Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Big Bang! - musiken på 70-talet

No description
by

Ingrid Tidvall

on 21 August 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Big Bang! - musiken på 70-talet

Under 1970-talet så fullkomligt exploderade musiken och delades upp i många olika genrer.
Big Bang! - musiken på 70-talet
Funk
Funken har samma ursprung som soul det vill säga en blandning av rhythm'n'blues, rock och jazz. Musikstilen baseras på rytm och ett groove där bas och en blåssektion oftast har en väldigt framträdande roll. Det är inte ackorden som är viktiga, utan rytmen och groovet.

1970-talet var funkens storhetstid. Funken blev då uppblandad med disco och det gjorde den lite mjukare än vad den R&B-inspirerade funken var. Funk blev sedan en av de grundläggande stilarna för hiphopens utveckling på 1980-talet.

James Brown var en ledande gestalt för funken. Hans dansstil kom senare att inspirera Michael Jackson. Även George Clintons grupper Funkadelic och Parliament har också varit viktiga i den senare utvecklingen av musiken. Lyssna och titta på James Brown, hur många ackord har den här låten?
Hårdrock
Hårdrock är samlingsnamnet för den hårda och tunga rockmusik som utvecklades från de mer högljudda rockbanden i slutet av 1960-talet. En hårdrockslåt har oftast distade elgitarrer och hög och ibland lite skrikig sång. Den vanliga sättningen i ett hårdrocksband är trummor, bas, två gitarrer och sång men det fanns undantag. Deep Purple hade t ex en gitarr och en Hammondorgel istället för två gitarrer.

Artister som spelade hårdrock var Deep Purple, Cream, Led Zeppelin, AC/DC med flera. De hade alla börjat spela allt mer högljutt, i jämförelse med den ”poppiga” rocken från 1960-talet. Lyssna på Led Zeppelins "Black Dog".
Reggae
Reggae är en musikgenre utvecklad på Jamaica från calypso, ska och andra stilar under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal. Reggae är starkt förknippat med rastafarikulturen, en religiös rörelse som blev stor i Jamaica. Texterna från tidig reggae är ofta starkt religösa. Musiken känns igen genom sitt tydliga offbeat. Några kända namn inom reggaen är Peter Tosh och Bob Marley. Bob Marley hjälpte till att sprida musikstilen över världen, bland annat i gruppen Bob Marley & The Wailers.

Läs lite om rastafarikulturen här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rastafari
Punk
Punkrockarna spelade en rå och skränig musik, ofta med texter som anklagade och hånade samhället. Det var inte så viktigt om man kunde spela ett instrument eller inte, det var viktigare att man kunde chockera samhället! Man ville provocera och det syntes också på hur punkarna klädde sig. Man hade håret rakt upp i tuppkam, kedjor i de trasiga kläderna, nitar och gärna en säkerhetsnål genom kinden.

Gruppen Sex Pistols blev en symbol för hela punkstilen. De bildades 1975 av managern Malcolm McLaren och blev kända pga sitt chockerande scenuppträdande. De blev bannlysta i engelsk radio vilket förstås gjorde att de blev ännu mer populära bland ungdomar. De mest kända medlemmarna i gruppen var Johnny Rotten (sång) och Sid Vicious (elbas). Ingen av dem hade någon aning om hur man sjöng eller spelade elbas när de började... Gruppen upplöstes 1978, mycket pga Sid Vicious svåra herionmissbruk. En kort tid efter att bandet hade splittrats knivmördade Sid sin flickvän Nancy Spungen på ett hotellrum i New York. Året efter dog han av en överdos heroin.

Några andra kända punkare var gruppen The Clash och Ramones. Även om Ramones själva inte ville kalla sig ett punkband blev de med sin extremt enkla och snabba musik en förebild för punken i USA.
Disco
Disco är en musikstil som växte fram under 1970-talet senare år. Den ursprungliga discokulturen hittade man på New Yorks gayklubbar under 1970-talets första år. Musiken som spelades var soul, funk och latinamerikansk musik. I takt med att kulturen växte uppstod även discomusiken som en egen genre.

Dansfilmen Saturday Night Fever kom 1977 och introducerade en lättsmält bild av discokulturen till en masspublik, med det kom discons kommersiella storhetstid 1976-1979. Det var meningen att discon, till skillnad från rocken, inte skulle ha så mycket budskap utan bara vara lättsmält, lättlyssnad och lätt att dansa till. Discon kom sedan att ligga till grund för 1980-talets pop.

Kolla på det här klippet från Saturday Night Fever. John Travolta spelade huvudrollen och bandet Bee Gees gjorde musiken.
Full transcript