Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kes-kes Tanggungan Juruaudit Dengan Pelanggan, Tipu dan PIha

No description
by

Nurazimah Ayub

on 11 August 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kes-kes Tanggungan Juruaudit Dengan Pelanggan, Tipu dan PIha

Isu :
Sama ada Juru Audit Ernst & Young didapati terlibat ataupun tidak dalam penipuan pada Kunci Kira-kira
Prinsip Undang- undang :
Seksyen 17 Akta Syarikat 1965 - seseorang itu dianggap menipu apabila berniat untuk melakukan penipuan dengan tujuan untuk membuatkan pihak lain mengikat kontrak dengannya.
Tanggungan Juruaudit Dengan Pelanggan
Terima Kasih
Kes-kes Tanggungan Juruaudit Dengan Pelanggan, Tipu dan PIhak Ketiga
Liabiliti Juruaudit Terhadap Penipuan
Contoh Kes :
Jumaat, 22/08/2008 -Beratus ribu dolar wang telah digelapkan oleh akauntan-akauntan Fatah di kementerian kewangan Palestin minggu ini, menurut sumber yang boleh dipercayai di Ramallah .

Wang genting itu dilaporkan untuk dibayar kepada “guru-guru gantian” yang tidak menerima gaji mereka selama hampir dua tahun.

Sumber tersebut berkata juruaudit di kementerian kewangan telah menyelewengkan beratus ribu dolar ke dalam akaun-akaun bank peribadi mereka dan berkemungkinan wujud pakatan sulit dengan beberapa pegawai kanan Fatah.

isu :
samaada Juruaudit 'Fatah' melakukan penyelewengan ataupun tidak.
prinsip undang-undang:
S.17 Akta Syarikat 1965, ia bermakna bahawa jika salah satu pihak kepada kontrak itu melakukan sesuatu perbuatan dengan niat untuk memperdaya pihak yang lain untuk mempengaruhi beliau untuk menyertai kontrak.
Kes :
keputusan mahkamah : Mahkamah mendapati Juruaudit Fatah telah melanggar peraturan sebagai Juruaudit.
penyelewengan Juruaudit 'Fatah' pada 22/08/2008
" kes ini menyatakan beratus ribu dolar wang yang telah digelapkan oleh Juruaudit di kementerian kewangan palestin. Wang tersebut dilaporkan untuk dibayar kepada guru-guru gantian yang tidak menerima gaji selama 2 tahun.
Kesimpulan...
Juruaudit Fatah telah melanggar peraturan-peraturan sebagai Juruaudit
contoh kes
[1963] 2 All E.R. 575)
Hedley Byrne lwn Heller (Hedley Byrne v. Heller

- Pihak perbankan Hedley Byrne (suatu perkongsian pengiklanan) menalefon bank Heller & Partners Ltd. (syarikat berhad) dan membuat pertanyaan mengenai keadaan kewangan dan rekod kredit salah satu daripada syarikat pelanggan Heller, Easipower Ltd. Hedley Byrne bercadang hendak memasuki beberapa kontrak pengiklanan bersama mereka, dan mahu memastikan keselamatan kewangan mereka. Heller menyatakan bahawa mereka berada dalam keadaan kewangan yang stabil, akan tetapi telah mengenepikan kewajipan berjaganya dengan menyatakan bahawa maklumat berkenaan: "adalah untuk kegunaan peribadi anda tanpa sebarang kewajipan pada pihak bank dan pegawainya." Hedley Byrne telah menggunakan maklumat ini dan memasuki perhubungan kontrak dengan Easipower yang telah menjadi bankrup. tidak lama kemudiannya. Oleh sebab tidak dapat mengambil semula pelaburannya daripada kebangkrupan berkenaan, Hedley Bryne mendakwa Heller untuk kecuaian, dan mendakwa bahawa maklumat yang diberikan kepadanya cuai dan tidak benar.
isu
samada Heller & Partners Ltd. bertindak jujur atau tidak dengan Hedley Byrne.
Prinsip Undang-undang
Para juruaudit boleh dianggap sebagai cuai, melanggar kontrak atau menipu jika mereka didapati gagal menjalankan tugas-tugas secara teliti dan sewajarnya
Kesimpulan
Kes
Hedley Byrne menelefon bank Heller& Partners Ltd. dan membuat pertanyaan mengenai keadaan kewangan dan rekod kredit salah satu daripada syarikat pelanggan Heller, Easipower Ltd. dan bercadang mengikat kontrak pengiklanan. Heller menyatakan bahawa mereka berada dalam keadaan kewangan yang stabil sedangkan beliau bankrap dan Hedly terus percaya.
Heller & Partners telah telah gagal untuk menjalankan jagaan profesional yang sesuai
Mahkamah mendapati bahawa perhubungan antara mereka "cukup dekat" untuk mendirikan kewajipan berjaga. Ia munasabah untuk diketahui oleh mereka bahawa maklumat yang diberikan akan digunakan untuk memasuki sejenis kontrak. Ini akan menghasilkan suatu "perhubungan istimewa", di mana defenden mesti mengambil kewajiban berjaga dalam pemberian nasihat untuk mengelakkan liabiliti kecuaian. Akan tetapi, pada faktanya, pengecualian telah didapati cukup untuk melepaskan Heller daripada kewajiban berjaga yang muncul hasil tindak tandukannya.
Juruaudit Fatah melakukan penyelewengan
Kes Penipuan Juruaudit :
Lehman Brothers lawan Juru Audit Ernst & Young

