Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Aminuddin Baki

Kursus Kenegaraan HNS 2013 UPSI
by

Qaseh Aqila

on 21 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Aminuddin Baki

Aminuddin Baki Oleh :
1. MOHD ALIF BIN DAUD
2. NOORASIMAH BINTI ISMAIL
3. NUR KAREENA AQILA BINTI MAHDZIR
4. ROZILA BINTI MAMAT Latar Belakang Latar belakang Pendidikan Tahap Kejayaan Sumbangan Aminuddin Baki Peninggalan Aminuddin Baki Selepas itu, kesan daripada kedatangan Jepun, telah menghantar pula beliau ke sekolah Convent, Jalan Gopeng di Ipoh bagi mempelajari “Kamigayo” iaitu pelajaran Bahasa Jepun.
Kemudiannya, beliau menjalani latihan perguruan di Hyoin Yosei Jo di BrewKemudiannya beliau telah memperkenalkan Sejarah Islam kepada pelajar walaupun tidak termasuk di dalam sukatan pelajaran. Pada September 1995 pula, Aminuddin Baki telah terlibat dalam menyediakan Laporan Pendidikan Razak dan pada tahun 1960 beliau di pilih sebagai Ahli Jawatankuasa Penasihat dalam menyiapkan Laporan Abdul Rahman Talib. Pada tahun 1945, Selepas perang tamat, Aminuddin kemudiannya menyambung pengajian dan mendapat School Certificate pada tahun 1946. Aminuddin mula menunjukkan minat dalam persatuan pelajar ketika beliau berasa amat kagum dengan Persatuan Pelajar-Pelajar Melayu yang telah di tubuhkan pada 20 November 1945 di Institusi Victoria Kuala Lumpur.
Walaupun persatuan itu hanya di anggotai 11 orang ahli, namun keaktifan persatuan ini telah membawa kepada pertukaran nama yang baru iaitu “ Kesatuan Penuntut-penuntut Melayu “ pada 11 Febuari 1946 dengan tujuan untuk menyatukan persatuan pelajar di Tanah Melayu. Pada tahun 1949 pula, beliau terpaksa memberhentikan kegiatan persatuan pelajarnya kerana beliau di tawarkan ke Universiti Malaya, Singapura.
Pada ketika itu, beliau hanya dapat mengikuti perkembangan persatuan dari jauh. Semasa di Universiti, Aminuddin berminat untuk mengajar dan menimba pengalaman, jadi beliau telah berdaftar sebagai guru sambilan di sekolah Malam Aglo- Melay Evening School di Singapura antara tahun 1949-1951 bersama-sama Abdullah Majid.
Selepas itu, beliau telah mengatur pelbagai kelas bahasa Inggeris untuk anak-anak melayu di beberapa buah tempat di Singapura dan beliau merupakan tenaga pengajar yang mengajar di Sekolah Telok Belanggah. Sejarah Awal Kehidupan Pendidikan Aminuddin Baki telah di lahirkan pada 26 februari 1926 di dalam perkampungan Mandaling di Chemor , Perak. Keluarganya orang Mandaling yang berasal dari Sumatera dan beliau di besarkan bersama-sama tujuh adik beradik yang lain.
Ibu bapanya membesarkan mereka semua dengan kehidupan yang sederhana tetapi mementingkan ajaran agama. Pada tahun 1932 , Aminuddin Baki telah di daftarkan di Sekolah Pendidikan Awal dalam suasana Sekolah yang beratap. Selain itu, beliau turut telah mengikuti kelas Agama Islam di sebelah petang dan malam bawah bimbingan Ustaz Dahlan. Akhirnya beliau telah lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan darjah lima (5) dan hal ini membolehkan beliau maju setapak ke Sekolah lain. Pada masa ini, Aminuddin Baki telah di lantik sebagai Setiausaha persatuan. Namun begitu, penglibatannya hanyalah sementara sahaja kerana pada bulan Oktober 1947, beliau di terima sebagai sebagai di Kolej Raffles yang kini merupakan sebagai Universiti Nasional Singapura sejak 8 oktober 1949. Pada tahun 1946 pula, Aminuddin sebagai belia yang bersemangat kebangsaan berusaha untuk meniupkan semangat yang sama dengan menyatukan pelajar- pelajar melayu.
April, 1946 usaha Aminuddin Baki dan belia telah berhasil dengan tertubuhnya Persatuan Pelajar Melayu Insaf (PERMI) di Ipoh. Ogos ,1947 pula, Aminuddin juga telah berjaya menyatukan tenaga pelajar-pelajar di Negeri Perak , maka dengan itu muncullah PERMI di Negeri Perak.
