Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Az eladóval szembeni elvárások

Az elvárások csoportosítása, lényegük bemutatása példákkal
by

Körömi Attila

on 20 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Az eladóval szembeni elvárások

Az eladóval

szembeni elvárások

négy fo csoportja
jó állóképesség
egészséges idegrendszer
ép hallás, érthető beszéd
kizáró okok
Szakmai követelmények:
Külsoő
megjelenés:
Belsoő
tulajdonságok:
áruismeret
áruforgalmi ismeretek
szakmai fogások
vevőismeret
jogszabályi ismeretek és alkalmazásaik
kereskedelemtechnikai és számítástechnikai ismeretek
szakmai idegen nyelv(ek) ismerete
kifogástalan munkaruha
megfelelő hajviselet
személyi higiénia, ápoltság
jó modor
udvariasság, előzékenység, segítőkészség
türelem és önuralom
őszinteség és tapintat
nyitottság, együttműködő készség, alkalmazkodóképesség
igényesség
megbízhatóság, pontosság
Egészséges idegrendszer:
A folyamatosan változó személyes helyzetekben az eladónak egyformán helyt kell állni, higgadtnak kell maradni. Legyen szó vevőkről, vezetőkről, munkatársakról.
Ép hallás, érthető beszéd:
Nagyon zavaró a vevőknek, ha kérdéseikre az eladó gyakran visszakérdez, vagy számukra érthetetlen módon válaszol (pl.: hadar, elharapja a szavak végét, szlenget használ az általánosan elfogadott nyelvezet helyett).
Jó állóképesség:
A bolti munkában jellemző az árumozgatással együtt jelentkező gyakori járás, hajolgatás, guggolás; a folyamatosan, szünet nélkül folytatott pakolás, rendezgetés.
Vevőismeret:
Az egyik legfontosabb képesség, mellyel
az eladónak rendelkeznie kell, hiszen a kereskedelmi munka ezen alapszik.
Jogszabályi ismeretek és alkalmazásaik:
Az eladónak is el kell tudni igazodni a munkáját meghatározó jogszabályok között, és magabiztosan kell végeznie az adminisztrációs feladatokat is.
Jó modor:
Az arckifejezés, a testtartás, a gesztus és a beszédstílus a szóbeli kommunikációt erősítheti, gyengítheti vagy hiteltelenítheti. A testbeszéd, a modor gyakran többet mond a szónál, ezért különösen figyelni kell a vevővel folytatott kommunikáció stílusára.
Nyitottság, alkalmazkodóképesség:
Az első világutazók kereskedéssel is foglalkoztak. A kereskedelem alapja: nyitottnak lenni a világra, az újra, az igényekre. Nyitottnak lenni a vevőkre, egymásra. Az alkalmazkodóképesség az új helyzetekhez való viszonyulást segíti. A nyitottság nem kontroll nélküli elfogadást, az alkalmazkodóképesség nem megalázkodást jelent. A nyitottságra és az alkalmazkodóképességre a mindennapi bolti munka során is nagy szükség van.
Igényesség:
Az eladónak az általános bolti rend és tisztaság fenntartása mellett egyre inkább feladata a portál és az eladótér szebbé, ízlésesebbé tétele, dekorálása is. Jó, ha egy-egy díszcsomagolás elkészítése sem okoz gondot számára. Mindennek akkor tud igazán eleget tenni, ha nem csupán elvárásból, hanem belső igényességből cselekszik. Ha magától is észreveszi, hogy miként tudja szebbé tenni környezetét.
Szakmai idegen nyelv(ek) ismerete:
Az eladóval szemben fontos követelmény az idegen nyelven történő gördülékeny szakmai kommunikáció is. Az Európai Unióban ez a tudás a szakmai talponmaradás egyik záloga lehet.
Kifogástalan munkaruha:
Megfelelő méretű, ép, tiszta és vasalt legyen. A munkaruha gyakran munkavédelmi eszköz is, hiszen megóv az elsődleges és kisebb sérülésektől. Ezen felül a vállalat, az üzlet egységességét sugallja.
Megfelelő hajviselet:
Az élelmiszerrel dolgozóknál a külső megjelenésben a haj gondozottsága kiemelt jelentőségű. A haj legyen tiszta, ápolt, összefogott vagy eltűzött, és lehetőleg ne takarja el az arcot.
Személyi higiénia, ápoltság:
Az eladó a munkája során folyamatosan emberekkel, vevőkkel foglalkozik. Beszél velük, és kiszolgálja őket. Már csak ezért is figyelnie kell ápoltságára, amely a vevőben jó, vagy esetleg rossz emléket hagyhat. Figyelni kell a körmök és a bőr állapotára, a test illatainak általános frissességére.
Érvényes tüdőszűrő-lelet, orvosi alkalmassági vizsgálat, és az ezek meglétét igazoló egészségügyi könyv nélkül az élelmiszer- és vegyiáru eladó nem állhat munkába.

