Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

SKORDISCI

No description
by

ana dojcinovic

on 24 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of SKORDISCI

Posle osvajanja ucinili su Rimljani ovde ono isto,sto su cinili i u drugim novoosvojenim zemljama. Prvo su utvrdili pojedina mesta,na koja su iz strategijskih razloga polagali znacaj
U njima su postavili rimsku posadu i tako dobili zemlju u svoje ruke.Za rimskim vojnicima dodjose i rimski cinovnici,a sa njima rimsko pravosudje i uprava,obicaji i rimska kultura. Rasireno je misljenje,da je tom prilikom sazidan i utvrdjen rimski Taurunum na mestu,gde se danas grad Zemun uzdize.Izgled Taurunuma(Zemuna) iz tog vremena je manje poznat i on se verovatno nalazio na mestu današnjeg Donjeg grada. Ono što je zanimljivo je da naziv Taurunum opstao tokom celog perioda rimske vladavine. Nа osnovu drugih podаtаkа u аntičkim izvorimа smаtrа se dа je nаselje podignuto oko 85. godine p.n.e. U nizu osvаjаčkih rаtovа koje su Rimljаni vodili dа bi pokorili ilirsko-keltskа plemenа i posle ugušivаnjа Pаnonskog ustаnkа iz 12. godine n.e. Tаurunum se rаzvijа kаo аntički grаd i na taj je utvrđeno nаjstаrije rimsko nаselje nа plаtou gаrdoškog bregа.
Huni su narod mongolsko-turkmenskoga porekla,nomadi i vrsni konjanici.Dolaskom Huna pocinje i novo doba u istoriji a i nov odsek u proslosti Zemuna.Huni su bili zdepasti,jakih udova i debelih vratova,uzasno ruzni,da ih je jedan pisac opisao kao dvonozne zivotinje.Atila (406—453), takođe poznat kao Atila Hunski ili Bič Božji, je bio kralj Huna od 434. godine pa do svoje smrti. On je bio vladar Hunskog carstva.Tokom svoje vladavine Atila je bio najveći neprijatelj Istočnog i Zapadnog rimskog carstva: dva puta je pohodio Balkansko poluostrvo.
SKORDISCI i KELTI

Po svom spoljasnjem izgledu Kelti su bili visokog rasta,lepe pojave,ali vrlo lakomisleni. Obradjivanje zemlje su prezirali iako je zemlja,na kojoj su stanovali bila plodna bilaZene su im bile poznate kao lepotice.Jedna od najsvetlijih osobina keltskog naroda bila je hrabrost,koja opasnosti nije poznavala,niti se smrti plasila.

DOLAZAK RIMLjANA
HUNI
Skordisci su narod koji je ,prema istorijskim izvorima, jos u 3. veku pre nove ere boravio na prostoru Zemuna. Oni su na ovom prostoru boravili do kraja 1. veka pre nove ere.
Prvi stanovnici Zemuna
Pod novim gospodarima Zemun će sasvim izgubiti svoj dotadašnji strateški značaj. Na osnovu brojnih svedočanstava evropskih putnika, koji če ovuda proći tokom XVI i XVII veka, može se sa sigurnošću zaključiti da je srednjovekovni gradić na brdu bio prepušten propadanju. Grad je bio sasvim porušen — zapisaće 1555. godine nemački putnik Hans Dernšvam: u njemu više niko nije stanovao i moglo se videti još samo nekoliko zidova. Dani,sto sada nastupise,behu dani crni i zalosni,sto ih je Zemun ikada doziveo.Zagospodarivsi Zemunom i njegovom okolinom,Turci tako ostadose do dve stotine godina.Cim bi Turci zauzeli koji kraj i cim bi se u njemu utvrdili,sultan je odmah delio zemlju u spahiluke medju svoje cetovodje.Ovima je naredjivao,da budu pravedni prema svakome,da s pokorenima postupaju blago i da ne krnje njihova prava,vec da se staraju da osvojena zemlja napreduje.Ovako su Turci cinili u pocetku svoje drzave.Sliku izgleda Zemuna upotpunjuje, na izvestan način, i most, bolje rečeno mostovi, koji su ga povezivali s Beogradom. Ovi mostovi podizani su za potrebe vojnih pohoda i obično nisu bili dugog veka. Zato će se, ne retko, putnici prevesti u Beograd i— skelom ili, kako to svedoči Evlija, černik-čamcima (veći ribarski ili tovarni čamac sa ravnim kljunom i krmom). Preko Save most je bio na pontonima — po potrebi se mogao i rastvoriti — a močvarno zemljište današnjeg Novog Beograda prelazilo se dugim mostom koji je ležao na stubovima. Godine 1608. deo mosta koji je premošćivao Savu, bio je dugačak 800, a čitav most između Beograda i Zemuna 4.000 koraka.
TURCI
Milenijumska kula je podignuta 1896. godine u sklopu proslave 1000. godina od doseljavanja Mađara u Panonsku niziju.Kule su bile simbol mađarske tradicije i moći, granično kamenje moćne kraljevine. Najjužnija je podignuta na brdu Gardoš, u Zemunu. Kula je simbolično sagradjena na ostatcima srednjevekovne tvrđave Taurunum, čiji poslednji ostaci se i danas mogu videti. Narod je kulu nazvao Kula Sibinjanin Janka, po uspomeni na mađarskog velikaša Janoša Hunjadija, viteza, princa namesnika i borca protiv Turaka, opevanog u mnogim srpskim narodnim pesmama. Hunjadi je na zidinama Kalemegdana izvojevao svoju najveću pobedu kada je 1456. godine porazio Turke koji su nadirali preko Dunava. Velika turska vojska je opsela Kalemegdansku tvrdjavu dok je flota povezala brodove i zaprečila prolaz Dunavom. Janoš Hunjadi je sa pojačanjem uspeo da probije Tursku blokadu i u krvavoj bitci odbrani beogradsku tvrdjavu.Zbog velikog broja nesahranjenih leševa u okolini tvrđave izbila je kuga koja je odnela i slavnog viteza. Preminuo je tri nedelje po okončanju bitke u jednoj od kula tvrđave Taurunum. Sećanje na velikog ratnika i mesto gde je preminuo ostalo je jako među Srbima i kada je podignuta kula na Gardošu, narod joj je ubrzo nadenuo njegovo ime.
MADJARI U ZEMUNU
NARODI KROZ ISTORIJU
ZEMUNA
Full transcript