Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Legumicultura. Pomicultura. Industria alimentară de prelucra

No description
by

Stavila Valeria

on 12 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Legumicultura. Pomicultura. Industria alimentară de prelucra

Legumicultura. Pomicultura. Industria alimentară de prelucrare
Legumicultura
Pomicultura
Industria alimentară de prelucrare
Cultura legumelor a constituit una dintre primele activităţi practice ale omului.Însă, o dată cu apariţia societăţii, s-au dezvoltat continuu cunoştinţele şi metodele decultivare a plantelor legumicole, acest ritm devenind deosebit de rapid în epoca modernă,ceea ce a dus la consolidarea legumiculturii ca o ştiinţă de sine stătătoare, desprinzându-se astfel de fitotehnie, din care făcea parte.Legumicultura poate fi definită ca: ştiinţa care se ocupă cu studierea plantelor legumicole sub aspectul particularităţilor biologice, al relaţiilor bio- şi ecosistemice aleacestora pe baza cărora se stabilesc cele mai adecvate tehnologii de cultură în scopulobţinerii unor producţii ridicate din punct de vedere cantitativ şi calitativ, eşalonate în tottimpul anului, în condiţii de eficienţă economică ridicată.Legumicultura are două părţi distincte:
- partea generală , care tratează importanţa alimentară şi economică, bazele biologice alelegumiculturii, ecologia plantelor legumicole, înmulţirea acestora, construcţii specifice pentru legumicultură, bazele tehnologice de cultură a plantelor legumicole, producereaseminţelor etc.
- partea specială , care se referă la tehnologia de cultură a fiecărei specii legumicole încâmp, adăposturi din mase plastice, sere şi răsadniţe.
Pomicultura este o ramura a stiintelor agricole si ,in acelasi timp,unul dintre principalele sectoare ale productiei horticole . Etimologic aceasta denumire deriva de la latinescul pomus,-i=arbore fructifer si cultura ,-ae=ingrijire,cultivare.
Ca sector de productie,pomicultura reprezinta activitatea tehnico-economica si administrativa desfasurata pentru obtinerea fructelor.
Aparuta initial ca o indeletnicire practica,productia de fructe a avut o evolutie progresiva,trecand de la acumulari de cunostinte si experienta la generalizari,principii si legi.
Activitatea desfasurata in domeniul stiintei pomicole are ca scop obtinerea fructelor,acestea fiind produse horticole indispensabile vietii omului.Fructele proaspete constituie singura categorie de alimente de origine vegetala care intra in alimentatia umana asa cum le produce planta,fara nici un fel de preparare culinara sau industriala si fara nici un fel de adaos(condimente,mirodenii etc). Dimpotriva,utilizarea lor ca mancaruri gatite,compoturi sau alte produse preparate in gospodarie sau industrializate conduce la micsorarea valorii biologice initiale(ex.reducerea continutului in vitamine).

Punctele abordat în special va fi clasificarea pomiculturii.

Industria conservelor din fructe şi legume

În anul 2008, în producerea conservelor au fost antrenate 25 întreprinderi, inclusiv 8 de mare capacitate: societăţile pe acţiuni “Natur-Bravo”, “Fabrica de conserve Orhei-Vit”, “Alfa-Nistru” şi “Fabrica de conserve din Coşniţa” etc., capacitatea de producţie a cărora constituie circa 185 mii tone conserve.

Sortimentul tradiţional al produselor fabricate la întreprinderile de procesare include: sucuri din fructe şi legume (mere, struguri, piersici, caise, vişine, coacăză neagră, tomate, morcov etc.), sucuri concentrate, în particular de măr, fructe prelucrate şi conservate (magiunuri, gemuri, dulceţuri, confituri etc.), legume conservate (castraveţi, roşii, ardei dulci, etc).

Producţia-marfă totală de conserve din fructe şi legume, fabricată în anul 2008, constituie peste 84,6 mii tone, fiind exportate aproximativ 63,6 mii tone de conserve în valoare de circa 59 mil. USD. Din exportul total al conservelor din fructe şi legume, 71 la sută sînt orientate spre piaţa C.S.I., 27,2 la sută - spre piaţa ţărilor - membre ale Uniunii Europene şi 1,8 la sută - spre alte pieţe .
Vă mulțumim! :)
Full transcript