Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Blues

No description
by

Ingrid Tidvall

on 16 November 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Blues

Klicka på pilen till höger för
att följa bluesens historia.
Blues
Under 1600-1800talet så bedrevs en så kallad triangelhandel över Atlanten. Titta på bilden så ser du vad som fraktades till olika delar av världen.
Triangelhandeln
Slaveriet
För att göra arbetet lättare på bomullsfälten sjöng slavaran mycket. Ett sångsätt kallas Call & Respone. En försångare sjunger en fras först och alla andra svarar. Här kan du lyssna på hur det låter.
Call & Response
För att anpassa slavarna ännu mer till det nya landet försökte slavägarna omvända slavarna till kristendomen. Det lyckades i många fall mycket bra, men de vitas psalmer och sånger kändes meningslösa för de svarta slavarna. Därför uppfann de sina egna psalmer, s k Negro Spirituals. Det utvecklades senare till den mer svängiga Gospeln som du kan lyssna på i klippet nedan..
Negro Spirituals
& Gospel
Ordet blues kommer från ordet uttrycket "to be blue" som betyder att vara deppig. Bluesen speglade alltså de hemska förhållanden som slavarna levde i. Den vanligaste bluesen är den sk tolvtaktersbluesen. Den är alltid uppbyggd på samma sätt; A-A-B. I videoklippet kan du lyssna på hur det låter. Jämför gärna med ackordföljden och exempeltexten nedan.

Bluestolva i C dur:
A: / C / C / C / C /
A: / F / F / C / C /
B: / G / F / C / C /

Exempel på en bluestext:
A: If the river was whisky, and I was a divin duck.
A: If the river was whisky, and I was a divin duck.
B: I'd dive to the bottom and I would never come up.
Blues
Slavarna enda uppgift var att arbeta. De förbjöds att göra allt som kunde stärka deras identitet. T ex fick de inte tala sitt eget språk eller utöva sin religion. Se ett exempel på hur man kunde göra för att förtrycka slavarna i videon.
Industrialismen
Under åren 1920-1933 förbjöds alkohol i USA. Det gjorde att de musiker som försörjt sig på att spela på klubbar, barer i amerikanska södern blev arbetslösa (eftersom barerna slog igen) och tvingades hitta andra jobb. Man sökte sig norr ut med floden Mississippi mot de stora städerna i norr som Chicago, New York och Detroit där det fanns industrijobb.
Rhythm & Blues
I städerna influeras den lantliga bluesen av
tempot i storstäderna och folket där. Korsningen kom att kallas "rhythm and blues". För att höras i nöjeslokalerna förstärkte man musiken med elgitarrer och trummor. Ett stort problem under 40- och 50-talet var den stora rasbarriären: vit publik lyssnade inte på en svart artist. Vita artister och producenter stal då svarta musikers låtar. De var oftast sämre än originalen, men sålde ändå alltid bättre eftersom de vita skivbolagen hade mer pengar. Känner du igen den här rhythm and blues-låten?
Chess Records
Chess Records var ett skivbolag i Chicago, känt för att spela in Blues och Rhythm n' Blues. Det drevs av bröderna Leonard och Phil Chess. Chess lyckades på vita att lyssna på svarta artister genom att blanda upp den råa bluesen med t ex stråkar.

En viktig person i bolaget var Willie Dixon, som jobbade både som basist, låtskrivare och prducent.

Kända artister som kan knytas till Chess är Etta James, Muddy Water och Chuck Berry.
Full transcript