Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Снежана и седумте џуџиња - лектира

Biljana CM
by

Biljana Curlevska Manevska

on 14 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Снежана и седумте џуџиња - лектира

Biljana CM
2013
Снежана и седумте џуџуња
Браќа Грим
Снежана била преубава принцеза, на која токму нејзината убавина и предизвикала големи непријатности.
Често зависта ,ло
шотијата и
грубоста му се сп
ротивставуваат
на добрината , н
о доброто ...
секогаш победув
а.
Снежана длабоко во шумата се крие од лошата и злобна кралица.
Браќата Грим ја ставаат судбината
на Снежана во рацете на ловецот
Снежана во куќата на седумте џуџиња.
Големо пријателство на Снежана со малите брадести човечиња.
На големо задоволство на џуџињата Снежана останува да живее со нив.
Снежана ги испраќа џуџињата
на работа во рудникот,
каде копале дијаманти.
Навечер кога ќе се врателе од работа,
пресреќни што ја имаат Снежана,
се забавувале со игра и песна.
Но, лошата маштеа не мирувала.
Огледалото и натаму и одговарало
дека најубава е Снежана
која живее длабоко во шумата.
И додека Снежана среќно и безгрижно ги минува деновите......
со џуџињата......
со животните......
Злобната маштеа, која
всушност била вештерка
се преправила во
стара баба и со себе
зела едно прекрасно,
румено јаболко,
полно со отров.
Кога џуџињата заминале на работа.....
вештерката претворена во немоќна старица,се појавила пред куќата на џуџињата.
Снежана воодушевена од прекрасното ,
црвено јаболко каснува и.........
...и веднаш паднала мртва.
Додека лежела неподвижна во сандакот,поминува принцот на бел коњ.
Штом ја здогледал заспаната убавица,веднаш се вљубил во неа и ги замолил џуџињата да му дозволат да ја однесе во својот дворец.
И тогаш се случило ЧУДО!!!!!!!
Кога го кренале ковчегот.......тој се затресол и од устата на Снежана испаднало отровното парче јаболко. Снежана се разбудила
Но пред тоа неможејќи да одолее на убавината на девојката.......принцот ја бакнал.......
Бајката единствено не завршува
среќно за лошата маштеа,
вештерката,која си ја добила
заслужената казна.
Таа, избркана од гневните
џуџиња
паднала во една длабока
бездна и никогаш
повеќе не се вратила!
Бајката завршува....принцот
ја одвел убавата девојка
во својот дворец
и ја направил принцеза.

Доброто секогаш победува!
Животот не е секогаш лесен
и успешен,
но сите ние мораме
да се потрудиме, како Снежана,
седумте џуџиња и принцот да го
направиме поубав.
За другите ... и за себе.....
Волшебни и прекрасни
се световите во кои се води
постојана борба меѓу
спротивностите
злоба
завидливост
грубост
пријатели
мир
љубов
добрина
скромност
алчност
Читајќи ја бајката:

слушам
чувствувам
гледам
Снежана
џуџињата
принцот
вештерката
ловецот
избери лик и обој го
Домашна работа
Full transcript