Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fjelstervang - verdens smørhul

No description
by

Jette Vestergaard Jul

on 5 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fjelstervang - verdens smørhul

Vidste du, at
Fjelstervang

er

hele verdens
smørhul

?

Sigt efter månen. Selv hvis du ikke rammer, lander du mellem stjerner. - Les Brown
Fjelstervang er stedet, hvor alt kan lade sig gøre. Det sker ved hjælp af et stærkt engagement, gennem innovation og tæt samarbejde mellem borgere, foreninger, institutioner, erhvervsliv og kommune. I de sidste år har vi haft fremgang i vores indbyggertal. Men vi har ingen intentioner om at vokse os store. Vi er en landsby - og det er vores styrke.

Hjemmeside: http://www.fjelstervang.dk/Fjelstervang er verdens smørhul. - Borgerne i Fjelstervang
Fjelstervangs 474 borgere bor længst mod øst i Ringkøbing-Skjern kommune og har 8 minutter til motorvejsnettet ved Herning og det kommende supersygehus i Gødstrup.

Vi er tæt på naturen i Fjelstervang. Landsbyen ligger midtimellem Momhøje Naturcenter og Haunstrup Brunkulslejer. Fjelstervang er også kendt som den grønne landsby med større grønne arealer overalt i byen og bækken der snor sig som den grønne tråd gennem byen. Der er masser af muligheder for friluftsliv både som voksen og barn. Både skole og børnehave bruger naturen dagligt.

Hjemmeside: http://bitly.dk/momhoeje
Hjemmeside: http://bitly.dk/haunstupbrunkulslejer


Fjelstervang er kendetegnet ved et stærkt fællesskab.
Dette kommer bl.a. til udtryk ved, at de mange foreninger, der trods byens størrelse, har forbavsende let ved at få besat poster i bestyrelser og fundet frivillige ledere.

Foreninger og skole, børnehave og SFO har tit lavet fælles arrangementer. Ved kirkens renovering i 2012 fik skolens billedkunstlærer og et lokalt murerfirma overtalt en udenbys kirkearkitekt til selv at lave et glaskors over indgangen og alle børn i Fjelstervang lavede sole til altertavlen. I sommeren 2013 byggede Fjelstervang et udeforsamlingshus op sammen.Fjelstervang er en idyllisk landsby, der over en årrække har været dygtig til at tiltrække unge børnefamilier, trods man ofte hører, at befolkningen flytter fra land til by.
Dette har været muligt på grund af velfungerende skole, SFO og børnehave i en størrelse, der giver tryghed og nærvær og hvor de voksne og børnene kender hinanden.
Men også på grund af landsbyidyllen med skøn natur og et mangfoldigt foreningsliv, der har meget at tilbyde til børnefamilier. Et fællesskab hvor der er plads til alle.

If you can dream it, you can do it. - Walt Disney
Smørhullet Fjelstervang er en innovativ
idyllisk landsby i vækst og hvor drømmen om
natur, fællesskab og landsbyidyl opfyldes.
Den bedste måde at forudsige fremtiden på, er ved at skabe den selv. - John Evan-Jones
Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende. - Peter Plys
Reglerne for lykke: noget at lave, noget at elske, noget at håbe på. - Immanuel Kant
Fjelstervang
- et smørhul for børn og voksne -
længst mod øst i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Med hjælp fra LAG og landdistriktskonsulenter havde vi i sommeren 2009 et godt besøgt fremtidsværksted, som gav 200 ideer og spændende visioner. Resultatet blev Fjelstervangs Udviklingsplan 2010-2020.

Udviklingsplanen: http://bitly.dk/Fjelstervangudviklingsplan

Fjelstervangs specialer er:
- Naturen: Vores grønne landsby, naturområder og friluftsliv
- Fællesskab og det unikke sociale sammenhold på tværs
- Landsbyidyl med fokus på børnefamilier.
På vores helt egen måde følger vi tidens trend og glæder os over, at tingene lykkes og vi værdsætter de sociale relationer, som arbejdet og samarbejdet giver os.
Du lærer noget om godt fællesskab og medansvar. - Citat fra unge om Fjelstervang
Der er nye og spændende legepladser.
- Børnecitat om Fjelstervang
Med LAG-midler blev projekt ”Smukkere by” gennemført i 2010. Det er et resultat af Fjelstervangs Fremtidsværksted og Udviklingsplan.

I fælleskab blev der sat en masse påskeliljeløg, designet velkomstskilte til indfaldsvejene, opsat informationstavler og lavet hyggehjørner med bord-bænkesæt og beplantning.

Inden for de sidste par år er der på skole og SFO´s område etableret tarzanbane og multibane.Dette er sket i samarbejde med frivillig hjælp og sponsorpenge fra lokal erhvervsliv og skolens motionsløb.

Vi skal passe på vores natur, fordi det er den der giver os ilt og så bliver man glad i låget af at lege i naturen. - Børnecitat om naturen
I Fjelstervang passer vi på naturen og miljøet.Børnene fra SFO samler hvert år affald i Fjelstervang og lærer at tage hensyn til miljøet. Hvor lang tid tager det mon en ispind at blive nedbrudt? (Op til 10 år).
Det gamle forsamlingshus nedrives så miljøvenligt som muligt, og flest mulige byggematerialer genbruges.
En lokal borger driver Danmarks første økologiske fiskesø, Bjerrely. Der bruges muslingeskaller som byggematerialer. Stedet modtog to miljøpriser i 2011. Hjemmeside: http://www.bjerrely.dk/


Det bedste er at spise alt det frugt som er på vores frugttræer -de æbler der falder ned, spiser vi nede i legehusene uden de voksne ved det... - Børnecitat fra børnehaven

Årets gang rundt i noget af Fjelstervangs smukke natur.
Du får venner for livet her. - Citat fra unge
Vi har verdens bedste købmand i Fjelstervang.
- Citat fra unge
Trods vanskelige vilkår VIL Fjelstervang bevare sin købmandsbutik. Vedholdenhed, hårdt arbejde og innovative løsninger har resulteret i succes og et lille overskud!

