentyna, południowa Brazylia i Boliwia oraz Paragwaj.
Pożywienie- spośród wodnych bezkręgowców głównie ślimaki oraz kręgowce: ryby, płazy, gady
Ciekawostki- jego nazwa pospolita "kajman piraniowy" nawiązuje do widocznych zębów dolnej szczęki, które wystają na boki szczęki górnej. Kajman Żakare Wielkość-długość do ok. 2 m
Wygląd-pysk szeroki, a w stosunku do długości szerszy niż ma aligator amerykański. Ubarwienie jasnooliwkowe. Grzbiet pokryty płytkami kostnymi.
Występowanie-Północna Argentyna, Boliwia, południowo-wschodnia Brazylia, Paragwaj, Urugwaj.
Pożywienie-głównie wodne bezkręgowce, a przede wszystkim ślimaki, oraz ryby, płazy i inne. Wydaje się, że ich szczęki są przystosowane do zgniatania pancerzy żółwi. Kajman szerokopyski GADY Wielkość-długość: samce do 170 cm, zwykle tylko do 150 cm, samice zwykle do 125 cm
Wygląd-jeden z najmniejszych gatunków krokodyli. Głowa wysoka, pysk wydłużony, stosunkowo najwęższy ze wszystkich kajmanów, bez belki kostnej między oczami. Barwa ciała z wierzchu czekoladowo-brązowa, na brzuchu jaśniejsza z ciemnymi plamami.
Występowanie-pogranicze dorzeczy Amazonki i Orinoko w Ameryce Południowej.
Pożywienie-żywi się głównie rybami, płazami i bezkręgowcami. Kajman Schneidera Wielkość- długość ok. 2,5 m (samiec) 1,5 m (samica)
Wygląd- na dużej masywnej głowie pomiędzy oczami na kościach czaszki pod oczodołami występuje kościsty twór, przypominający poprzeczkę okularów. Podobny kostny twór mają kajman czarny i kajman szeroko pyski. Pysk średniodługi. Ubarwienie ciała zazwyczaj ciemnooliwkowe. Młode osobniki są żółte z ciemnymi plamami na ciele i ogonie. Wraz z wiekiem żółty kolor zanika. Podgatunki różnią się między sobą kolorem, rozmiarami i kształtem czaszki.
Występowanie- Ameryka Południowa i Środkowa: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka, Ekwador, Salwador, Gujana, Gwatemala, Honduras, Meksyk, Nikaragua, Panama, Peru, Surinam, Tobago, Trynidad, Wenezuela.
Pożywienie- je ryby, płazy, gady, ptaki wodne oraz ssaki. Młode żywią się rozmaitymi wodnymi bezkręgowcami: owady, skorupiaki, mięczaki.
Ciekawostki- gatunek nizinny łatwo adaptujący się do różnych warunków środowiska. Preferuje obszary ze spokojnymi ciekami wodnymi. Z całej rodziny zajmuje największy obszar. Do pewnego stopnia toleruje zasolenie wody. Kajman okularowy Wielkość- Długość 1,5 – 1,6 m (samce) 1,2 m (samice).
Wygląd- najmniejszy przedstawiciel aligatorowatych i najmniejszy w ogóle ze wszystkich krokodyli. Na grzbiecie i brzuchu ma pancerz z kostnych płyt. Budowa głowy różni się od pozostałych krokodyli - jest krótka, bardzo gładka i wklęsła z wysoką czaszką i zadartym pyskiem oraz dolną szczęką wyraźnie podniesioną do góry. Kształt czaszki może mieć związek z kopaniem nor, których używają jako schronienia podczas dnia. Młode są brązowe ze słabymi paskami. Dorosłe są ciemniejsze. Głowa barwy czekoladowo-brązowej z takim kolorem tęczówki. Dolna szczęka w białe paski.
Występowanie- Ameryka Południowa: Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Ekwador, Gujana Francuska, Gujana, Paragwaj, Peru, Surinam, Wenezuela.
Pożywienie- ryby i wodne bezkręgowce: kraby, mięczaki, krewetki, a także lądowe bezkręgowce. Kajman karłowaty Wielkość- dorastają do 4 m
Wygląd- uważany za największego przedstawiciela aligatorowatych. Ciemno ubarwiony, na dolnej szczęce szare paski, które u starszych osobników stają się brązowe. Na bokach ciała jasnożółte lub białe paski, bardziej wyraziste u młodych zwierząt. Wyglądem odbiega od pozostałych kajmanów, szczególnie czaszka, która ma wyraźnie większe oczy i stosunkowo węższy pysk. Podobnie jak u innych ma kostny twór rozszerzający od oczu w dół pyska.
Występowanie- Ameryka Południowa: Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Ekwador, Gujana Francuska, Gujana, Peru.
Pożywienie- Ryby i inne wodne kręgowce, w tym duże kapibary. Kajman Czarny Węże występujące
w Polsce – jedyny jadowity wąż w Polsce. Gabrysia Ośko
Full transcript