Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kalla Kriget

Kalla Kriget, Historia för Rytmus
by

David Flato

on 16 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kalla Kriget

Kalla kriget 1947 myntades begreppet kalla kriget.
Bara två år tidigare hade de två supermakterna
USA och Ryssland stått eniga i en allians för att
vinna kriget mot Tyskland och Japan. Deras
samarbete tog slut på det blodigaste och största
kriget i världshistorien. Men 1947 var de plötsligt
"kalla" fiender. USA USA var det landet som tjänade mest på andra
världskriget. De ökade sin BNP med 50 %
De hade tillverkat mer krigsmaterial än alla andra länder tillsammans
Amerikanarna hade förlorat mycket mindre soldater än Frankrike, Kina, Japan, Tysklan och Sovjetunionen.
USA hade inte skadats hemma (förutom Pearl Harbour på Hawai) utan tvärtom kunnat bygga ut och modernisera infrastruktur och industri.
1945 stod USA för hälften av alla världens industriproduktion och kontrollerade 2/3 delar av världens guldreserver. USA drev fram bildandet av FN (från NF), IMF (International Monetary Fond), Världsbanken och GATT (General Agreement on Tariffs and Trade, som 1995 blev WTO-World trade organization).
För ett land som länge velat isolera sig var detta en agressiv politik för att bibehålla sin världsledande ställning. Det var viktigt att motverka länders isolering efter kriget för att främja USAs internationella handel. För att få stöd av befolkningen i USA för deras aktiva utrikespolitik behövde de en gemensam fiende. Trumanadministrationen (tog över efter Roosevelts död 1945) har därför överdrivit hotet om från Sovjetunionen och kommunismen när helst det gått. Sovjetunionen Andra världskriget vanns till stor del av Sovjetunionen. Det var i strid i med Sovjetunionen som 74% av de Tyska förlusterna skedde.

Sovjetunionen var ett av de länder som drabbats värst av kriget: 27 miljoner döda (2/3 delar civilbefolkning. + 1 miljon som svalt 1946 bl.a. p.g.a. kriget. Den radikalaste åtgärden var USAs atombombning av Hiroshima och Nagasaki. Enligt vissa historiker genomfördes dessa för att markera revir och makt gentemot Sovjetunionen. Det var ett maktspel inför kommande uppdelning av världen i.o.m. freden.

(Dessa historiker som forskade om kalla kriget kallades "revisionister".) Det viktigaste var att undvika nya invasionsförsök och detta skapades med hjälp av en buffert där. Främst därför skapade de sin s.k. Warzawapakt. Sovjetunionen var likt USA intresserade av handel och även där blev Warzawapakten och kontrollen över Östeuropa mycket viktig. Marshallplanen sågs av Sovjet som ett försök att knyta länder till USA och därför övertalades alla östeuropeiska länder till att tacka nej. Dessutom spreds en kampanj bland socialister i väst att tacka nej till den amerikanska "imperialist hjälpen". Något som har förvånat flera forskare när de Sovjetiska arkiven blev tillgängliga 1990-talet är att Sovjets offentliga uttalanden faktiskt stämde med vad de sa internt. Det finns inga belägg för västeuropas oro om en Sovjetisk invasion. SOVJETISK SOCIALISM AMERIKANSK LIBERALISM Europa delas upp. Snart blir dessutom hela världen en del i spelet mellan dessa supermakter. Det kalla kriget har ett finger med i de flesta av världens konflikter från 1947 och framåt. Till stor del handlade det om makt, inflytande och ekonomi. Men... det handlar även om ideologi (i alla fall enligt de officiella uttalandena). En enorm rädsla för ett tredje världskrig och framförallt för ett kärnvapenskrig. Alla var så spända att t.o.m. en direktlinje infördes mellan de två presidenterna för att minska risken för kärnvapenkrig av misstag. Det här var en tid av intriger, nykolonialism, maktkamp, rymdtävling, kraftmätningar och spioneri. Alla länder blev på något sätt invovlerade. Sverige som skulle vara neutralt genomförde t.ex. flygspaningar över Sovjetisk mark, hade ett hemligt samarbete med NATO och blev infiltrerade av spioner. Marshallplanen lanserades 1947 och USA bidrog med ca 13 miljarder dollar, det mesta som gåvor. Planen gick ut på att hjälpa västeuropa (16 länder) på fötter igen och därmed förhindra kommunismens spridning och framtida handel. Trumandoktrinen
1947 sa Truman att de överallt skulle hjälpa: "... fria folk som kämpar mot försök från väpnade minoriteter eller främmande intressen att vinna herravälde". Trumandoktrinen var direkt riktad mot Sovjetunionen och innebar en ny inriktning av USA:s traditionella utrikespolitik under fredstid. Senare bildades Atlantpakten (nu NATO). 1949 Kalla kriget Av: David Flato Exempel på konflikter:
Koreakriget 1950-53
Ungernrevolten 1956
Vietnamkriget 1950-60-70-talet
Berlinmuren 1961
Kubakrisen 1962
Pragvåren 1968
Afghanistan 1979-1988

Områden som har genomgått stora förändringar 1945 →:
Sovjet (Betoning på Gorbatjov-eran under 1980-talet)
Kina och Mao (1949-76)

Plus en mängd andra konflikter och områden.
Full transcript