Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tipurile de mediu natural

Proiect pentru geografie
by

Dragomir Claudia

on 25 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tipurile de mediu natural

TIPURILE DE MEDIU NATURAL PREZENTARE MEDIUL TROPICAL UMED AMAZONIA Amazonia,Africa Centrala,Indonezia,Filipine.Clima foarte monotona se remarca prin amplitudini anuale practic inexistente(1-2 grade) si prin precipitatii foarte bogate(peste 2000 mm chiar pana la 6000).Copacii în pdurea tropicala cresc sub forma de etaje, astfel se pot aminti sase etaje de vegetatie care nu se pot delimita clar,pe sol sunt plantele ierboase, tufisuri, arbusti. Solul are un strat subtire de humus cu o capacitate redusa de hrana, de aceea un rol important joaca în asigurare cu hrana Mykorrhiza. AFRICA CENTRALA AFRICA CENTRALA ARBORELE DE CACAO CASCADA INGERILOR MEDIUL TROPICAL CU DOUA ANOTIMPURI Se intalneste in:
America Centrala,India,Indochina,Nordul Australiei si estul Braziliei.Clima este in continuare calda,dar amplitudinile termice devin mai mari intre vara(20-25 grade)si iarna(10-20grade).Solurile au acumulari bogate de oxizi de fier, aluminiu( culoare roscata sau violacee),sau de argila( culoare negricioasa) si fertilitatea scazuta.Raurile au debite foarte mari ce cauzeaza inundatii in sezonul ploios si debite foarte mici ( raurile mici seaca) in sezonul uscat. Se inregistreaza alunecari de teren in lunile cu intensa umezeala si torentialitate la aversele din perioadele secetoase.Formatiunile vegetale si fauna difera in functie de cantitatile de apa ce rezulta din precipitatii si lungimea intervalului secetos. AMERICA CENTRALA FALEZA CAPURGANA PADURI MUSONICE PADUREA TROPICALA CAVANE MEDIUL TROPICAL ARID SI SEMIARID AFRICA DE NORD AFRICA DE SUD AMERICA DE SUD DESERTUL ATACAMA MEDIUL SUBTROPICAL FRIGANA GARRIGA MAREA MEDITERANA Localizare: Mediile subtropicale sunt situate între latitudinile 30° şi 40° în ambele emisfere: pe ţărmurile Mării Mediterane, în vestul SUA, în Chile, în sud-vestul Africii şi în sud-vestul Australiei. Aceste regiuni sunt intens populate şi au mediul natural, în mare parte, transformat. Activităţile antropice au urmări evidente în alcătuirea şi structura acestui tip de mediu. Defrişarea abuzivă a pădurilor a fost însoţită de accelerarea proceselor de eroziune, cauzând degradarea solurilor, dezvoltarea formaţiunilor de arbuşti pe locul pădurilor defrişate, impunerea unor medii intens antropizate. Climatele semiarid si arid, de la latitudini tropicale, au numeroase trasaturi caracteristice comune. Tipul semiarid face tranzactia de la climatul arid catre climatele mai umede. Principala caracteristica distinctiva a acestor tipuri de climat consta in lipsa aproape totala sau insuficienta precipitatiilor. Geografic ele sunt centrate aproximativ la 20 - 25°C latitudine nord si sud, unde actioneaza cu precadere masele de aer din atmosfera inalta a zonelor subtropicale. MEDIUL TEMPERAT OCEANIC MediulTemperat Oceanic
Localizarea mediuluiMediul temperat-oceanic se afla in spatiile continentale vecine oceanelor,la latitudini de 40-55*C, avand o dezvoltare mai mare in regiunile de campie si de dealuri, (in Europa de Vest) si mai restransa in dreptul lanturilor de munti(Cordilieri, Anzi) care constituie bariere in calea maselor de aer aduse decirculatia vestica. . PADURI DE FOIOASE AMERICA DE NORD MEDIUL TEMPERAT CONTINENTAL Localizare: Zona temperată este extinsă în latitudine între 40° şi 60°. Are o desfăşurare preponderentă în emisfera nordică. Astfel, la 45° latitudine nordică, în America de Nord, această zonă acoperă o suprafaţă cu lungimea de 4 400 km pe direcţia est-vest, iar în Eurasia – 10 700 km. Emisfera australă este dominant oceanică, între 50° şi 60° latitudine sudică, oceanul acoperă 99,1% din spaţiu. Această re­partiţie diferenţiată a apei şi a uscatului determină formarea în cadrul mediului temperat a mai multor tipuri de climate şi zone biogeografice. Complexitatea şi diferenţierea acestui mediu sunt cauzate şi de prezenţa unităţilor mari de relief: câmpii imense, podişuri joase şi înalte, lanţuri muntoase. MEDIUL SEMIARID DE STEPA MEDIUL TEMPERAT ARID DESERTUL GOBI MEDIUL TEMPERAT RECE MEDIUL SUBPOLAR DE TUNDRA Ocupa 10 % din emisfera nordica, fiind intalnit in nordul Canadei, Alaska,
