Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pompa natriu-potasiu

No description
by

Rims Team

on 13 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pompa natriu-potasiu

Transportul activ Pompa de natriu-potasiu Transportul activ primar Transportul activ primar se caracterizează prin faptul că utilizează direct ATP in vederea transportului, care este realizat cu ajutorul unor ATP-aze specifice fiecărei specii ionice sau molecule transportate. Este din nou vorba despre structuri moleculare proteice cu zone hidrofobe care traversează membrana. După cum se ştie, majoritatea celulelor animale au o concentraţie în ioni de K mai
mare în interiorul celulei decât în exteriorul acesteia şi o concentraţie mai mare de ioni de
Na în exteriorul celulei faţă de interiorul acesteia. Sursa de energie pentru menţinerea
acestui dezechilibru este ATP. Astfel, o cantitate mare de ATP este consumată pentru
menţinerea gradientului de concentraţie, formandu-se adenozin difosfat (ADP). Insa interesant este de ce o enzima poate fi selectivă mai întâi faţă de Na+ şi apoi faţă de K+.
Diferenţele dintre canalele ionice selective faţă de Na+, respectiv fata de K+, sunt remarcabile şi pot fi explicate presupunând că, pentru ionul Na+, canalele sunt mai mari şi sunt hidratate. Ionul de Na+, mai puternic hidratat, se deplasează prin canal spre locul de legare, schimbând propriile molecule de apă coordonate cu moleculele de apă din interiorul canalului. Ionul de K+, de dimensiuni mai mari şi mai puţin hidratat, trece printr-un canal deshidratat, complexând cu anioni din catenele laterale ale proteinelor ce formează pereţii canalului. Definitie. Este o formă de transport care necesită consum de energie metabolică.
Se realizează în sensul invers gradientului de potenţial electrochimic.
Transportul activ este de fapt transportul ionilor prin membrană impotriva tendinţei lor
naturale de a difuza către zona cu concentraţie mai scazută.
Clasificare. In funcţie de modul în care se realizează şi se utilizează energia necesară este de 2 tipuri: Transportul membranar Macromolecular Micromolecular Endocitoza Exocitoza Transcitoza Fagocitoza Pinocitoza Endocitoza mediata
de receptori Constitutiva Controlata Transport
activ Transport pasiv Difuzia simpla Difuzia prin
canale ionice Difuzia facilitata Primar Secundar Antiport Simport Transportul activ - primar - secundar Printre substanţele care sunt transportate prin transport activ primar se numără ionii de sodiu, potasiu, calciu, hidrogen, clor, precum şi alţi ioni. Insa, mecanismul de transport activ a fost studiat pe larg în cazul pompei de sodiu-potasiu Na+/K+ care translocă 3 ioni de Na + din interiorul celulei, unde concentraţia acestuia este mică, spre mediul extracelular şi 2 ioni de K+ din exteriorul celulei în interiorul acesteia. Se realizeaza prin:
-cotransport (simport);
-contra-transport (antiport).
Transportul activ secundar sau cotransportul electrogen se realizează cu ajutorul unor transportori care permit fixarea simultană a două specii diferite de molecule, transportându-le în aceeaşi direcţie (cotransport sau simport). Fixarea simultană reprezinta condiţia de bază a acestui mecanism. Cu excepţia unor sisteme gasite in celulele drojdiei de bere, toţi cotransportorii utilizează, în calitate de al doilea ion, ionul de Na+. Toate celulele prezintă un gradient mare de concentraţie a Na+ dirijat spre interior ca urmare a activităţii permanente a Na +/K+.
În cazul contra-transportului, ionii de sodiu au tendinţa de a difuza spre interiorul celulei datorită gradientului mare de concentraţie. De data aceasta substanţa care va fi transportată se găseşte în interiorul celulei şi trebuie transportată la exterior. De aceea, ionii de sodiu se ataşează la proteina de transport pe faţa externă a membranei, în timp ce substanţa care urmează a fi contra-transportată se ataşează la proteina de transport pe faţa internă a membranei. După ataşarea ambilor compuşi se produce o modificare conformaţională a proteinei de transport, iar energia eliberată în urma deplasării ionului de sodiu spre interior (în sensul gradientului de concentraţie) deplasează cealaltă substanţă spre exterior. Pompa sodiu – potasiu este responsabilă atât pentru menţinerea diferenţelor transmembranare de concentraţie pentru ionii de sodiu şi potasiu, cât şi pentru menţinerea unei încărcături negative în interiorul celulei.
De asemenea, stă şi la baza funcţionării nervilor, contribuind la transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul întregului sistem nervos.
Una dintre cele mai importante funcţii ale pompei Na+/K+ este insa controlul volumului celular. In absenţa funcţionării acestei pompe, majoritatea celulelor organismului şi-ar mări volumul pana cand se va produce liza acestora, adica celulele se vor dezintegra si se vor dizolva. Rol Pompa de natriu-potasiu Proiect realizat de: Sauciuc Marina
Rascanu Iulia
Irimia Diana Transportul activ secundar Transportul activ secundar
Full transcript