Kizáró okok lehetnek: mozgás- és légzőszervi
betegségek, bőrbetegségek és allergia (mindezek bizonyos fajtái).
Egészségügyi követelmények:
Az eladó képzés tananyagát, a szakmai fogásokat, a kereskedelemben használatos gépek és eszközök kezelését az iskolai foglalkozásokon, illetve a bolti gyakorlati munka során sajátítják el a tanulók.

A szakmai ismeretek megszerzése elsősorban a diákok érdeklődő szorgalmán múlik.
Ma már a hétköznapi és a munkahelyi öltözködésünk, kinézetünk egyediségeit tekintve is elfogadóbb a társadalmi környezet. Ez a megértés főként a kamasz korosztály számára fontos, hiszen ők feszegetik leginkább a külső megjelenést is érintő általános társadalmi normák kereteit.

Az eladó szakmában a külső megjelenéssel kapcsolatos elvárások közelebb állnak az általános elvárásokhoz, hiszen az eladás nem a magamutogatásról, hanem a vevőre irányuló figyelemről szól. Ettől még az eladó kinézete lehet divatos, trendi és egyedi.
Az lehet jó eladó, aki ráérez arra, hogy a belső tulajdonságokkal kapcsolatos elvárások elfogadása a szakma színvonalas elsajátításának valódi kulcsa. A tanuló a személyisége alapvető megváltoztatása nélkül is szert tehet arra a gondolkodásmódra, amely elvezet a szakmaszeretethez, egy sikeres szakmai életút bejárásához.

A belső tulajdonságok megfelelő alakítása nehezebben tanulható és hosszabb ideig tart, ám elsajátításával könnyebb boldogulni az élet bármely más területén is.
Köszönöm
a figyelmet!

Az eladóval szembeni elvárások bemutatásának ez a megközelítése abból indul ki - amit a prezentáció grafikai üzenetei is erősítenek-, hogy a négy követelménycsoportnak egyforma súlya van a tanuló eladóvá válása során. Hangsúlyozom: nem a szakmai vizsgáig vezető úton, hanem a szakmai kiteljesedés során.
Az eladóval szembeni elváráscsoportok szerepének efféle megközelítése véleményem szerint elfogadható, hozzám mégis közelebb áll az a gondolkodás, amely a négy követelménytípust jelentőségeik alapján struktúrálja, és az elvárások közötti összefüggéseket is bemutatja.
Magam számára ebből az következik, hogy az eladóval szembeni elvárások rendszerét mindkét szempont alapján meg kell beszélni a tanulókkal. A kettő közül most azért választottam az elvárások egységes súllyal történő bemutatását, mert álláspontom szerint a jobb megértést ez a sorrend szolgálja. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ebben a témakörben egy újabb prezentáció elkészítése is indokolt.

De itt még nincs vége!
Így tehát:

folytatása következik...
Full transcript