Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Amanda og Signes viden omkring metaller, halvmetaller og gasarter

No description
by

Signe Harrit Pedersen

on 3 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Amanda og Signes viden omkring metaller, halvmetaller og gasarter

Metaller, halvmetaller og gasarter
Gasart - Oxygen
Metal - Kobber
Halvmetal - Silicium
Et eks. På et halvmetal kan være silicium. Silicium er grundstof nummer 14, og det forkortes Si. Det er ligger i hovedgruppe 4 periode 3. Silicium er et halvmetal fordi det er en dårlig leder, men det har metalglans og er hårdt. Det optræder som regel i fastform, og er en vigtig del af jordskorpen. Det indgår gerne i forbindelse med andre stoffer, og anvendes i forbindelse med fremstilling af glas, keramik, silikone og cement. Det findes også i sandkorn. Silicium er også vigtigt for menneskekroppen. Det styrker hud, hår, negle og slimhinder. Og derfor findes det også i vitaminpiller. Siliciums smeltepunkt er 1420°C og kogepunktet er 2355°C. Det vejer 2,33 g/cm3 så det er lidt mere end det dobbelte af vand.

Håber I har nydt, at læse og høre om vores viden omkring metaller, halvmetaller og gasarter! :-)
Lidt om gasarter:

- Ved normale temperaturer og tryk er der langt mellem molekylerne i en gasart.
- En gasart trykker på væggene i den beholder, den er i. Trykket skyldes, at gasmolekylerne bombarderer beholderens vægge. Gasmolekylerne flyver rundt i beholderen, og når de støder ind i hinanden skifter de retning, rammer beholderens vægge, og der dannes tryk. Beholderen skal kunne holde til trykket, ellers eksploderer den, som en ballon, man har pustet for hårdt op.
- Rumfanget i en gasart er lig med rumfanget af den beholder, den er i, fordi gasarten udfylder hele beholderen. I modsætning til andre stoffer kan rumfanget af en gas ændres. Ændring på rumfanget har betydning for trykket og temperaturen i gasarten.

Gasarten Oxygen:
Oxygen er grudstof nr. 8 i det periodiske system og er i hovedgruppe 6. Oxygen har den kemiske betegnelse: O.

Oxygen findes i atmosfæren som ilt, hvis molekyler indeholder to oxygenatomer (O2), og udgør ca. 21% af atmosfæren.

- Oxygen blev opdaget af J. Priestly i 1774.
- Oxygen er lugtfri, ugiftig og farveløs ved normal temperatur og normalt tryk. Derfor kan vi hverken lugte, høre, smage, se eller røre det.
- Man kan kende oxygen ved, at det er ildnærende: Stikker man en glødende tændstik eller træpind ned i f.eks. et cylinderglas med ren ilt, vil træpinden brænde. I flydende form er ilt en lyseblå væske og lettere magnetisk.

Metal har 4 egenskaber.
1. Metalglans
2. det kan lede varme
3. det kan føre strøm
4. det er hårdt
Kobber er et metal fordi det: Skinner, kan lede varme, lede strøm (man ser det ofte i ledninger langs togbaner) og er hårdt, men kan bøjes.
Kobber er i gruppe 11 sammen med f.eks sølv og guld. Kobber forkortes Cu og har atomnummer 29. Kobber har et rødt skinnende skær. Kobbers smeltepunkt er ved 1083,4⁰C og kogepunktet er 2567⁰C. I et voksent menneske findes der ca. 100 – 150 mg i kroppen. Det findes mest i hjerte, nyrer, lever og hjerne.

Et halvmetal er et ”metal” set i gåseøjne. Det vil sige at et halvmetal kun opfylder 2 eller 3 ud af de 4 krav, som skal opfyldes for at det kan være et rigtigt metal. Halvmetallerne kan ses i det periodiske system langs ”trappe-linjen” i hovedgruppe 3 til 6 i periode 2 til 6.
Full transcript