Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

„ Парите се отепувачка“ од Ристо Крле

No description
by

olgica dimitrova

on 25 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of „ Парите се отепувачка“ од Ристо Крле

Драмата е напишана според вистинит настан кој се случил некаде во Македонија, а писателот ја слушнал во Подградец, Албанија , каде што работел како чевларски работник, односно бил чевлар.

За првпат е поставена на сцена на 28.12.1938 во Скопје.
За „ Парите се отепувачка“
(За истава случка Албер Ками прочитал во весник и кратко ја споменува во неговиот роман „Странецот“, а потоа пишува драма со истиот мотив: „Недоразбирање“).

Сличности со друго драмско дело
Тој ги напишал и драмите: „Антица“, „Милиони маченици“, „Гроф Миливој“, „Велик ден“.
До крајот на животот ја пишувал својата „Автобиографија“.
По Втората светска војна работел и живеел во Скопје.
Добитник е на награда за животно дело.

Драми на писателот:

Темата
е животот и трагедијата на едно македонско сиромашно семејство кое е принудено да го испрати својот единствен син на печалба.

Идејата
е јасно изразена во насловот - проклетството на парите.
Таа е
битово-социјална драма
со мотиви од печалбарскиот живот.
Основни елементи на едно драмско дело
„ Парите се отепувачка“ од Ристо Крле
Битово- социјална драма
драма во 5 чина
Full transcript