Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mbreteria e bimeve

No description
by

Jona Kotobelli

on 8 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mbreteria e bimeve

Kercelli
Rrenja
Rrenja eshte nje organ i bimes qe gjendet kryesisht nen toke. Ajo sherben per te thithur ujin nga toka. Kete gje e realizon nepermjet qimeve thithese qe gjenden ne gjatesine e saj
Lulja
Kercelli eshte pjesa kryesore e bimes, ne trajte boshti, qe del mbi rrenje dhe mban deget, gjethet, lulet, e frytet. Kërcelli është organ vegjetativ cili mundëson lëvizjen e materieve ushqyese nga rrënja deri tek gjethja.
Organi i riprodhimit te bimet
Perbehet nga bishti,kupa,kurora,theket e pistili . Zakonisht ka petla me ngjyra.
Fruti
Gjethja
Organ i rendesishem i bimeve qe sherben per perftimin e lendeve ushqyese dhe shkembimin e gazeve. Ato kryejne fotosintezen e frymemarrjen.
Mbreteria e bimeve
Bimet jane magazina natyrore te oksigjenit dhe burimi i pare i ushqimi per te gjitha qeniet e gjalla dhe per vete njeriun.Ato janë organizma të gjallë qe i përkasin mbretërisë Plantae.
Te gjithe organizmat eukariote, shumeqelizore dhe vetushqyes, pa te cilet jeta ne Toke nuk do te ishte e mundur, i perkasin mbreterise se bimeve
Pjeset perberese te struktures bimore jane:
Tek bimët dallohet :

Kërcelli primar
Kërcelli sekondar
Kërcelli terciar
Fara
Ajo lind nga një vezore ku ndodhet qeliza vezë e cila pasi fekondohet i jep jetë zigotës. Nga kjo zhvillohet embrioni i cili shoqërohet nga shumë lëndë rezervë. Embrioni nuk jep menjëherë një bimë të rritur, por kur arrin një moment të caktuar pjekurie e ndalon zhvillimin së bashku me lëndët rezervë, dehidratohet pothuajse plotësisht dhe bie në një gjendje qetësie. Kjo gjendje mund të zgjasë një ose dy stinë, derisa kushtet e mjedisit të jenë të përshtatshme që embrioni të rritet dhe të formojë një bimë të rritur.
Pjesa më e madhe e bimëve që jetojnë aktualisht në tokë zhvillohen duke u nisur nga një strukturë e veçantë që quhet farë.
Gjethet përbëhen nga baza e gjethes, bishti dhe fletëza.
Fruti eshte ai organ i bimeve qe zhvillohet e behet kokerr ne trajte e ne madhesi te ndryshme, pasi pllenohet veza ne vezoren e lules.
Grupimi i bimeve. Klasifikimi modern
Klasifikimi eshte nje udherrefyes per t'u orientuar ne shumellojshmerine e pafund te natyres
Nga menyra e riprodhimit te bimeve, ato ndahen ne dy grupe :
1.Bime qe nuk prodhojne fare, pra qe nuk kane lule
Duke u bazuar ne pranine ose ne mungesen e indit transportues te lendeve ushqimore dhe ujit, grupi i bimeve ndahet ne
bime joenezore
dhe
bime enezore
2. Bime qe prodhojne fare, pra bime me lule
Ne grupin e enezoreve me fare bejne pjese bimet farezhveshura dhe grupi i bimeve fareveshura.
Mbreteria e bimeve
Bime joenezore
Bime enezore
Briofitet
Hepatiket
Myshqet
Pteridofitet
Farezhveshur
Fareveshur
Fieret
Pisha e zeze
Trendafili
Punoi : Ejona Kotobelli & Arkelino Hila
Ju faleminderit !!
Full transcript