Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Cabaran-cabaran yang dihadapi negara dan Langkah-langkah men

No description
by

Elaine Chua

on 19 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cabaran-cabaran yang dihadapi negara dan Langkah-langkah men

Cabaran-cabaran yang dihadapi negara dan Langkah-langkah menanganinya
5.1 Cabaran pertahanan dan kedaulatan negara
5.2 Cabaran globalisasi

5.1 Cabaran pertahanan dan kedaulatan negara
Ancaman dari luar
Ancaman dalaman
Ancaman Luar terhadap Kedaulatan Malaysia

Semenjak dari kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957 dan penubuhan Malaysia pada tahun 1963, Malaysia telah menggunakan kaedah pragmatik dalam usaha untuk mempertahankan kedaulatan negara daripada ancaman luar. Kaedah pragmatik yang dimaksudkan adalah penggunaan diplomasi yang diperkuatkan dengan keupayaan ketenteraan bagi menghadapi ancaman dari luar.Ancaman Dalaman terhadap Kedaulatan Malaysia

Ancaman dalaman yang dihadapi oleh Malaysia terdiri daripada gerakan fanatism politik, agama dan kaum. Sesetengah ancaman ini masih wujud, tetapi dalam bentuk lain. Sekaligus memerlukan pantauan berterusan oleh pihak berkuasa. Tetapi fokus perbincangan hari ini bukanlah ancaman daripada kumpulan-kumpulan ini.

5.2 Cabaran Globalisasi


Budaya luar
Teknologi luar, teknologi maklumat dan komunikasi
Perkhidmatan tenaga asing
Globalisasi merupakan satu proses untuk meletakkan dunia di bawah satu unit yang sama tanpa dibatasi oleh sempadan dan kedudukan geografi sesebuah negara. Melalui proses ini, dunia akhirnya tidak lagi mempunyai sempadan dengan ruang udara dan langit sesebuah negara itu terbuka luas untuk dimasuki oleh pelbagai maklumat yang disalurkan menerusi pelbagai perantaraan media komunikasi seperti internet, media elektronik, dan teknologi siber.

Langkah-langkah mengatasinya
Antara langkah-langkah yang boleh diambil untuk menyelesaikan isu yang sering menggugat hubungan baik dalam kalangan negara jiran ialah mengadakan rundingan diplomatik di antara ketua-ketua Negara. Selain itu, Pertubuhan ASEAN juga boleh memainkan peranan dengan mengadakan mesyuarat dikalangan Menteri.
Dalam isu pemerdagangan manusia, kerjasama antara pihak polis dan pasukan keselamatan dalam kalangan Negara serantau direalisasikan. Contohnya gambar-gambar dan penjenayah di edar kepada pihak berkaitan.
Berkaitan dengan isu pencerobohan Lahad Datu, peranan Kerajaan Filipina dengan tidak menyokong dan membantu kumpulan pengganas sangat dialu-alukan.
Selain itu, isu pendatang asing tanpa izin dapat diselesaikan melalui rundingan antara Negara. Malaysia mengadakan rancangan Pemutihan dan peluang balik tanpa dikenakan tindakan.
Malaysia juga menyerahkan isu tuntutan bertindih seperti isu Pulau Sipadan dan Pulau Batu Putih kepada Mahkamah Antarabangsa (ICJ) diselesaikan.
Dalam isu alam sekitar iaitu isu jerebu, pasukan bomba Negara kita telah dihantar ke Indonesia untuk membantu usaha memadamkan kebakaran.


BUDAYA LUAR
BLACK METAL
Black metal ini diasaskan di barat dan terkenal dengan muzik berentak keras, unsur lirik kasar, menjerit dan tidak jelas sebutannya. Mesej yang dibawa dalam setiap lagu yang di mainkan oleh mereka ialah berunsurkan menolak kewujudan tuhan, menggalakkan seks rambang dan keganasan. Selain daripada itu juga kumpulan ini menggalakkan bunuh diri dan berfahaman bebas.
"CLUBBING"
Aktiviti "Clubbing" ini antara aktiviti yang menjadi pilihan remaja masa kini juga daripada golongan dewasa yang mahukan kepuasan dan kebebasan dalam hidup mereka dan golongan remaja yang terlibat dengan aktiviti "Clubbing" ini adalah golongan remaja yang kebanyakannya tinggal di bandar-bandar dan sangat sinonim dengan kehidupan masyarakat metropolitan. Aktiviti "Clubbing" sinonim dengan muzik, arak, dadah dan sebagainya.
Definisi Globalisasi


Aspek Budaya Pemakaian
"Clubbing"
Black Metal
Budaya Punk

1. Aktiviti atau kajian yg menggunakan pengetahuan sains untuk tujuan praktis dalam industri, pertanian, perubatan, perniagaan, sains gunaan dan lain-lain.