Juru Audit Tetuan Ernst & Young telah dituduh bersubahat dalam melakukan penipuan pada Kunci Kira-kira Syarikat Lehman Brothers dengan mneggunakan "window-dressing" dengan tujuan untuk memperdayakan pemiutang dan pelabur. Syarikat Lehman Brothers telah mendakwa Ernst & Young telah bekerjasama dengan eksekutif kewangan di syarikatnya dalam memalsukan jumlah sebenar aset dan liabiliti pada Kunci Kira-kira. Penipuan ini, seperti yang didakwa Lehman telah menyebabkan syarikatnya muflis dan bankrap.

Dalam kes Lehman Brothers lwn Ernst & Young, juruaudit didapati tidak bersalah terhadap tuduhan bahawa beliau bersubahat melakukan penipuan yang menyebabkan keruntuhan syarikat Lehman Brothers itu. Ia, atas tanggungan sendiri telah bertanggungjawab di atas pemalsuan jumlah aset dan liabiltiti yang dilakukan oleh pekerja bagi syarikatnya.
Juruaudit Ernst & Young tidak bertanggungan ke atas penipuan pada Kunci Kira-kira Syarikat Lehman Brothers kerana beliau tidak terlibat dalam pemalsuan angka aset dan liabiliti syarikat tersebut.
Contoh Kes
MAN dikeluarkan prosiding terhadap Freightliner mendapatkan kembali ganti rugi bagi perakaunan palsu di bawah jaminan dalam perjanjian pembelian saham. Ia telah diterima bahawa, akibat daripada manipulasi Encik Ellis, buku-buku yang berkaitan dengan akaun tidak memberi gambaran yang benar dan saksama mengenai kedudukan kewangan ERF, dan bahawa ada sewajarnya menjadi pelanggaran perjanjian pembelian saham oleh Freightliner. Hakim Percubaan diadakan, ia adalah bertanggungjawab untuk MAN berkenaan dengan Encik Ellis 'penipuan, ia berhak untuk mendapatkan kembali daripada E & Y (UK) atas alasan bahawa liabilitinya telah menyebabkan dari melanggar satu atau lebih tugas yang terhutang oleh E & Y (UK) untuk Barat Star berhubung dengan pengauditan ERF dan senaman usaha wajar.
Liabiliti Juruaudit Terhadap Pihak Ketiga
Samada juruaudit itu boleh dikaitkan dengan kerugian yang ditanggung oleh pihak ketiga.
Prinsip Undang-Undang
Juruaudit boleh dianggap bertanggungjawab kepada pihak ketiga, samaada daripada sudut undang-undang awam mahupun status, jika mereka mengetahui secara munasabah mengenai kebergantungan pihak ketiga terhadap maklumat yang dilaporkan.
Isu
Kes
MAN keluarkan prosiding terhadap Freightliner mendapatkan kembali ganti rugi bagi perakaunan palsu dibawah jaminan dalam perjanjian pembelian saham. Ia telah diterima bahawa, akibat daripada manipulasi Encik Ellis, buku-buku yang berkaitan dengan akaun tidak memberi gambaran benar dan saksama mengenai kedudukan kewangan ERF, dan bahawa ada sewajarnya menjadi pelanggaran perjanjian pembelian saham oleh Freightliner .
Keputusan Mahkamah
Kerugian yang dialami oleh Freightliner dalam kes ini mengambil bentuk liabiliti dalam ganti rugi kerana penipuan yang timbul daripada kenyataan yang dibuat oleh Encik Ellis dalam rundingan dengan MAN, bukannya ketidaktepatan akaun sendiri, dan ini bukan satu kerugian yang E&Y (UK) mengambil alih tanggungjawab melindungi dari Western Star.
Kesimpulan
Juruaudit tidak dikaitkan dengan kerugian yang ditanggung oleh pihak ketiga.
Liabiliti Juruaudit terhadap penipuan
Kes Mahkamah :
Kesimpulan :
liabiliti juruaudit terhadap pihak pelanggan
liabiliti juruaudit terhadap pihak ketiga
liabiliti juruaudit terhadap penipuan
kes-kes liabiliti juruaudit
Full transcript