Siberia, tundrele euro-asiatice si cele ale muntilor inalti (Pamir,Himalaya,Anzi,Alpi)
Substratul se caracterizeaza prin inghetul permanent sau sezonier, care sub raport pedogenetic, este mai activ decat substratul din mediul polar, influentand componenta hidrica si biotica.Orizontul inghetat (numit tjale in Scandinavia, merzlota in Rusia si permafrost in Canada) joaca un rol de orizont impermeabil, acesta fiind inghetat diurn,sezonier sau de lunga durata si are inconveniente similare in toata lumea arctica. MUNTII ANZI MUNTII KILIMANJARO MUNTII HIMALAYA MEDIUL POLAR Acest tip de mediu se intalneste in Antarctida, Groenlanda, Insula Novaia Zemlia, Insula Tara lui Franz Joseph, Arhipelagul Spitzbergen, Arhipelagul Nord-Canadian.
Substratul se caracterizeaza printr-o participare redusa la structurarea enviromentului, el stand sub incidenta calotei glaciare care ii imprima nota dominanta de modelare. In consecinta, la aceste latitudini se instaureaza un mediu morfogenetic de tip polar, in care formele de relief intalnite sunt reprezentate de fjeld-uri, roches moutonees, monadnok-uri,lacuri si mlastini, drumulinuri, depozite de dezagregare, platouri usor ondulate. Solul este inghetat pana la adancimi mari(in Antarctica 400 m). Mediile montane caracterizeaza muntii inalti, indiferent de zona climatica, cum ar fi: lantul muntilor Apenini (Italia), Pirinei (granita Spaniei cu Franta), Alpi (Franta, Elvetia, Austria, N. Italiei) Scandinaviei (Norvegia, Suedia), Anzi (America de Sud - Argentina, Bolivia), Kenya (Kenya), Kilimanjaro (Tanzania), Carpati.
Calote de gheata pot fi intalnite si la Ecuator, de exemplu in Muntii Kenya si vecinatatea acestora, Muntii Kilimanjaro din Africa de Est.
Cauza aparitiei calotelor in regiunile calde este scaderea temperaturii o data cu cresterea altitudinii. Pentru fiecare crestere cu un kilometru temperatura scade cu 5-100 C. Cei doi munti din Africa de Est depasesc 5 km inaltime, facand ca ei sa adaposteasca ghetari, zapada permanenta si calote de gheata. In emisfera nordica muntii din Scotia, avand altitudini mai mici, sunt acoperiti cu gheata cea mai mare parte a anului.
Lanturile inalte constituie zone de acumulare a zapezii, care rezista pana in timpul verii, cand incepe sa se topeasca, contribuind astfel la mentinerea unui debit constant in albiile raurilor. Printre cursurile de apa alimentate prin topirea zapezii se numara Columbia, Missouri, Arkansas si Colorado.
Tundrele montane sau tundrele alpine, nu au deloc sau foarte putin permafrost. Apa rezultata din dezghet gaseste cai de drenare, astfel ca solul nu este atat de noroios. Solurile montane sunt etajate in functie de diferentierea pe verticala a conditiilor bioclimatice si de pozitia lantului de munti intr-o anumita zona climatica. MEDIUL MONTAN CARPATII MERIDIONALI MUNTII CORDILIERI MEDIUL LITORAL Este situat în vecinătatea ţărmului, în zonele de şelf, unde există condiţii favorabile de lumină, aerare a apei şi o diversă lume organică. Deosebirile regionale de temperatură şi salinitate a apei, direcţia de curgere a curenţilor oceanici, caracteristicile reliefului submers conduc la diferenţierea subtipurilor de medii. SFARSIT
Full transcript