Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ARTI I STILIT GOTIK

No description
by

on 29 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ARTI I STILIT GOTIK

ARTI I STILIT GOTIK
HISTORIKU
Në periudhën e luftërave te Kryqzatave u zhvillua dhe u forcua tregtia me Lindjen dhe vendet perëndimore. Pas këtij lulëzimi edhe ne ekonomi, bëri qe komunat e qyteteve të pasura te bënin gara, duke ndërtuar kisha e katedrale monumentale në veçanti. Këto ndikuan që arti i stilit gotik të quhej ndryshe arti i stilit qytetar.
ARKITEKTURA
Arti i stilit gotik filloi të zhvillohet në qytetet e Francës veriore. Zhvillimi dhe paraqitja e këtij arti i takon gjysmës së dytë te shek. XII. Kjo lloj arkitekture u bë dominuese ne Evropën Perëndimore, më pas edhe në atë Veriore. Arti i stilit gotik u emërua nga historiani i artit italian Gjorgj Vazari ne shek. VI, sipas tij ky stil është stil barbar.
Karakteristikat
Katedralja në Rems - Francë
Enterieri i Katedrales në Rems
Në stilin e artit gotik u realizuan kryesisht kishat, katedralet, fortifikatat, ndërtesat administrative, objekte banimi etj. Në këtë periudhë rëndësi te madhe i është dhënë brendësisë. Qëllimi kryesor ishte fitimi i hapësires ne brendësi te objekteve, gjë që ishte shumë e kufizuar ne stilet e mëparshme. Kjo arkitekturë dhe stil i artit kishte zgjedhje të përshtatshme konstruktive dhe funksionale. Principi i këtij stili arkitektonik ishte qe elementet bartëse të forcohen kurse pjesët tjera te minimizohen ose hiqen faqe. Tani në vend të mureve masive kemi shtyllat bartëse.
Katedralja Bourges
Katedralja Bourges - Enterieri
Katedralja në Lion
Katedralja në Lion - Enterieri
Katedralja Cologne
Stili gotik është një stil zhvillimi të cilit deri në formimin e veçantë arkitektural të tij u desh te kalojë mjaft kohë. Karakteristikat e këtij stili janë harku i mbrehtë ne lidhmëri me qemerin e mbrehtë dhe me sistemin e shtyllave dhe harqeve mbeshtetëse(kontraforet); Brinjët gërshetohen duke formuar trajta të ndryshme të yllit, rrjetës në forme allatke etj. Motivet në dekoracione janë gjethet e rrushit, blirit, dushkut. Në sipërfaqe të mureve hapen dritare të mëdha. Fasada kryesore karakterizohet me tri portale të mëdha, ku gjendet edhe kambana, pirgu a kulla.
SKULPTURA
Skulptura gotike është një krijimtari realiste e punuar në reliev apo trupore të lira. Pos figurës së njeriut këtu prezantohen shtazët dhe motivet nga bota bimore. Edhe këtu karakteristike janë motivet nga Ungjilli. Figurat ne skulpturën gotike ishin të holla të ligështa, pra askete. Prezantimi i figurave lakuriqe ishte i ndaluar sipas kodeve kishtare.
Pallati i Papës në Avinion
Piktura
ishte tejet e varfër. Stilin gotik e karakterizon piktura e teknikës së vitrajit. Kjo pikturë u realizua në xhamat e dritareve të objekteve.
Punoi: Artë Limani
Full transcript