Seterusnya pula, beliau telah berjaya menyatukan pelajar-pelajar melayu dari Rafless collage dengan kolej sementara Gabungan Pelajar-pelajar Melayu Semenanjung (GPMS). Selain itu, beliau juga seorang pemidato dalam Bahasa Melayu yang baik dan boleh bertutur dengan fasih dalam Bahasa Inggeris , Jepun , China dan Arab. Kemudiannya, beliau bertekad untuk melanjutkan pelajaran ke Universitas Gadjah Madi di Indonesia sebagai pelajar melayu yang pertama di Universiti tersebut.
Pada tahun 1950 , beliau telah bergiat aktif semula dalam GPMS dan telah di lantik sebagai Yang Di Pertuan Persatuan itu yang pertama. Namun , selepas itu , beliau telah di lantik sekali lagi untuk menyandang jawatan tersebut. Kepimpinan GPMS selama 2 tahun di bawahnya terpaksa di tinggalkan oleh Aminuddin apabila beliau menerima Queen Scholarship bagi melanjutkan pelajaran di Peringkat Sarjana di London.
Di sana , Aminuddin Baki mempunyai rekod sebagai pelajar yang cemerlang sehingga beliau di anugerahkan hadiah pelajaran “ Queen’s Scholarship” dan di susuli “Queen’s Fellow” untuk melanjutkan pelajaran di peringkat kepujiaan. Kemunjak kejayaan Selepas menamatkan pelajarannya pada tahun 1951 , Aminuddin Baki kembali ke Perak dan menjadi guru di Sekolah Inggeris Sultan Yusof di Batu Geja untuk sementara waktu.
Kemudiannya , beliau berkhidmat di Sekolah Anderson sehingga Julai 1952. Selepas itu, beliau melanjutkan pelajarannya lagi dalam bidang pendidikan di Institusi Pendidikan, Universiti London dengan menaiki kapal. Julai, 1953, beliau telah tamat pengajian dan memperoleh Ijazah Sarjana Kaedah-Kaedah ( Master of Method ) dalam bidang pendidikan.
Selepas pulang ke tanah air , beliau telah di tawarkan Jawatan Pensyarah di maktab perguruan Sultan Idris (MPSI) , Tanjong Malim , Perak . Hanya berbekalkan pengalaman dalam PERMI dan GPMS, beliau telah mengerakkan persatuan penuntut di SITC pula. Kemudiannya beliau telah memperkenalkan Sejarah Islam kepada pelajar walaupun tidak termasuk di dalam sukatan pelajaran. Pada September 1995 pula, Aminuddin Baki telah terlibat dalam menyediakan Laporan Pendidikan Razak dan pada tahun 1960 beliau di pilih sebagai Ahli Jawatankuasa Penasihat dalam menyiapkan Laporan Abdul Rahman Talib.
Setelah itu, pada tahun 1961 beliau telah di lantik menjadi Ketua Pegawai Pendidikan bagi Negeri Selangor dan Negeri Sembilan. Selepas itu, beliau merupakan pegawai kerajaan yang termuda di lantik sebagai ketua Penasihat Pelajaran bagi Persekutuan Tanah Melayu iaitu 36 tahun. Meninggal dunia Meninggal Dunia.Pada hari pertama bulan Ramadhan, Negara telah kehilangan putera muda yang amat berjasa dalam Negara. Tanggal 24 Disember 1965, Aminuddin Baki yang berusia 39 tahun telah menghembuskan nafas yang terakhir setelah beliau di serang sakit jantung selepas menunaikan solat. Jawatan yang terakhir yang beliau pegang adalah sebagai Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia. Persatuan GPMS MPSI Wujudnya SRP,SPM,
STPM DAN LPB SEKOLAH KEBANGSAAN
AMINUDDIN BAKI INSTITUT AMINUDDIN BAKI KOLEJ AMINUDDIN BAKI UKM Kolej Aminuddin Baki Latar Belakang Struktur Pentadbiran KAB Visi dan Misi Kemudahan yang
disediakan Gambar Video Aktiviti
Yang pernah dijalankan Setelah itu, pada tahun 1961 beliau telah di lantik menjadi Ketua Pegawai Pendidikan bagi Negeri Selangor dan Negeri Sembilan. Selepas itu, beliau merupakan pegawai kerajaan yang termuda di lantik sebagai ketua Penasihat Pelajaran bagi Persekutuan Tanah Melayu iaitu 36 tahun. Di sinilah Aminuddin mula akrab dengan tokoh-tokoh pendidikan yang lain seperti Hamdan Sheikh Tahir dan Abdullah Ayob.
Full transcript