Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Physics project

No description
by

The G

on 9 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Physics project

Eclipses
What is a solar eclipse?
How the Game Works
You will be divided into 2 teams and each team together will answer 28 questions
Spinner!
If you're stuck on a question, your team may spin the spinner which may provide a hint to answer your question
Thank you for participating and watching our presentation!
Earth-Moon System
By: Wilson, Longco, Natalie, Kristy
How does this happen?
This phenomenon occurs whenever there is a new moon and the Moon is positioned between Earth and the Sun

Why does this happen?
A solar eclipse is an eclipse in which the Moon overshadows the Sun
Due to the fact the Moon and Sun appear to be the same size, the two align and create a Solar Eclipse
In reality, the Sun is 400 times larger than the Moon and in addition, the Sun is also about 400x farther away from Earth than the Moon

Total eclipses can range from about 5 seconds to just over 7 minutes long!
DID YOU KNOW?
Sometimes the Moon will completely cover the Sun during a total solar eclipse, leaving only the outer atmosphere of the Sun, called the corona, visible
There will be a small avatar for both teams to indicate which question is focused upon
Every question that is answered correctly is worth a colored stamp while each question answered incorrectly is worth none
Tides
What are tides?
The rising and falling of large bodies of water
What causes tides?
Gravitational interaction between the Sun and Moon on Earth.
Spring Tides
Neap Tides
When the Sun and Moon are perpendicular to each other with respect to Earth
During the first and third quarter moon phases
Twice in each day
When do Neap Tides occur?
When the Sun, Moon and Earth form a straight line and the gravitational pull on Earth is strong
During the new and full moon phases
Twice in each day
When do Spring Tides occur?
Gravity
What is gravity?
A force that pulls all objects toward the center of the Earth
What is Newton's law of universal gravitation?
"Two objects exert a gravitational force of attraction on each other"
Objective:
To go around the orbit and answer correctly all 28 questions to receive the maximum number of points
Players: Unlimited
The team with the most stamps wins!
However! A team may only use the spinner once
Bibliography:
Science Probe 9 Textbook
Physics 11 Textbook
http://www.physicsclassroom.com/class/newtlaws/Lesson-4/Newton-s-Third-Law
http://www.tides.gc.ca/eng
http://www.infoplease.com/encyclopedia/science/moon-the-earth-moon-system.html
http://www.moonconnection.com/lunar_vs_solar.phtml
http://theory.uwinnipeg.ca/physics/circ/node7.html

Pics:
http://www.livescience.com/5755-real-tsunami-inspired-legend-atlantis.html
http://writeousrhema.wordpress.com/2012/07/01/unresolved-issues-soul-magnets-that-attract-the-wrong-repel-whats-right-for-you-2-2/
http://whatnextbook.com/wordpress/?tag=decisions
http://www.logotron.co.uk/iLOGjunior/examplesgallery.html
http://www.eg.bucknell.edu/physics/astronomy/astr101/specials/tides.html
http://leds-news.blogspot.ca/2014/01/how-to-buy-new-energy-efficient-light.html
http://astroclimateconnection.blogspot.ca/2011_11_01_archive.html
http://www.prairierootsresearch.com/iowa-calendar-june-2012/
http://www.math.nus.edu.sg/aslaksen/teaching/tides.html
http://earthsky.org/earth/tides-and-the-pull-of-the-moon-and-sun
http://biblestudy.bb3host.com/viewtopic.php?f=75&t=10395
http://www.digitalmicroscope.com/solutions/vhx/super_resolution.php
http://13signsastrology.wordpress.com/2013/02/03/moon-magick-how-to-manifest-within-the-8-phases-and-5-aspects-of-the-moon/
A stamp collector is provided for each team to record the number of stamps
GAME TIME!
Remember those facts we've educated into you?
It's time to show your learning!
1. What is Newton's law of universal gravitation?
2. When does a solar eclipse occur?

a) Velocity of an object remains constant until a force acts upon the object
b) All objects are attracted to each other
c) Gravity pulls everything down
d) Both A and C
Answer:
B!
Answer:
A!
3. When do Neap Tides occur?
a) When the Sun and Moon are perpendicular to each other with respect to Earth as they are during the first and third quarter moon phases
b) When the Sun, Moon and Earth form a straight line
c) Twice in each day
d) a) and c) are correct

Answer:
A!
a) During a new moon, when the Moon is directly between Earth and the Sun
b) New Years
c) Halloween
d) When the Sun is between Earth and the Moon

a) Propane
b) A movie
c) Force that pulls all objects toward the center of the Earth
d) Oxygen gas
4. What is gravity?
5.

Why does the Sun and Moon appear to be the same size in the sky?

a) The Sun is approx 400x larger than the Moon and approx 400x farther away from Earth than the Moon
b) They just do
c) The Sun is farther
d) All of the above

Answer:
C!
Answer:
A!
6. Spring tides are more common during the spring.
a) True
b) False
Answer:
False!

a) When the Sun and the Moon are perpendicular to each other with respect to Earth
b) During the new and full moon phases when the Sun, Moon and Earth are in a line and the gravitational pull on Earth is strong
c) Earthquake
d) During Spring

7. When do spring tides occur?
Answer:
B!
8. Why are solar eclipses important to astronomers?
a) It improves our knowledge of Outer Space
b) Astronomers can safely study bursts of gases from the Sun
c) To experience this phenomenon without damaging their eyes
d) All of the above
Answer:
B!
9. What causes tides?
a) Gravitational interaction between Earth and Moon.
b) Hurricanes
c) The rotation of the core in the center of Earth
d) Drifting of tectonic plates

Answer:
A!

a) Rising and falling of large bodies of water
b) A smaller version of a Tsunami
c) A laundry detergent
d) A laundry detergent better than Sunlight
10. What are tides?
Answer:
A!
Full transcript