Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

een domus (huis) te koop !

eeen prachtige domus te koop, inclusief slaaf en waakhond. (voor cultuurgeschiedenis) helemaal voor u!!
by

shade iroomo

on 7 June 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of een domus (huis) te koop !

Beste mevrouw,
Wij hoorde dat u graag een nieuw huis wil.
Wij hebben een prachtig huis voor u klaarstaan.
Het is een domus. U kunt ook nog een kijkje nemen in de domus.
Dat kan op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.
Om de volgende tijden: maandag en vrijdag; 10.00, 11.00, 12.00, 14.00 en om 16.00
En op woensdag en zaterdag ; van 13.30 t/m 18.00, om elk half uur. Als de deuren opengaan, ligt er een grote waakhond op de loer. Al hoewel hij minder gevaarlijk is dan het lijkt. De waakhond is namelijk van mozaïek steentjes gemaakt en er onder staat: 'Cave canem' dat betekend pas op de hond. Natuurlijk regelen wij ook nog een echte hond en een slaaf. Nog geen eens zo duur!!
Normaal gesproken is deze domus 6.000 aurei.
Maar speciaal voor u maar 4.000 aurei!! Een domus te koop!!! Er zijn heel verschillende kamers in een domus. Iedere ruimte heeft zijn eigen betekenis. Het atrium is de hal bij de hoofdingang. de hal bij de hoofdingang had een opening in het dak (het compluvium), waardoor licht naar binnen viel.
daaronder was het impluvium, een ondiep bassin om regenwater op te vangen. In het Atrium is er een van mozaik steentjes gemaakte hond. Wij hopen dat u het huis mooi zult vinden, en een leuke dag zal hebben in het huis. Het tablinum, achter het atrium bevind zich het tablinium. De werkkamer van de heer/dame des huizes, met uitzicht op de tuin. Hier ontvangt hij zijn clienten, minder rijke mensen die hem om een gunst komen vragen. het triclinium is de eetzaal. Daar bevinden zich drie plateaus waar de mensen op kunnen liggen. Die liggen ook vol met zachte kussens. Verschillende kamers Een domus Het lararium is een klein altaar, waarop werd geofferd aan de goden die over het gezin en het huis waakten. Het altaar is zo gemaakt dat het op een kleine tempel lijkt. Het caldarium is de badruimte voor de rijke romeinen. het is een soort van hun eigen badhuis. met vloerverwarming en hete ruimten Het cubicula zijn kleine ruimten die worden gebruikt voor een aantal verschillende doeleinden. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken als bibiotheek, maar ook voor bijeenkomsten. De meeste mensen gebruiken het als slaapkamer. Het peristylium is een open binnenplaats van het huis. Het is een soort van tuin in het midden van het huis. Meestal staat er een kleine fontein, maar bij dit huis een hele grote. De plaatjes bij de kamers zijn niet van het echte huis, maar zijn van andere domus. Dus wordt niet misleid door de plaatjes. U kunt ook een dag gaan voor een proef in het domus. Dat betekent dat u een dag daar mag gaan slapen en dan kunt u even 'voelen' hoe het is in zo'n domus. Dus eigenlijk een dag mag proberen in de domus. Daarvoor moet u ons wel een brief sturen, want dat kan natuurlijk niet zomaar.
Ik hoop dat u interesse heeft en gauw eens langs komt om het huis te zien. Het vestibulum is een entree.
Het is een soort van gang.
Hier staat een kapstok en daar kunnen mensen hun jassen op hangen. De domus ligt dichtbij een meer. In het meer kunt u lekker zwemmen. En genieten van het weer met een lekker drankje. Het is heerlijk om daar even te ontspannen. Maar er zijn ook andere mensen die daar zwemmen. Dus u moet beseffen dat u niet de enige bent. Om de hoek is een kostschool. Alleen voor kinderen van rijke ouders. Uw kind komt dan elk weekend op bezoek, maar doordeweeks kunt u hem of haar bezoeken. Natuurlijk is er in de buurt ook een gewoone school. Daar zijn wel verschillende kinderen, rijk of arm maakt niet uit. Het taberna is een ruimte die verhuurd wordt aan markthandelaars en anders handeld de bewoner zijn eigen spullen daar. De taberna ligt aan de achterzijde van een domus. Het exedra is een wachtruimte. De wachtruimte is heel mooi versierd. De wachtruimte heeft een toegang naar de tuin. In de buurt van de domus is een theater.
Het is een openlucht theater. Daar mag iedereen komen kijken. En je hoeft geen entree te betalen. In het openlucht theater worden hele leuke voorstelingen gegeven. Bronnen:
http://www.google.nl/imghp?hl=nl&tab=wi
http://www.wiebekoo.nl/kt/kcv/lessen/2vwo/wonen_en_huizen_rome.htm
http://library.thinkquest.org/22866/Dutch/Architect/huizen.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
http://www.google.nl/
http://munten-penningen-info.be/tag/romeinse-munt/
http://www.vroma.org/~bmcmanus/cubiculum.html
http://www.romeinspompeii.net/domus.html Het Atrium: Het Tablinum: Het Triclinium: Het Lararium: Het Caldarium: Het Cubiculum: Zelf gefotografeerd bij Xanten Het Peristylium: Het Vestibulum: Het Taberna: Het Exedra: Vlak bij de school is er een Senaatgebouw. Alle senaten komen daar dan. Op de tijd dat die senaten vertrekken naar hun werk, rijdt er niemand meer op de weg. De mensen in die buurt willen namelijk niet dat de senaten iets overkomt. Een domus is een huis voor rijke Romeinen. Het is een heel groot huis, en meestal heeft het huis 14 kamers (niet allemaal even belangrijk). Op de deuren zit een zwaar en ingewikkeld slot , dat alleen open is te krijgen met een grote sleutel. Ze betalen daar met verschillende soorten geld. Wij hebben het speciaal voor u vertaald in euro's (uitgelegd hoe veel .... euro waard is).
as = ongeveer 0,15 euro
sestertius = ongeveer 0,65 euro
quinarius = ongeveer 1,30 euro
denarius = ongeveer 2,60 euro
aureus = ongeveer 64,8 euro
vier assen in een sestertius
vier sestertii in een denarius
25 denarii in een aureus
De aureus is van goud, de denarius van zilver, de andere munten zijn van koper. Ze hebben allemaal een keizer op de achterkant van de munten staan. Romeins geld Gemaakt door Shade Iroomo.
Informatie gezocht door Demi van den Boogaard en Shade Iroomo.
Prezi gecheckt door Demi van den Boogaard. Cultuur:
De mensen in deze stad doen aan orgie.
Dat is groepseks. Er wordt dan toezicht gehouden door een orgiophant. Die ogieën wordt gehouden ter ere van de god Dionysos.
Full transcript