2. Kaedah atau proses menangani sesuatu masalah teknikal; ~ maklumat teknologi yg berkaitan dgn pemerolehan, penyimpanan, pemprosesan dan penyebaran maklumat secara elektronik; ~ maklumat dan komunikasi teknologi yg berkaitan dgn pemerolehan, penyimpanan, pem-prosesan dan penyebaran maklumat melalui penggunaan teknologi komputer dan telekomunikasi; ~ tinggi teknologi yg berasaskan kajian saintifik termaju spt penggunaan peralatan elektronik yg canggih; berteknologi mempunyai teknologi: masyarakat ~ tinggi.

Teknologi Luar


Antara pengaruh budaya yang menjadi ikutan remaja atau belia kini adalah budaya pemakaian yang tidak mencerminkan masyarakat ketimuran. Ini banyak dilihat pada busana atau corak pakaian yang menjolok mata bagi wanita. Kebanyakan gaya fesyen kini lebih menonjolkan bentuk badan pemakai dan faktor ketidaksopanan yang terselah. Budaya pemakaian yang tidak sopan ini juga bukan sahaja melanda remaja wanita malahan turut serta pada belia lelaki kini.

Aspek Budaya Pemakaian
PUNK
Budaya Punk adalah sub-budaya yang berkembang daripada muzik rock Punk. Budaya Punk ini bermula di New York, London dan kemudiannya tersebar dan menjadi popular pada tahun 1977 di kalangan remaja timur. Pengaruh Punk ini telah tersebar ke seluruh dunia dan sejak daripada itu ia terus berkembang dan menjadi beberapa sub-budaya lain seperti hardcore punk, goth, emo, pub punk dan sebagainya. Budaya ini kebanyakannya diikuti oleh belia kelas bawah.
Statistik Pengguna Facebook di Malaysia
Total users in Malaysia : 11816200

Konflik penyesuaian diri terhadap teknologi komunikasi baru boleh berlaku dalam kalangan belia. Hal ini kerana terdapatnya jurang digital antara belia di bandar dan di luar bandar.

Teknologi komunikasi baru banyak memberi nikmat kepada belia dari segi pengaliran dan pemerolehan maklumat baru dan terkini. Namun, dari sudut yang lain pula teknologi komunikasi boleh menimbulkan kekalutan, keraguan, dan ketidakpuasan hati serta konflik nilai.Cabaran Teknologi Luar
RUJUKAN:
http://www.scribd.com/doc/163988157/Cabaran-Malaysia-Bagi-Menjamin-Kedaulatan-Negara
http://alyadina.blogspot.com/2013/04/kebaikan-dan-keburukan-teknologi.html#ixzz39ydqYIJN
http://ms.wikipedia.org/wiki/Globalisasi
http://www.compserv.sabah.gov.my
http://myais.fsktm.um.edu.my
http://www.utusan.com.my
http://www.maele.net
http://www.worldcat.org/title/globalisasi-implikasi-dan-cabaran/oclc/45621141
Cabaran Perkhidmatan Tenaga Asing
Segi Politik

1. Kawalan kemasukan
Kemasukan pendatang ke negara ini memberi imej buruk terhadap kewalan sempadan negara ini yang dikatakan longgar.

2. Hubungan diplomatik
Hubungan diplomatik di antara Malaysia dengan Negara asal pendatang menjadi tegang semasa mengendalikan penghantaran pulang pendatang ke Negara asal mereka.

Segi ekonomi
Pendatang asing yang bekerja di negara,ini, khususnya yang tidak berdaftar, tidak membayar cukai pendapatan.
Perbelanjaan negara bertambah akibat menanggung kos semasa penahanan sementara dan semasa penghantaran pulang.

Segi sosial
Ketegangan dan pergaduhan berlaku dalam kalangan mereka di samping konflik dengan penduduk tempatan yang memandang seorang terhadap pendatang-pendatang tersebut.Penyelesaian Cabaran Perkhidmatan Tenaga Asing
1. Kerajaaan melalui kementerian-kementerian tertentu telah mengambil berbagai langkah yang perlu bagi memastikan negara mempunyai tenga kerja yang mencukupi bagi memenuhi keperluan negara.
2. Pusat-pusat latihan yang melatih belia-belia khusus dalam meningkatkan kemahiran.
Pihak ejen dan majikan yang mengambil pekerja asing perlu memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh kerajaan.
3. Menguatkuasakan undang-undang dengan lebih tegas.
Full transcript