Købmanden drives ved hjælp af:
-En bestyrelse
-250 anparter, dvs. næsten alle voksne har købt en anpart
-50 frivillige hjælper med status, rengøring og sætter varer på plads
-Købmandens Støtteforening, der bl.a. arrangerer fællesspisning
-Mange benytter muligheden for at have en konto hos købmanden.

Du kan komme til Fjelstervang for at se udeforsamlingshuset, vi
har vundet og for at se hvor meget man kan hygge sig. - Børnecitat
Uddrag fra aviserne: Oplevede man brølet på Fjelstervang Skole i maj måned, da det i direkte radio blev annonceret, at Fjelstervang havde vundet 1,6 millioner kroner i DR´s Byg det op konkurrence til projektet "udeforsamlingshus", troede man ikke, at det kunne blive højere. Men det gjorde det lørdag den 28. september. For da var endnu flere forsamlet ved udeforsamlingshuset, der er blevet til på rekordtid. Man kan heller ikke undgå at blive passende imponeret.
Cirka 450 mennesker mødte op til selve åbningen, hvor der i krattet var en dejlig positiv stemning og følelsen af, at alle var mødt op for at hygge sig i det gode efterårsvejr.
Med i prisen, som blandt andre DR og DAC står bag, er arkitekthjælp fra Spektrum Arkitekter.
”Vi har glædet os helt vildt til at stå sammen med jer her i dag. I kan være stolte af jer selv og jeres lille by. Vi kendte ingenting til Fjelstervang, men nu glemmer vi jer aldrig. Det har været vores livs bedste arkitektopgave, sagde Sofie Willems og Joan Raun i deres ping-pong tale. Kvinderne slog fast, at med de mange frivillige, de positive håndværkere og andre trofaste støtter på alle planer, er Fjelstervang en by af superhelte...

...”Vi har godt nok ikke set jer flyve, men vi ved, at I kan”, grinede pigerne. Nu kan det godt være svært at få byggetil-ladelser og miljøgodkendelser igennem de offentlige instanser, men i Ringkøbing-Skjern Kommune gled projektet glat. Det var både arkitekter og styregruppe enige om. Selvfølgelig var borgmester Iver Enevoldsen med denne lørdag. Og han havde lutter roser til det lille lokalsamfund.”I har fået en fantastisk spændende bygning, men i dag fejrer vi også den proces, der har ledt frem til i dag. Det har krævet vilje, entusiasme og sammenhold. Det her har kun kunnet lade sig gøre med stor lokal opbakning. Det her er et projekt til inspiration for andre. Vi er i kommunen stolte på jeres vegne”, erklærede borgmesteren, inden han sammen med en masse børn klippede snoren til huset.

Hjemmeside: http://bitly.dk/udeforsamlingshus


Udsendelsen på DR2 - Byg det op: http://bitly.dk/bygdetop

Det sjoveste er at kigge i bøger, spise madpakker, lege med lego, klatre i træer, spise bær, cykle ræs, være på koloni… - Børnecitat om børnehaven
Det bedste er, at vi alle kender hinanden godt og hjælper hinanden - og
så de nye møbler, aktiv tavler, iPads og computere. - Børnecitat om skolen
Fjelstervang Skole er en moderne folkeskole med 108 elever. Skolen ønsker at give eleverne gode oplevelser gennem kreativitet, samarbejde og samtale. Innovation og entreprenørskab er en naturlig del af hverdagen. Det prioriteres højt, at skolen er et sted, hvor alle er glade for at komme. Nærvær vægtes højt. Lærerne er i klassen 10 minutter, inden timen starter om morgenen. Alle børn er i nærvær med anerkendende voksne hver dag. 5. og 6. klasse er skolevenner med 0. og 1. klasse. Skolen har skolepatrulje og legepatrulje. I SFO´en er der et trygt og kreativt miljø med frihed til at udtrykke sig. SFO´en giver mulighed for, at børnene kan være selvforvaltende og initiativtagende i eget liv, og at de har lov til at være forskellige. I sommeren 2013 vandt 4. klasse Design for Change i Region Midtjylland med deres forslag til mere spændende vægge på bygningerne, som i dag kan ses via QR koder på væggene.

Hjemmeside: http://www.fjelstervang-skole.skoleintra.dk/
Børneblog: http://fjelstervangskole.blogspot.dk/

I skovens dybe, stille ro, hvor sangerhære bo, hvor sjælen lytted mangen gang til fuglens glade sang, der er idyllisk stille fred. - Fritz Andersen
Børnehaven er bygget i 1999, har plads til 50 børn og har 5000 m2 legeplads med skov, frugt- og køkkenhave. Der er tre stuer og et fællesareal med børnevenligt køkken. Der er masser af plads både ude og inde. Ofte bruger børnehaven også naturen i nærområdet, og de tager også på koloni.
Børnehaven tror på de nære relationer i et trygt miljø, hvor alle kender hinanden. Her er der plads og tid til det enkelte barn.

Hjemmeside: http://fjelstervang-bornehave.rksk.dk/

Børnehave
Skole
Udeforsamlingshus
Bjerrely
Haunstrup Brunkulslejer
Momhøje Naturcenter
Lærkedalen
Bækken
Tinghøj
Landsbycenter
Købmand

Kirke
FDF-huset
Stadion
Filmen Det gode liv på landet:
Full transcript