Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Qyteterimi indian

No description
by

iris cano

on 4 April 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Qyteterimi indian

Arti dhe arkitektura
Qyteterimi indian
Organizimi shoqeror dhe qytetet
Ekonomia
Besimet fetare dhe jeta pas vdekjes
Hinduizmi ka qene besimi kryesor i indianeve per rreth 2000 vjet.Ai eshte besim politeist; Hindute besonin ne shume perendi.Perënditë kryesore janë: Brahma, Shiva dhe Vishnu.
Këto të treja janë konsideruar si Trimurta:të treja aspektet e Zotit Universal.Brahma simbolizonte krijuesin,Vishnu ruajtësin dhe Shiva shkatërruesin.Historite per keto perendi jane shkruajtur ne librin e Vedas dhe ne poema te tjera epike. Ata besonin ne rimisherimin dhe per kete arsye trupat varroseshin me objekte personale.Prifterinjte meditonin per tu lidhur shpirterisht me perendite.
Qyteterimi i lashte indian
Qytetërimi i parë i madh i Azisë Jugore ishte qyteterimi i lugines se Indit .Qyteterimi indian ishte fillimisht i vendosur ne Indine e diteve moderne dhe ne Pakistan i cili ka qene historikisht pjese e Indise se lashte dhe u zhvillua shume nga viti 2600 deri ne 1900pr.K . Eshte nje prej qyteterimeve urbane me te vjeter bashke me Mesopotamine dhe Egjiptin e lashte. Ky ishte një qytetërim i lashtë e vendosur në rajonin veri-perëndimore të nënkontinentit indian . Dy lumenjte kryesore jane :Indi dhe Gangu.
Qe prej vitit 2500 P.K. qytetërimi indian ishte I dominuar nga 2 qytete: Harappa dhe Mohenjo-Daro. Qytetet ishin te rrethuara me mure rreth tyre, sisteme kanalizimi dhe rruge te shtruara. Qytetet dhe fshatrat nuk ishin politikisht të bashkuar por ndanin të njëjtën kulturë dhe gjuhë.Sistemi I kastave në Indi është ndarja në shtresa jo sipas besimit fetar.
Brahminet – Priftërinjtë dhe udhëheqësit
Kshatriyet - Luftëtarët
Vaishyet - Tregtarët
Shudret – fermerët
Te paprekshmit; Jo arianet
Njerëzit e Indit mbillnin fara në fushë pas përmbytjeve në nëntor , kur uji tërhiqej nga përmbytjet , dhe mblidhnin te korrat e grurit dhe te elbit në prill para ardhjes së përmbytjes ardhshëm. Ata ndoshta kane përdorur parmenda prej druri ose bakri .Njerëzit e Indit përdornin bakrin dhe kallajin. Ata kishin lidhje tregtare me Azinë perëndimore dhe kjo është e qartë nga zbulimi i vulave industriale në këto zona. Cdo tregtar dhe familja e tij kishte vulen me emblemen e tij. Ngelet e paqarte nese ata i perdornin ato ne vend te monedhave. Ata kanë importuar bronz dhe safire nga Persia dhe Afganistani.Ata gjithashtu tregtonin fildish, krehra dhe perla me Azine Lindore dhe Sumerine. Ishin qytetërimi I parë që kultivuan bimën e pambukut rreth viteve 2000 pr.K dhe bënë veshje me të.
Arti:Ne qyteterimin indian arti ka pasur zhvillim te madh. Jane gjetur statuja prej guri gelqeror dhe guri te bute.Gjithashtu ne kete rajon jane gjendur vula katrore prej guri te bute me figura të kafshëve , duke përfshirë dema ; kavanoza qeramike te thjeshte; lodra per femije me rrota ; figurina te cilat mund të jene perëndesha. Arme bronzi , mjetet , DHE Skulptura tregojnë nje sofistikim ne zejtari dhe jo nje zhvillim të madh estetik.
Arkitektura:Arkitektura indiane eshte po aq e vjeter sa vete qyteterimi.Ndermjet mbetjeve arkitekturore me te vjetra te Indise me karakteristiket jane tempujt qe quheshin stupas dhe struktura te tjera fetare.Ne Indine e lashte ndertimi i tempujve ishte i zhvilluar ne te gjitha rajonet. Stili arkitekturor i ndryshem ne cdo krahine vinte si pasoje e ndryshimeve gjeografike, klimatike,etnike, historike dhe gjuhesore.
Full transcript